Κυρ. Μητσοτάκης: Εργαζόμαστε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή
Τριμερής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου

Κυρ. Μητσοτάκης: Εργαζόμαστε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή

Στην αρχή των δηλώσεών του μετά το πέρας των εργασιών της Τριμελούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «συναντηθήκαμε στο πλαίσιο της 10ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου, ενός ανθεκτικού και παραγωγικού σχήματος συνεργασίας που αποτελεί και το πιο προωθημένο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω πολλών κρίσεων στην περιοχή».

«Επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως θα αξιοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων. 

«Επαναλάβαμε τη δέσμευση να ενισχυθεί η στρατηγική μας συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα, προς όφελος των εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, κάτι που δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και τη σημασία που δίνουμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, με πρώτο το εμβληματικό «Γκρέκι» που θα ενώσει Ελλάδα και Αίγυπτο, καθιστώντας τις δύο χώρες ενεργειακή γέφυρα καθαρής ενέργειας, από τη Βόρεια Αφρική ως την Ευρώπη», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε «τη σημασία που αποδίδουμε σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα που θα αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία θα βαίνει προς ένα πλαίσιο γρήγορης απανθρακοποίησης, και εκεί μπορούσε να συνεργαστούμε στενά με την Αίγυπτο».

Όπως σημείωσε «Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία προσεγγίζουν από κοινού τις μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις», ενώ για το ζήτημα του Κυπριακού είπε πως «επιβεβαιώσαμε και πάλι την πλήρη στήριξή μας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

«Πιστεύω ότι έχει σημασία να τονίσουμε ότι μια τέτοια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε αυτή την ταραγμένη εποχή», υπογράμμισε.

«Συμμεριζόμαστε τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερης γειτονιάς μας, οικοδομώντας από κοινού ειρήνη και σταθερότητα αλλά και αποκρούοντας από κοινού κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, κάθε ενέργεια που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή», επισήμανε ακόμα.

Ακολούθως είπε ότι «αναφέρθηκαν στον κίνδυνο αναζωπύρωσης συγκρούσεων στο εσωτερικό της Συρίας και συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των προσπαθειών κατά της ριζοσπαστικοποίησης.  Η νέα ηγεσία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, θωρακίζει πλούσια κληρονομιά».

Συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις στη Λιβύη, για την οποία είπε, ότι «συμφώνησαν στην ανάγκη τερματισμού των παρεμβάσεων, προκειμένου ο λαός να αποφασίσει με εκλογές ελεύθερες και δίκαιο». 

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε την επιτυχία της Αιγύπτου για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης. «Κύπρος και Ελλάδα έχουν πρωτοστατήσει στη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ και Αιγύπτου», είπε και  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών θα συνεχιστεί. 

Δείτε live

 

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην τριμερή Σύνοδο, Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου ανέφερε ότι εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη και φυσικά πρέπει να επανέλθουμε στο τι συμβαίνει στη Γάζα. Είναι ένα θέμα άλλωστε που έχουμε συζητήσει επί μακρόν και πολλές φορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι,

«Θα μιλήσουμε για το τι συμβαίνει στη Γάζα και πρέπει να προσπαθήσουμε για μία κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός μομέντουμ που θα έχει να κάνει με την λύση των δύο κρατών», τόνισε στην αρχή ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολή. «Το θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μία συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και φυσικά έχουμε παρόμοιες θέσεις σχετικά με την ανάγκη μίας σταθερής Μέσης Ανατολής που δεν θα εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες στην περιοχή.

(…) Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα του επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο λαμβάνει χώρα και σε ότι έχει να κάνει με τις ελληνικές επιχειρήσεις, τούτο καταδεικνύει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος.

«Αυτή η συμπόρευση Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου θα συνεχιστεί σε ακόμα πιο στέρεο έδαφος»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι συζητήθηκε εκτενώς τις εξελίξεις στη Συρία.

«Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της ενιαίας Συρίας, την ανάγκη και την αφοσίωσή μας σε μία συμπεριληπτική διαδικασία με συμμετοχή όλων των Σύρων. Και είναι αυτονόητο ότι η νέα ηγεσία της χώρας πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, των χριστιανών, των υπόλοιπων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, ότι θωρακίζει την πλούσια, απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας.»

«Ακριβώς γι’ αυτό και η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, κανόνες τους οποίους οι τρεις χώρες μας έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι σέβονται. Άλλωστε, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε υπογράψει με τη φίλη Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, συμφωνίες που βασίζονται πλήρως -επαναλαμβάνω, πλήρως- στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.». 

«Συζητήσαμε επίσης για τον κεντρικό, τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην προσπάθεια επίτευξης μιας τόσο απαραίτητης εκεχειρίας στη Γάζα. Είναι τόσο ανάγκη σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, να ανακουφιστούν οι άμαχοι, να απελευθερωθούν οι όμηροι, και είναι αυτή η βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να εκκινήσει πάλι μια πολιτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό, με στόχο τη λύση των δύο κρατών, τη μοναδική -πιστεύουμε- λύση που μπορεί να φέρει μία διατηρήσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Συζητήσαν επίσης για τον Λίβανο, τη στήριξή στην εκεχειρία στον Λίβανο, την ευχή να μπορέσει σύντομα, ενδεχομένως και αύριο, να εκλεγεί καινούργιος Πρόεδρος στη χώρα αυτή.

