Στα «αχρείαστα» υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με τα οποία δέσμευσε τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 9ο οικονομικό φόρουμ της Λευκωσίας, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα τα επαναδιαπραγματευτεί αφότου όμως κερδίσει την αξιοπιστία της χώρας.
Ειδικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η Ελλάδα πέρασε τρία επίσημα προγράμματα και ακόμα είμαστε σε επιτήρηση», υπογραμμίζοντας ότι «οι λάθος πολιτικές μετά το 2015 μας έφεραν πολύ πίσω».
«Το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015 μας έφερε το τρίτο πρόγραμμα. Οι πολιτικές της απερχόμενης κυβέρνησης έφερε αχρείαστα αποτελέσματα. Γιατί για παράδειγμα η Ελλάδα έβγαλε αχρείαστα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο τραπεζικός τομέας ακόμα δεν έχει πλήρως επανέλθει», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Το δικό του όραμα για την Ελλάδα, ωστόσο, είναι «να πετύχουμε τουλάχιστον 4% ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και να ανεβάσουμε τις επενδύσεις. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις αλλιώς θα ανακυκλώνουμε την ίδια κατάσταση».
Όπως εξήγησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, με μια καθαρή εντολή θα φτιάξουμε το περιβάλλον για να έρθουν επενδύσεις. Σκοπεύουμε να μειώσουμε το φόρο στις επειχειρήσεις, τον ΕΝΦΙΑ και θα μειώσουμε το ΦΠΑ στην εστίαση. Θέλουμε να γίνει η Ελλάδα προορισμός τουριστών για όλο τον χρόνο. Φυσικά θέλουμε να ξεμπλοκάρουμε επενδύσεις που έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατία».
«Για παράδειγμα το Ελληνικό το οποίο θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίες. Επίσης η επένδυση της ΚΟΣΚΟ στον Πειραιά, όπου η κυβέρνηση συνεχώς αλλάζει τους όρους του διαγωνισμού», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η μεγάλη εικόνα είναι τα πράγματα δεν πάνε προς την σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε και εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση ότι «επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος “φουσκώνοντας” το δημόσιο και ενισχύοντας την επιδοματική πολιτική. Η πολιτική της συγκεκριμένης κυβέρνησης απέτυχε. Φτωχοποίησε την μεσαία τάξη».
Ο δικός του σκοπός είναι να επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή πλεονάσμα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό δεν θα γίνει άμεσα «γιατί πρώτα θέλω να κερδίσω την αξιοπιστία της χώρας. Άρα για τον επόμενο προϋπολογισμό θα σεβαστούμε τις συμφωνίες, όμως στην συνέχεια θα επιμείνουμε στην μείωση.
«Οι Έλληνες κουράστηκαν από την παρούσα κυβέρνηση», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «πρέπει να τους πείσουμε όχι μόνο να στείλουν ένα αρνητικό μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά να στείλουμε τη θετική ψήφο τους σε εμάς».
Ερωτηθείς για την Κύπρο, ανέφερε ότι «προφανώς και βλέπαμε με προσοχή τα όσα γίνονταν στην Κύπρο τα τελευταία έξι χρόνια. Το κυρίαρχο μάθημα που πρέπει να μάθουμε είναι ότι υπήρξε δημοσιονομική εξυγίανση στην Κύπρο σε συνδυασμό με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «η σύγκριση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυστυχώς κολακευτική για την Ελλάδα».
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «υπήρξε μία γενική συμφωνία και συνεννόηση από όλα τα κόμματα υπό την καθοδήγηση του προέδρου Αναστασιάδη και έγιναν οι μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο», υπογραμμίζοντας ότι «η Κύπρος λοιπόν έμεινε μακριά από τον ακραίο λαϊκισμό».
Δήλωσε ακόμα ότι ο ίδιος θα επιδιώξει συναινέσεις όταν εκλεγεί, επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή είναι από την άλλη πλευρά του φράχτη, δεν υπάρχει χώρος για συζήτηση και συνεννόηση».
Τέλος, σε ερώτηση για τη σταδιοδρομία του, ανέφερε πως «πέρασα 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, πάντα βοηθάει όταν έχεις προϋπηρεσία στο βιογραφικό σου όταν ασχολείσαι με την πολιτική. Οι πολιτικοί πρέπει να είναι πολιτικοί με την παραδοσιακή έννοια δίνοντας όραμα, αλλά πρέπει να έχουν τεχνοκρατικά στοιχεία».
Διαβάστε ακόμα:
- Κυρ. Μητσοτάκης: Παράδειγμα προς μίμηση η οικονομική πολιτική της Κύπρου