Κυρ. Μητσοτάκης: Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πιο ελκυστικά, ο δανεισμός ευκολότερος
Επενδυτική βαθμίδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πιο ελκυστικά, ο δανεισμός ευκολότερος

Η νέα θετική αξιολόγηση αποτελεί επίτευγμα του λαού μας και επιβράβευση του κυβερνητικού σχεδίου που, παρά τις δυσκολίες, αποδίδει καρπούς, τόνισε στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Ο οίκος έδωσε αργά χθες το βράδυ την επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό τους σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.

Είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προχώρησε στην κίνηση αυτή, καθώς είχε προηγηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός: 

«Η ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και από τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poor's» γίνεται μία ακόμη επίσημη σφραγίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Καθώς, μάλιστα, εκδηλώνεται εν μέσω παγκόσμιων αναταράξεων, επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας άφησε οριστικά πίσω την πολύχρονη κρίση με όπλα της τη σταθερότητα, τη συνέπεια και τη συνεχή πρόοδο.

Η νέα θετική αξιολόγηση αποτελεί επίτευγμα του λαού μας. Ταυτόχρονα, όμως, και επιβράβευση του κυβερνητικού σχεδίου που, παρά τις δυσκολίες, αποδίδει καρπούς: με επενδύσεις και ανάπτυξη αυξάνει τον δημόσιο πλούτο και μειώνει την ανεργία.

Μετατρέποντας, έτσι, τη συλλογική ευημερία σε ατομική προκοπή. Με καλύτερους μισθούς και συντάξεις και με καθημερινή στήριξη των πιο ευάλωτων.

Καθώς, λοιπόν, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται όλο και πιο ελκυστικά για τις διεθνείς αγορές, ο δανεισμός καθίσταται ευκολότερος και φθηνότερος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ενώ, παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος ώστε να κατευθυνθούν προς τη χώρα επενδυτικά κεφάλαια δισεκατομμυρίων τα οποία δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν εδώ, επί σχεδόν 15 χρόνια.
Η επαναφορά της οικονομίας μας στην Επενδυτική Βαθμίδα δεν ήταν ούτε ευνόητη, ούτε εύκολη. Και όμως, είναι ήδη πραγματικότητα, όπως είχα δεσμευτεί προσωπικά. Χειροπιαστή απόδειξη ότι με σχέδιο και δουλειά η πατρίδα βαδίζει μπροστά. Και ένα πρόσθετο κάλεσμα να μείνουμε ενωμένοι στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών και των τολμηρών μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Συνεχίζουμε!»

Κ. Χατζηδάκης: Παραπάνω από θετική η έκθεση της S&P - Πατριωτικό μας καθήκον να προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρότητα

Παραπάνω από θετική χαρακτηρίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P στην επενδυτική βαθμίδα.

«Η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια. Η ίδια η έκθεση της S&P είναι παραπάνω από θετική και τόσο εύγλωττη που προσωπικά δεν έχω τίποτε να προσθέσω. Ας τη διαβάσουν όσοι κατ’ εξακολούθηση προσπαθούν να υποτιμήσουν τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία», τονίζει αρχικά στη δήλωσή του ο υπουργός και υπογραμμίζει: 

«Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων». 

«Όπως υπογράμμισα πρόσφατα και στο ECOFIN,  η Ελλάδα ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, είναι και θα παραμείνει προσανατολισμένη στην πολιτική της δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική που αποτελεί τη μοναδική σταθερή βάση για την διατήρηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές, την προσέλκυση επενδύσεων και την διατηρήσιμη ανάπτυξη», επισημαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι η S&P υπογραμμίζει στη σχετική της έκθεση, πως αποδίδει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα επειδή συντρέχουν οι ακόλουθοι παράγοντες:

1. Η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, η οποία υποστηρίζεται από ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και έχει σαν αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους που η ίδια θέτει. 

