Υπέρ της αύξησης των πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης αλλά και για το μείζον για την Ευρώπη ζήτημα του μεταναστευτικού, τάσσεται η Ελλάδα στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στη Γρανάδα της Ισπανίας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από το Ταμείο Αλληλεγγύης για την κλιματική κρίση αλλά και αυξημένα κονδύλια για το μεταναστευτικό.
Η Αθήνα επιθυμεί πόρους τόσο για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό στα σύνορά της αλλά και χρήματα προς την Τουρκία την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση Ελλάδας, Τουρκίας, Βρυξελλών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, προκειμένου η Άγκυρα να μειώσει τις ροές προς την Αθήνα με αντάλλαγμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της ευρωπαϊκής ένωσης στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται, έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχα την ευκαιρία και στη Μάλτα, στη σύναξη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, να επαναλάβω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι οι πόροι οι οποίοι διατίθενται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι σχετικά περιορισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Συνάντηση με Πασινιάν: «Ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει την Αρμενία»
Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.
Κατά τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αρμένιο ομόλογό του συζητήθηκαν οι εξελίξεις όσον αφορά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αρμενικό λαό και επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να στηρίξει την Αρμενία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ.
Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Τιφλίδας, την οποία η Ελλάδα στηρίζει, καθώς και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων.