Μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη στα Σκόπια: Σεβαστείτε τις Πρέσπες, χρησιμοποιήστε μόνο το όνομα Β. Μακεδονία
Eurokinissi
Eurokinissi

Μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη στα Σκόπια: Σεβαστείτε τις Πρέσπες, χρησιμοποιήστε μόνο το όνομα Β. Μακεδονία

Αυστηρή προειδοποίηση προς την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων έστειλε το Σάββατο (18/05) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ζητώντας από την κυβέρνηση της γείτονος να χρησιμοποιεί μόνο τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» ως προς την ονομασία. Επανέλαβε πως αν η γειτονική χώρα δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε η Αθήνα δεν θα κυρώσει τα μνημόνια που απορρέουν από αυτή. «Καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, χωρίς τήρηση των συμφωνηθέντων», είπε.

Τι είπε για Β. Μακεδονία και Υγεία

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις προκλητικές στάσεις της νέας προέδρου, τόνισε: «Στέλνω ακόμη μία φορά ένα μήνυμα προειδοποίησης στην προεδρία της Βόρεια Μακεδονίας. Πρέπει να συμμορφωθούν με τη Συμφωνία, σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία».

«Διότι θέλω να καταδείξω εδώ ότι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης μέσα σε λίγες ώρες -αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας- υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την Πρόεδρο της Επιτροπής και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», σημείωσε.

«Δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια, θα το καθυστερήσουμε. Στον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ενιαίας ονομασίας, αυτό το οποίο λέμε erga omnes, το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» να ισχύει έναντι όλων, να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Θέλω να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε "Mακεδονική" εθνότητα και "Μακεδονική" γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία».

«Εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία. Ακούγαμε αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO, ξέραμε ότι το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε και εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά "όπλα" σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε πρωθυπουργός: «Θεωρώ αδιανόητο, στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού, να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που εν πάση περιπτώσει μας "φόρτωσε" αυτή τη Συμφωνία με τα προβλήματά της, και να ζητάει, τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό; Πραγματικά, δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ».

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα αλλά έχει και πολλά προβλήματα. Τα προβλήματα προέκυψαν από μια υπερδεκαετή υποχρηματοδότηση τα χρόνια της κρίσης και από το γεγονός ότι στην πανδημία έμειναν πράγματα πίσω», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Είχα ενημερωθεί γιατί είχα πάει στο "Αττικό" για μια υπόθεση. Το "Αττικό" σε ημέρα εφημερίας, πριν μια-δυο εβδομάδες, είχε 1.300 άτομα. Ξεπέρασε το ρεκόρ, είχε τους περισσότερους ανθρώπους που μπήκαν, κατάφεραν οι άνθρωποι και διαχειρίστηκαν με πολύ κόπο όλη αυτή την ιστορία. Από την άλλη, υπάρχουν προβλήματα αντικειμενικά, υπάρχουν κενά».

«Η Υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. Πάντα ο κόσμος όταν ακούει Υγεία, σκέφτεται τα νοσοκομεία. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ωστόσο, για να μην φτάσει κάποιος στο νοσοκομείο, επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη. Έχουν σταλεί χιλιάδες μηνύματα σε γυναίκες για να προχωρήσουν σε εξετάσεις για την πρόληψης καρκίνο του μαστού, έχουν σταλεί επίσης τα πρώτα μηνύματα για το τεστ ΠΑΠ στις γυναίκες και με διάφορες άλλες δράσεις προτρέπουμε, ενημερώνουμε τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας να εμβολιαστούν, να κάνουν τις εξετάσεις τους», εξήγησε.

«Δίνουμε βεβαίως μεγάλη έμφαση στα νοσοκομεία, αλλά η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία», σημείωσε.

Για το ψηφιακό φροντιστήριο: Τεχνοφοβική η λογική του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό φροντιστήριο, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με λογική τεχνοφοβίας. «Πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά με αυτό το αντιπολιτευτικό μένος απέναντι σε μια πρωτοβουλία, η οποία έχει βρει πρακτικά καθολική αποδοχή από τους μαθητές, από τους καθηγητές και από τους γονείς», είπε χαρακτηριστικά.

«Καταρχάς να θυμίσω ότι στη χώρα μας τα πολύ δύσκολα χρόνια του κορονοϊού πρωτοστατήσαμε στην τηλεκπαίδευση. Κάναμε κάτι το οποίο πολλές άλλες χώρες δεν το έκαναν. Δεν είπαμε ποτέ ότι η τηλεκπαίδευση θα υποκαταστήσει τη φυσική διδασκαλία, ήταν όμως μία ανάγκη και ανταποκρίθηκε το εκπαιδευτικό σύστημα με απόλυτη επάρκεια».