2. Η καθαρή εντολή που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

3. Η συνεχιζόμενη μείωση του δημοσίου χρέους το οποίο σύμφωνα με την S&P αναμένεται να διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ το 2023 και στο 138 % το 2026, έναντι 189 % του ΑΕΠ το 2020. Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι ενώ το χρέος παραμένει υψηλό, «το προφίλ του είναι ένα από τα πιο ευνοϊκά από όλα τα κράτη που αξιολογούμε καθώς η μέση σταθμισμένη διάρκεια του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 17,2 έτη στο τέλος Ιουνίου 2023 και οι πληρωμές τόκων αντιστοιχούν σε σχετικά χαμηλό (5,6%) ποσοστό των εσόδων της γενικής κυβέρνησης».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση: «Η ανάκαμψη από την κρίση χρέους και στη συνέχεια από την πανδημία COVID-19 ενίσχυσε την αύξηση των επενδύσεων και την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Η ταχεία ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών οδήγησε σε σημαντική πρόοδο στη μείωση της φοροδιαφυγής και σε βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Οι ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, της ναυτιλίας και της μεταποίησης τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την πρόοδο στην πώληση και διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώθησαν σε πρόσθετες επενδύσεις».

Σημειώνεται ακόμη το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Και αυτό λόγω των επιδόσεων – ρεκόρ στον τουρισμό, της αύξησης των επενδύσεων, της μείωσης της ανεργίας και της βελτίωσης της χρηματοδότησης της οικονομίας. Επίσης, ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να εξομαλύνεται και βαδίζει προς τον στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα κάτω του 2%.

Αδ. Γεωργιάδης για αναβάθμιση: Τα οφέλη θα φανούν στα εισοδήματα, τις δουλειές και την ανάπτυξη

Τη σημασία της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας από την Standard & Poor’s στην ελληνική οικονομία εξηγεί σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι Έλληνες, ιδίως οι πλέον οικονομικά αδύναμοι, θα πρέπει να νιώθουν καλύτερα.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι το 2009, μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, ήρθε το μνημόνιο, με τα μέτρα λιτότητας που επηρέασαν με ακόμη χειρότερο τρόπο τους φτωχότερους.

«Τώρα είμαστε στην αντίστροφη πορεία, σε λίγους μήνες τα οφέλη αυτής της αναβάθμισης θα έρθουν πάνω στα εισοδήματα, στις νέες δουλειές και στην οικονομική ανάπτυξη. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται χαρούμενοι σήμερα αλλά ειδικότερα οι πλέον οικονομικά αδύναμοι καθώς στην δική τους καθημερινότητα αυτό θα έχει σημασία», τόνισε στην ανάρτησή του.


 

 

Τι σημαίνει για τράπεζες, επιχειρήσεις και πολίτες η ιστορική αναβάθμιση

Από σήμερα η Ελλάδα κατατάσσεται στην επενδυτική βαθμίδα με κάθε επισημότητα. Ο οίκος Standard and Poors γίνεται ο 4ος που αναβαθμίζει στη συγκεκριμένη κλίμακα την Ελλάδα και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όντας όμως από τους μεγαλύτερους «παίκτες» σε παγκόσμιο επίπεδο, η σημερινή κίνηση θα έχει αντίκτυπο στην αγορά. Δεν είναι απαραίτητο ότι τη Δευτέρα θα καταγραφεί μείωση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Άλλωστε, η σημερινή ιστορική εξέλιξη, ήταν εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη. Αυτό που περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, είναι η στροφή «ποιοτικών» κεφαλαίων προς τα ελληνικά ομόλογα.

Διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων ουσιαστικά θα υποχρεωθούν από το καταστατικό τους να αγοράσουν Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι μόνο οι πελάτες της S&P θα κληθούν να αγοράσουν τίτλους αξίας τουλάχιστον 6-7 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει δυνητική ζήτηση ικανή να απορροφήσει και τις όποιες ρευστοποιήσεις γίνουν από τα hedge funds που επί μια 12ετία «έπαιξαν» με τα γκρεμισμένα ελληνικά χαρτιά αλλά και να καλύψει το περιορισμένης έκτασης δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας για το 2024.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας γίνεται πλέον με κάθε επισημότητα. Υπάρχει η σφραγίδα από δύο αναγνωρισμένους οίκους ο ένας εκ των οποίων κολοσσός, η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να διατηρεί την Ελλάδα σε ειδικό καθεστώς και πλέον ανοίγει ο δρόμος και για τις τράπεζες αλλά και για τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα.


