Στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός τρία είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν από την ατζέντα.
Η συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και η πορεία των εμβολιασμών και τέλος, το ζήτημα της Τουρκίας και το μεταναστευτικό.
«Στη συζήτηση που θα έχουμε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σημαντικό να επαναληφθεί. Με τρόπο κατηγορηματικό ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας οποιαδήποτε λύσεις συζήτηση λύσεις από αφορά τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών να απορρίπτεται επί της αρχής διότι αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Στο ζήτημα τώρα του COVID. Αναμένουμε την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού από 1ης Ιουλίου έτσι ώστε να επιτραπεί η με μεγαλύτερη άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε:
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα πολύ απλό το οποίο μετέφερε χθες και ο κορυφαίος επιδημιολόγος ο κ. Φαούτσι ότι είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς, είστε ανεμβολίαστοι κινδυνεύετε. Τόσο απλά τόσο καθαρά αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».
Για τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί καθώς, όπως είπε, «αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά. Επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής του περασμένου Μαρτίου».
«Στο ζήτημα της μετανάστευσης αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να παίξει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία πρόσθετη χρηματοδότηση υπό δύο προϋποθέσεις όμως τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα. Πρώτα από όλα η αποφυγή οποιαδήποτε εργαλειοποίησης μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.