«Η ψηφιακή εκπαίδευση δεν έρχεται να αντικαταστήσει το σχολείο, έρχεται συμπληρωματικά, βοηθητικά. «Έμπειροι καθηγητές θα εξετάζουν τα μαθήματα, θα απαντούν σε ερωτήσεις τω μαθητών. Μειώνει επίσης τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φροντιστήρια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα -συμπληρωματικό, δεν υποκαθιστούμε το σχολείο- και ερχόμαστε και λέμε: για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου θα ξεκινήσει αυτό από το Σεπτέμβριο, δίνουμε δωρεάν ένα ψηφιακό φροντιστήριο. Έμπειροι καθηγητές θα διδάσκουν τα μαθήματα, τα εξεταζόμενα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν και ερωτήσεις, και αν η ψηφιακή τάξη είναι μικρή να τις απαντούν εκείνη τη στιγμή, αλλιώς θα απαντούν αργότερα», εξήγησε.

Στη συνέχεια, τόνισε: «Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι μια τεράστια πρωτοβουλία, η οποία μειώνει τις ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου, μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες διότι υπάρχουν σήμερα συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πληρώσουν φροντιστήρια, ειδικά σε ένα περιβάλλον ακρίβειας».

«Έρχονται τώρα και μας κατηγορούν -θα έλεγα και με μία λογική τεχνοφοβίας- ότι δήθεν πάμε να αποδυναμώσουμε τη δημόσια εκπαίδευση όταν κάνουμε το ακριβώς ανάποδο; Δεν υπάρχει καμία λογική στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοβουλία αυτή».

Για τις ευρωεκλογές και την επιστολική ψήφο

«Είναι τομή δημοκρατίας και όταν βλέπω τα μηνύματα από το εξωτερικό, μας λένε "γίναμε Ευρώπη, επιτέλους". Κάναμε το αυτονόητο. Αλλά το κάναμε μόνοι μας, μόνο η Νέα Δημοκρατία ψήφισε την επιστολική ψήφο.

Το λέω γιατί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξαναπάμε στη Βουλή για τους 200 βουλευτές που χρειαζόμαστε για να επεκτείνουμε την επιστολική στις εθνικές εκλογές του 2027, για τους διαμένοντες εκτός Ελλάδας. Φαντάζομαι ότι τότε τα κόμματα θα αφήσουν στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια, θα αντιληφθούν τη σημασία της επιστολικής ψήφου και θα μας στηρίξουν ώστε το εργαλείο αυτό να είναι διαθέσιμο και στις εθνικές εκλογές του 2027».

Στη συνέχεια, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός: «Βλέπετε πόσο μεγάλη ευκολία είναι, ειδικά για πιο ηλικιωμένους ανθρώπους που μπορεί να μη θέλουν να μετακινηθούν, για νέα παιδιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές ψηφίζουν και πάλι οι 17αρηδες, άρα ψηφίζει η γενιά του 2007 για πρώτη φορά, τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2007. Πολλά από αυτά μπορεί να είναι στη Β’ Λυκείου ή παιδιά στη Γ’ Λυκείου, τα οποία δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, ξερω τέτοια παιδιά. Ή παιδιά που είναι φοιτητές και δεν θέλουν να μετακινηθούν εντός της εξεταστικής και να γυρίσουν στον τόπο της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Είναι μια μεγάλη δημοκρατική τομή συμμετοχής και ενίσχυσης τελικά της δημοκρατίας μας η επιστολική ψήφος».

«Δεν έχω ακούσει κουβέντα από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη. Παρ' όλο που οι ευρωεκλογές αφορούν την Ευρώπη Αυτό το κάνει μόνο η Νέα Δημοκρατία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάλλει τον ελληνικό λαό. Το 41% μας το έδωσε ο λαός, δεν το πήραμε από μόνοι μας. Δεν το αντιμετωπίζουμε ποτέ με αλαζονεία. Δεν θα δώσω το πάτημα όμως στην αντιπολίτευση να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε πυρά κατά της κυβέρνησης».

«Το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών έχει μια μεγάλη σημασία. Ο λαϊκισμός, και ειδικά αυτός ο τοξικός λαϊκισμός, ο ακοστολόγητος λαϊκισμός, ο λαϊκισμός των προσωπικών επιθέσεων, δεν πρέπει να ξανασηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα. Τον πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά».

Για την ακρίβεια

«Καταρχάς να πούμε ότι η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα. Είναι το πρώτο πράγμα το οποίο απασχολεί σήμερα τους Έλληνες πολίτες, ειδικά τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Το ξέρουμε, το καταλαβαίνουμε, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε. Μπορεί όχι πάντα να καλύπτουμε τις προσδοκίες των πολιτών, εκεί είναι όμως στραμμένη όλη μας η προσοχή. 

