Του Γιώργου Φιντικάκη
Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, διαβλέποντας ότι γίνονται κινήσεις για να του πάρουν την εταιρεία, και να τον «αδειάσουν», στέλνει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, καθιστώντας σαφές ότι οι πάντες ήξεραν για τις σχέσεις ΔΕΠΑ-ELFE.
Στην πράξη, η προ ημερών επιστολή της διοίκησης της ELFE προς τις εισαγγελικές αρχές στέλνει το μήνυμα ότι αν σφίξει κι άλλο ο κλοιός γύρω από τον Λαυρεντιάδη, τότε ο τελευταίος θα αντιδράσει, πιθανώς και με νέες αποκαλύψεις, παρόμοιες με αυτές στις οποίες προβαίνει τους τελευταίους μήνες ο πρώην μάνατζερ της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος, που αποδεικνύεται ότι τυγχάνει της απολύτου στήριξης του υπόδικου επιχειρηματία.
Αν για παράδειγμα η ELFE υπαχθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, αντί μίας «βολικής» για τον Λαυρεντιάδη «εξυγίανσης» με κούρεμα χρεών, όπως είχε αναφέρει το Δεκέμβριο ο Αλέκος Φλαμπουράρης στη Βουλή, σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας θα απωλέσει τον έλεγχο των χρηματοροών και κυρίως του «ταμείου».
Το τάιμινγκ λοιπόν της επιστολής της ELFE μόνο τυχαίο δεν είναι. Έρχεται σε μια συγκυρία όπου όχι μόνο σφίγγει ο δικαστικός κλοιός γύρω από την υπόθεση, αλλά και που, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, η κυβέρνηση εξετάζει με πιο τρόπο θα αφαιρέσει την λιπασματοβιομηχανία από τα χέρια του υπόδικου επιχειρηματία. Σε μια στιγμή που η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με ελεγκτικές εταιρείες προκειμένου να καταθέσει αίτημα στα δικαστήρια για υπαγωγή της ELFE σε αναγκαστική διαχείριση, και ενώ σφίγγει κι άλλο ο κλοιός της Δικαιοσύνης, η πλευρά Λαυρεντιάδη στέλνει το μήνυμα «οι πάντες στη κυβέρνηση ήξεραν τι συμβαίνει».
Ενώ τα αναπάντητα ερωτήματα και οι περίεργες συμπτώσεις μετουσιώνονται σε νέες ποινικές διώξεις, η πλευρά της ELFE, προκειμένου προφανώς να διασπείρει τις ευθύνες, καλεί τους εισαγγελείς να κοιτάξουν και προς άλλες κατευθύνσεις, να επεκτείνουν την έρευνα ακόμη και στα λοιπά μέλη του Δ.Σ., στηρίζοντας μέχρι κεραίας τα επιχειρήματα Κιτσάκου. Στην ουσία, τα όσα έχει πει ο πρώην μάνατζερ ότι ενήργησε, έχοντας την πλήρη έγκριση και στήριξη της κυβέρνησης, εξυπηρετούν απόλυτα την πλευρά Λαυρεντιάδη ενόψει παλαιών και νέων δικαστικών περιπετειών. Έτσι εξηγείται η απόλυτη ταύτιση με τα λεγόμενά του.
Στην επίμαχη επιστολή η ELFE απονέμει τα εύσημα στον πρώην μάνατζερ για τη θητεία του στη ΔΕΠΑ, υπεραμύνεται των ενεργειών του κατά τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για το χρέος και τα ακίνητα, καταλήγοντας με νόημα ότι «οι μέτοχοι ενημερώνονταν κάθε μήνα περί της εξέλιξης της οφειλής της ELFE, και σε καμία περίπτωση ο κ. Κιτσάκος δεν μπορεί μόνος του να αποφασίζει για τη σχέση της ΔΕΠΑ με την εκάστοτε εταιρεία που προμηθεύει, τη διαχείριση τυχόν οφειλών και τη ρύθμιση χρεών».
Στο προσεχές διάστημα, όσο θα παγιώνεται η άποψη ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση δεν είναι άλλη από την τοποθέτηση ενός διαχειριστή στο τιμόνι της ELFE, τα μηνύματα της τελευταίας θα αυξάνονται. Τα εναλλακτικά σενάρια για «ειδική διαχείριση« και «εξυγίανση» που είχαν διατυπωθεί το Δεκέμβριο από τους Γ. Δραγασάκη και Αλ. Φλαμπουράρη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE, δεν φαίνεται να περπατούν. Αφενός γιατί συνεπάγονται σημαντικό κούρεμα των οφειλών, το οποίο κανείς από τη κυβέρνηση και τους μετόχους της ΔΕΠΑ δεν θέλει με τα σημερινά δεδομένα να χρεωθεί. Αφετέρου γιατί κανείς δεν θέλει μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει και τις ποινικές διώξεις που τρέχουν, να κατηγορηθεί ότι διευκολύνει μία «εξυγίανση» μόνο και μόνο για να απαλλάξει τον Λ. Λαυρεντιάδη από τα χρέη του, επιτρέποντάς του να συνεχίσει ανενόχλητος, μέσω κάποιου νέου παρένθετου εξωτικού εταιρικού σχήματος που θα εμφανιστεί ως «επενδυτής».
Επίσης εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η αφαίρεση της ELFE από τα χέρια του Λ. Λαυρεντιάδη εξυπηρετεί πολιτικά τη κυβέρνηση αφού θα στείλει το μήνυμα πως δεν έχουν βάση οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για προνομιακή σχέση του Μαξίμου με τον επιχειρηματία. Και παρ' ότι φυσικά δεν θα απαντά στις πολλές περίεργες συμπτώσεις της υπόθεσης, όπως για παράδειγμα τι είδους «υπηρεσίες του Μαξίμου εκπροσωπούσε» ο Μανώλης Πετσίτης, δηλαδή ο σύμβουλος του Νίκου Παππά όταν επισκέπτονταν τον κ. Κιτσάκο, εντούτοις επικοινωνιακά η κυβέρνηση, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το γεγονός στη λογική ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Τα παραπάνω φυσικά μένει να αποδειχθούν στη πράξη. Προς το παρόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, που εποπτεύει τη ΔΕΠΑ, συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, η ELFE συνεχίζει να αγοράζει φυσικό αέριο πληρώνοντας με μεταχρονολογημένες επιταγές, και στο χώρο του εργοστασίου της Καβάλας συνεχίζουν να «λειτουργούν» διάφορες κυπριακές και παρένθετες εταιρείες συνδεδεμένες μαζί της, παρ'' ότι ελέγχονται από τους εισαγγελείς και την Αρχή Καταπολέμησης του «μαύρου χρήματος». Περαιτέρω, η ELFE που οφείλει σήμερα στη ΔΕΠΑ 130 εκατ. ευρώ και στη ΔΕΗ άλλα 30 εκατ. ευρώ, δεν διαθέτει καμία εγγύηση ούτε και κανένα αξιοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο, καθώς αφενός οι λογαριασμοί της είναι μηδενικοί ή δεσμευμένοι, όπως έχει αποκαλύψει το Liberal.gr, αφετέρου τα ακίνητά της (που διαπραγματευόταν ο Θ. Κιτσάκος έναντι του χρέους) είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες και δεσμευμένα ως προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας του Λ. Λαυρεντιάδη.