Η διεθνής συγκυρία δεν βοηθάει να φανούν τα οφέλη όμως αυτά υπάρχουν. Ο δε Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μπορεί πλέον να καταστρώνει τα σχέδιά του για το επόμενο χρονικό διάστημα με γνώμονα την περαιτέρω βελτίωση της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων αλλά και τη συγκράτηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που έχουν κόστος διατήρησης, θα μπορούν πλέον με μεγαλύτερη άνεση να αξιοποιηθούν για να μειωθεί το χρέος. Θα προχωρήσουν ακόμη περισσότερες κινήσεις πρόωρης αποπληρωμής χρέους (σ.σ το Δεκέμβριο θα γίνει κανονικά η καταβολή των 5,7 δις. ευρώ για την αποπληρωμή των GLFs) ενώ φτιάχνεται το έδαφος και για τη σταδιακή μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.

Επόμενος στόχος και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους δύο εναπομείναντες οίκους (Fitch που μας αξιολογεί αρχές Δεκεμβρίου αλλά και Moody’s που έδωσε προ εβδομάδων τη διπλή αναβάθμιση) αλλά και η απώλεια της «ρετσινιάς» που φέρνει την Ελλάδα να έχει τη μεγαλύτερη αναλογία του χρέους αναλογικά με το ΑΕΠ της.

Από το Α- στο Selective Default και πίσω στην επενδυτική βαθμίδα

Είναι 7 Δεκεμβρίου του 2009. Η Standard and Poor’s ανακοινώνει ότι θέτει στο «μικροσκόπιο» τη βαθμολογία της Ελλάδας εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξουν αρνητικές επιπλοκές. Είναι η περίοδος που τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να βαθμολογούνται με Α- από τον αμερικανικό οίκο. Η κατρακύλα, έχει ήδη ξεκινήσει. Στις 24 Φεβρουαρίου του 2010, η βαθμολογία έχει ήδη πέσει στο ΒΒΒ+, στις 27 Απριλίου της ίδιας χρονιάς χάνουμε την επενδυτική βαθμίδα πέφτοντας στο ΒΒ+, τον Μάιο του 2011 πέφτουμε ακόμη περισσότερο στο Β/C και από τον Ιούνιο του 2011 η βαθμολογία είναι πλέον CCC -και τον Ιούλιο CC παραπέμποντας σε «σκουπίδια».

H χαριστική βολή έρχεται στις 27 Φεβρουαρίου του 2012: το SD από την S&P σημαίνει Selective Default. Επιλεκτική χρεοκοπία γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για το μεγαλύτερο κούρεμα κρατικού χρέους στην ιστορία. Από αυτό το σημείο και μετά, ξεκινά μια μακρά και επίπονη προσπάθεια να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε μέσα σε μια διετία.

Το 2015, είναι μια ακόμη σκληρή χρονιά. Νέες υποβαθμίσεις τον Φεβρουάριο του 2015 εν μέσω της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης», μια ακόμη τον Απρίλιο του 2015 και μια ακόμη τον Ιούνιο του 2015 λίγο πριν την υπογραφή του 3ου μνημονίου και ενώ η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ. Το ταξίδι της επιστροφής, ξεκινά από το CCC-. H ολοκλήρωση της περίφημης πολύωρης διαπραγμάτευσης τον Ιούλιο του 2015, φέρνει και την πρώτη αναβάθμιση στο CCC+. Τον Ιανουάριο του 2016, όταν πλέον έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους του 3ου μνημονίου, έρχεται η αναβάθμιση στο B-.

H επόμενη αναβάθμιση γίνεται τον Ιανουάριο του 2018 όταν πλέον έχουν αρχίσει να παράγονται τα περίφημα «υπερπλεονάσματα» και η Ελλάδα ανεβαίνει στο Β. Η ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου τον Ιούνιο του 2018 μας ανεβάζει στο Β+ και μετά αναλαμβάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Πρώτη κίνηση της S&P μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, γίνεται τον Οκτώβριο του 2019 με την βαθμολογία να ανεβαίνει στο ΒΒ-. Η επόμενη κίνηση γίνεται τον Απρίλιο του 2021 (ΒΒ) και το ΒΒ+, τελευταίο σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα, δίδεται στις 22 Απριλίου 2022. Μισό βήμα ακόμη στις 21 Απριλίου του 2023 για να χαρακτηριστούν οι προοπτικές θετικές και κάπως έτσι φτάσαμε στην σημερινή ημέρα.