Δεν αναφέρομαι μόνο στους ελέγχους, στα πρόστιμα, στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, στο πώς θα απλοποιούμε τις τιμές στο σούπερ μάρκετ. Και αυτή είναι μία διαρκώς, θα έλεγα, προσαρμοζόμενη πολιτική».

«Έχουμε φρενάρει τις αυξήσεις και βλέπουμε κάποιες μειώσεις, αλλά ακόμα, ειδικά στα τρόφιμα, μην κοροϊδευόμαστε, οι τιμές είναι, η βάση των τιμών πια είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από τρία χρόνια. Και οι μισθοί είναι υψηλότεροι, όμως», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Είναι μία συνεχής μάχη αυτή, διότι και η αγορά προσαρμόζεται στα μέτρα τα οποία εμείς λαμβάνουμε. Όμως, η πραγματική απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών. Έχουν αυξηθεί οι μισθοί στη χώρα και οι συντάξεις; Αναντίρρητα έχουν αυξηθεί. Αρκεί αυτό για να καλύψει τον πληθωρισμό; Όχι πλήρως, αλλά είναι σίγουρα ένα σημαντικό ανάχωμα».

«Έχουμε ενιαία αγορά και σήμερα διαπιστώνουμε μετά από πολλή και παρατεταμένη έρευνα ότι πολλές πολυεθνικές παίζουν "παιχνιδάκια" και τιμολογούν τελείως διαφορετικά τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές χώρες.

Σε αυτό δεν αρκεί μόνο μία εθνική απάντηση, χρειάζεται μία ευρωπαϊκή απάντηση κι εγώ απέστειλα επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας της, εφόσον ξαναείναι Πρόεδρος -που θα ξαναείναι λογικά και απολαμβάνει και της στήριξής μας-, να προτάξει αυτό το ζήτημα».

«Για να δούμε πόσο στοιχίζουν όλα αυτά τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα. Δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε περιβάλλον δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με εμένα πρωθυπουργό.

Το να τάζουμε χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν, είναι ο ορισμός του λαϊκισμού που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία. Τώρα, λοιπόν, που κατέθεσαν την πρόταση δεν μπορούν να κρυφτούν» τόνισε, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μεγάλη ευθύνη για εμένα το 41% - Έχω ζητήσει συγγνώμη για λάθη που έχουμε κάνει»

«Δεν συμβιβάζομαι με την εκλογική νίκη. Είναι μεγάλη ευθύνη για εμένα το 41%. Δεν πατάμε όμως ένα κουμπί και αλλάζει όλη η Ελλάδα. Αν θέλουμε για παράδειγμα να φτιάξουμε ένα νοσοκομείο, χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό πάντα προσανατολίζομαι σε εύρος τετραετίας».

«Έχω ζητήσει συγγνώμη για λάθη που έχουμε κάνει. Προσπαθώ πάντα να μαθαίνω για τα λάθη μου. Ο μόνος αλάνθαστος είναι εκείνος που δεν κάνει ποτέ τίποτε. Και πρόχειρος είναι μόνο εκείνος που δεν μαθαίνει από τα λάθη του και δεν διορθώνεται», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η ΝΔ θα επιδιώξει και τρίτη τετραετία - Όραμά μου να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα»

Στη συνέχεια, όπως είπε: «Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει και για τρίτη τετραετία, αλλά δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε το τι θα κάνει ο Μητσοτάκης το 2027. Θα παραμείνω εκεί που με έταξαν οι Έλληνες πολίτες. Προτιμώ να επικεντρωθώ στο έργο που μου εμπιστεύτηκαν».

«Το όραμά μου είναι να γίνουμε μία ευρωπαϊκή χώρα. Να είναι η Ελλάδα μία σταθερή δημοσιονομικά χώρα και να έχουμε επίσης μειώσει τις ανισότητες που ακόμα υπάρχουν».

«Δεν θα σχολιάσω καθόλου τον κ. Κασσελάκη. Ας τον κρίνει ο ελληνικός λαός γι’ αυτά τα οποία λέει και γι’ αυτά τα οποία κάνει. Εξάλλου, οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη ευκαιρία να κριθεί. Εγώ αντιμετωπίζω πολιτικά πάντα τους αντιπάλους μου, χωρίς καμία προσωπική αιχμή ή επίθεση. Η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται στη Βουλή, θα είμαστε στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή για να συζητήσουμε ουσιαστικά εφ’ όλης της ύλης ενόψει των ευρωεκλογών».

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