Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την τομή που φέρνει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή και μάλιστα άφησε σαφείς αιχμές για τους ελέγχους κατά της διαφθοράς επί ΣΥΡΙΖΑ. «Τι επιδόσεις είχαν άραγε έξι διαφορετικοί και αλληλοκαλυπτόμενοι φορείς της διαφοράς και πόσο ανεξάρτητα έδρασαν σώματα ελέγχου που είχαν μετακλητό γραμματέα διορισμένο από την κυβέρνηση», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε με νόημα ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε διορίσει «δικό του Υπουργό για να ρυθμίζει τα θέματα διαφθοράς». «Ελεγκτής και ελεγχόμενος συγχωνεύονταν», τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε.
Νωρίτερα, παρουσίασε τρεις εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης, κάνοντας λόγο για νέο «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα. Μεταξύ άλλων είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά και σίγουρα κάθε μήνα, πλέον η κυβέρνηση θα διαθέτει έναν απλό κώδικα λειτουργίας που συμπυκνώνει διατάξεις 40 ετών, ενώ ο πολίτης «παύει πια να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας». «Η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Και σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση γίνεται συλλογική αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη. «Τα υπουργεία αντί να δρουν ως ξεχωριστά φέουδα εντάσσουν τις ενέργειές τους σε έναν κοινό προγραμματισμό. Και το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει πια για όλα», σημείωσε και απάντησε στην κριτική που δέχεται.
Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε άστοχο να βαφτίζεται συγκεντρωτισμός η παρακολούθηση και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, υπενθυμίζοντας ότι το «ολέθριο πρώτο εξάμηνο του 2015», ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει τι κάνει ο ΥΠΟΙΚ. Αναφέρθηκε στην υπόθεση του Ελληνικού όταν το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσιζε για την επένδυση ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού την… φρέναρε. «Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό από ότι κάνουν όλα τα σοβαρά κράτη. Το να ανεχόμαστε διάσπαρτες απόψεις όπως καθένας έχει την ανεξαρτησία του δεν προάγει την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου».
Μάλιστα, επισήμανε -απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ- ότι η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν ότι μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε και την εξουσία. «Ούτε σε αυτούς που έκαναν φωτογραφικές προκηρύξεις γενικών γραμματέων και έπαιρναν φακέλου στο σπίτι τους», είπε και συμπλήρωσε ότι «η ΝΔ είναι αυτή που εμπιστεύεται και εκσυγχρονίζει τη δημόσια διοίκηση και που αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών κρατικών αξιωματούχων. Κάθε γραμμή του έχει συνταχθεί από αποφοίτους της εθνικής σχολής δημόσιας διοίκησης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μίλησε επίσης για 4 μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρη την δημόσια ζωή:
1ον. Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.
2ον. Η Δημόσια Διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται:
3ον. Καταπολεμάται η γραφειοκρατία.
4ον. Καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου!
Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση ξέρει και να ακούει: « Η αναζήτηση για την συναίνεση θα αποτελεί για εμάς μόνιμο στόχο, όχι για να περνάει πιο εύκολα το νομοσχέδια, αλλά για να βελτιώνονται. Και έρχεται πόρος ψήφιση στην Ολομέλεια διαφορετικό νομοσχέδιο απ΄ όταν εισήχθη. Αυτό είναι νίκη του διαλόγου και του κοινοβουλευτισμού», δήλωσε ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπός της κυβέρνηση είναι «να μεταρρυθμίζουμε χωρίς να κατεδαφίζουμε».
Τέλος, έδωσε στοιχεία μεταξύ των οποίων κι αυτά για τους μετακλητούς που δείχνουν ότι από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12.