Toυ Απόστολου Χονδρόπουλου
«Τα νερά του Αιγαίου δε θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δηοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Λέσβο όπου τον συνόδευσαν ο ειδικός συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ο τομεάρχης Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο εκπρόσωπος τύπου, Γ. Κουμουτσακος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Μακάριος Λαζαρίδης.
Στην τοποθέτησή του, η οποία έγινε αφού είχε προηγηθεί σειρά επισκέψεων σε κέντρα υποδοχής προσφύγων, αλλά και η επιβίβασή του σε σκάφος του Λιμενικού που έκανε προγραμματισμένη περιπολία, επεσήμανε ότι «στην πατρίδα μας έxει πέσει ένας κλήρος πολύ μεγάλης ευθύνης. Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες η χώρα μας καλείται να σεβαστεί ανθρώπινες ζωές, αλλά και να προστατεύσει τα σύνορα και την ασφάλεια της. Και πρέπει ταυτόχρονα να ανταποκριθούμε στις δύο αυτές επιταγές».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε την κατάσταση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό «εξαιρετικά κρίσιμη», «πιο κρίσιμη από ό,τι ήταν ποτέ», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία δυστυχώς, για πολλούς μήνες, είναι εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες, αδράνησε εγκληματικά και έστειλε σε όλους ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ανοχύρωτη χώρα».
Επέρριψε ωστόσο εκ νέου ευθύνες και στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «καθυστέρησε -και αυτή- να αντιληφθεί το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος και δυστυχώς δεν στήριξε με όλες της τις δυνάμεις μία χώρα, η οποία είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης, σε μία περιοχή γεμάτη εντάσεις και γεμάτη αστάθεια».
«Δεν θα κουραστώ να υπενθυμίζω -και από εδώ, από τη Λέσβο- ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος για πολλοστή φορά υπογράμμισε και την πολύ μεγάλη ευθύνη της γειτονικής χώρας, «η οποία αρνείται να εφαρμόσει δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Ανήκει αυτή η ευθύνη στην Τουρκία, η οποία, δήθεν, αδυνατεί να εκριζώσει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών προσφύγων και μεταναστών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, από δω και στο εξής η κυβέρνηση οφείλει:
- «Να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τις οποίες η ίδια ανέλαβε, για να μη δώσει δικαιολογία σε όσους θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνθήκης Σένγκεν». «Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κατασκευάσει πέντε κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, πέντε hot spots, σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε, αυτή τη δέσμευση πρέπει να εκπληρώσει. Και, δυστυχώς, από την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η ίδια η τύχη της Συνθήκης του Σένγκεν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΝΔ.
- «Ταυτόχρονα να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες και να εφαρμόσει μία πολιτική, η οποία θα προχωρά σε έναν αυστηρό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών». «Και εδώ το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές», σημείωσε: «Οι πρόσφυγες ή όσοι έχουν εν δυνάμει το status του πρόσφυγα, μπορούν να είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρώπη. Πρέπει, όμως, να επιμεριστούν στις ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας. Αλλά οι παράτυποι μετανάστες δεν μπορούν, δυστυχώς, να φιλοξενηθούν, ούτε στη χώρα μας, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και θα πρέπει να επιστρέφουν, το συντομότερο δυνατόν, στις χώρες από τις οποίες προήλθαν».
«Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει μια πολιτική χειροπιαστής στήριξης και αλληλεγγύης στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης. «Όποιος βρεθεί και διαπιστώσει το πρόβλημα ο ίδιος προσωπικά -όπως είχα εγώ την ευκαιρία να κάνω σήμερα σε ένα σκάφος του Λιμενικού, το οποίο σήμερα πρέπει να υποδέχτηκε δεκάδες βάρκες μεταναστών μέσα σε μια μέρα- αντιλαμβάνεται ότι κανείς δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη χώρα και να θεωρεί ότι πρόβλημα αυτό είναι ένα αμιγώς ελληνικό πρόβλημα», σημείωσε. «Από τη στιγμή που όλοι δεχόμαστε ότι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη στη φύλαξη των συνόρων».
Αναφερόμενος εξάλλου στην Τουρκία σημείωσε ότι θα πρέπει να της ασκηθούν πιέσεις «από τους εταίρους στην Ε.Ε., απ' όπου αλλού χρειάζεται, από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, ώστε, επιτέλους, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να τελειώνει με αυτό το άθλιο κύκλωμα των διακινητών ανθρώπινων ψυχών». «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η λύση του προβλήματος περνάει και μέσα από τη στήριξη της Τουρκίας. Και η Τουρκία θα πρέπει να είναι -και αυτή- συνεπής στις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει αναλάβει και να μην παίζει γεωπολιτικά παιχνίδια με τον πόνο προσφύγων και μεταναστών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Μιλώντας τέλος για τη στάση της Ν.Δ. στο συγκεκριμένο ζήτημα διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το κόμμα του «με τη μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα δεν πρόκειται να εμπλέξει αυτό το εθνικό πρόβλημα στο πλαίσιο της συνηθισμένης μικροκομματικής αντιπαράθεσης». Διευκρίνισε ωστόσο πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ασκούμε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, αλλά και για ενδεχόμενες μελλοντικές καθυστερήσεις. Αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν θα επισημαίνουμε τον κίνδυνο από μια πολιτική η οποία, δυστυχώς, αντί να περιορίσει το πρόβλημα, το διόγκωσε. Αλλά θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
«Εμείς θα καταθέτουμε προτάσεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», κατέληξε. «Αλλά, από εκεί και πέρα, το καθήκον και η ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος ανήκει στην κυβέρνηση. Εμείς, το δικό μας καθήκον ως αντιπολίτευση, θα το κάνουμε. Με νηφαλιότητα, αλλά και με ανυποχώρητη αποφασιστικότητα. Το μήνυμά μας, από εδώ, από τη Λέσβο, είναι σαφές: Θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο. Θα προστατεύσουμε, όμως ταυτόχρονα, και την ασφάλειά μας. Και τα νερά του Αιγαίου δεν θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης».