Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης επέκτασης και αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που ανοίγονται.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το πιο σημαντικό μας μουσείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα γίνει νέο τοπόσημο της πόλης».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η αναβάθμιση του Μουσείου θα πληροί τις αρχές της βιωσιμότητας στέλνοντας το μήνυμα πως πολιτισμός και βιωσιμότητα μπορούν πλέον να ταυτίζονται.
Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:
«Δεν μπορώ να προσθέσω κάτι άλλο μετά την παρουσίαση, πέρα από ότι ήταν ένα προσωπικό μου όνειρο που γίνεται πραγματικότητα και πάντα ήταν στο μυαλό το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε μια παρέμβαση και να το εκμεταλλευτούμε ως ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε τη γειτονιά. Περνούσα συχνά μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, έζησα, ταυτόχρονα, τα χρόνια της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και πάντα ήταν στο μυαλό μου αυτή η ιδέα του πως θα μπορούσαμε να κάνουμε μια σημαντική παρέμβαση στο πιο σημαντικό μας μουσείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, πώς θα μπορούσαμε, όχι ταυτόχρονα, να το επεκτείνουμε, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα νέο τοπόσημο και κυρίως να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εμβληματικό έργο ως μια ευκαιρία για να αναβιώσει ουσιαστικά μια ολόκληρη γειτονιά.
Πιστεύω πως είναι μια παρέμβαση που πληροί τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει εξ αρχής, πως θα φέρουμε το Μουσείο πιο κοντά στην πόλη και το πώς θα εκμεταλλευτούμε το υφιστάμενο κτίριο. Είναι στην κρίση σας αν η πρόταση που επελέγη σας καλύπτει. Θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες στο Μουσείο και πιστεύω πως αυτό μπορεί να αλλάξει.
Προφανώς έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, έχουμε όμως το χρονοδιάγραμμα, έχουμε και το απαραίτητο εργαλείο, τον οδικό χάρτη για το πως θα δρομολογήσουμε τις μελέτες που θα κοστίσουν αρκετά χρήματα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το έργο αυτό. Πρόθεσή μας είναι όλες οι μελέτες να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικές δουλειές και στη συνέχεια η κατασκευή του μουσείου και του περιβάλλοντα χώρου να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους Το Μουσείο γίνεται ένα ξεχωριστό ΝΠΔΔ με μεγαλύτερη ευελιξία και το βλέπουμε ως μεταρρύθμιση στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ήξερα πως ήθελα και θέλαμε να κάνουμε κάτι εντυπωσιακό που θα πληροί τις αρχές της βιωσιμότητας που στέλνει το μήνυμα για το πώς οι δυο έννοιες, πολιτισμός και βιωσιμότητα θα ταυτίζονται πλέον. Είναι στο χέρι μας να περάσουμε από το σχέδιο στην πραγματικότητα».
Διαβάστε επίσης:
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Η πρόταση για την επέκταση και αναβάθμισή του (pics)