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις στη Λιβύη. Κρίναμε ως επιτακτική την ανάγκη να αναβιώσει με κάποιο τρόπο αυτή η «παγωμένη» ειρηνευτική διαδικασία και κυρίως να σταματήσουν οι παρεμβάσεις, να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τρίτων, είτε είναι τακτικές είτε είναι μισθοφορικές, να αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία και στη συνέχεια ο λιβυκός λαός, ελεύθερος, να αποφασίσει για το μέλλον του με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν εξελίξεις που αναπόφευκτα επηρεάζουν και τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι φυσικό, λοιπόν, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος να συντονίζουν τα βήματά τους και σε αυτό το πεδίο. Πόσω μάλλον όταν η Αίγυπτος παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στο κεφάλαιο της μετανάστευσης.

Της παράτυπης, όπου επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή προσήλωση στη συγκράτηση μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη μέσω Λιβύης. Εδώ να συγχαρώ τον Πρόεδρο Sisi για την εξαιρετική προσήλωση την οποία έχει επιδείξει στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας του.»

«Αλλά είναι πολύ σημαντικό ταυτόχρονα«, πρόσθεσε, «όσο παλεύουμε με την παράνομη μετανάστευση και με τους άθλιους διακινητές που θέτουν σε κίνδυνο αθώες ανθρώπινες ψυχές, να εντείνουμε και τη συνεργασία μας ως προς τη νόμιμη μετανάστευση.»

«Εκεί θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι έχουμε ήδη μια διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, την οποία θέτουμε σε ισχύ και την οποία θέλουμε να διευρύνουμε περαιτέρω και σε άλλες κατηγορίες εργατών. Εξάλλου, το μεταναστευτικό αποτελεί και ένα από τα σοβαρά κεφάλαια όσον αφορά τις σχέσεις του Καΐρου με τις Βρυξέλλες, στο οποίο η συνεργασία πρέπει να ενταθεί.»

«Όπως είπε και ο φίλος Νίκος, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουμε πρωτοστατήσει στο να υπογραφεί αυτή η συμφωνία συνολικής και στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αιγύπτου και αναγνωρίζεται πια από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η σημασία της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τελικά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαίρομαι που αύριο η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κα Roberta Metsola θα είναι εδώ στο Κάιρο για να συζητήσει μαζί σας θέματα που άπτονται αυτής της συμφωνίας.», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Στο ίδιο πνεύμα αναφερθήκαν και στη σημασία της προστασίας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, των θαλάσσιων εμπορικών διαδρόμων σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, κάτι το οποίο είναι απολύτως κρίσιμο για την Αίγυπτο και για την κίνηση η οποία περνά από τη διώρυγα του Σουέζ.

«Θέλω να τονίσω ότι το ζήτημα αυτό, της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα των προτεραιοτήτων της Ελλάδος στα πλαίσια των αυξημένων ευθυνών που αναλαμβάνει ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Κλείνω, αγαπητέ μου Πρόεδρε, αισιόδοξος ότι αυτή η συμπόρευση Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου θα συνεχιστεί σε ακόμα πιο στέρεο έδαφος και θέλω να σε ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για την εξαιρετική συνεργασία εδώ στο Κάιρο.»

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής υπογράφηκαν οι παρακάτω συμφωνίες, παρουσία των ηγετών:

  • Μνημόνιο Συνεργασίας Διοικήσεων Λιμένων Πειραιά / Θεσσαλονίκης - Πορτ Σαΐντ / Αλεξάνδρειας,
  • Μνημόνιο Κατανόησης για Συνεργασία στον τομέα της  Υγείας, 
  • Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου μεταξύ φορέων αρμόδιων για την προώθηση επενδύσεων, 
  • Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.»

Τι συζήτησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Πρόεδρος της Αιγύπτου πριν την έναρξη εργασιών της Τριμερούς

Οι εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου και ο ρόλος τους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή συζητήθηκαν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την έναρξη των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Η σημασία των συνομιλιών αυτώ είναι ξεχωριστή ιδιαιτέρως σε μία συγκυρία περιφερειακών προκλήσεων και αναταράξεων.

Συζητήθηκε επίσης η σύγκληση κατά το επόμενο διάστημα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, η σύσταση του οποίου είχε αποφασιστεί με Κοινή Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμπνέλ Φατάχ Αλ-Σίσι τον περασμένο Μάρτιο, στο Κάιρο, για την αναβάθμιση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου βρέθηκε επίσης η συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης και να συγκρατηθούν οι ροές που φθάνουν στην Κρήτη μέσω της Λιβύης. Συζητήθηκαν ακόμη η συνεργασία για τη διασφάλιση νόμιμων οδών μετανάστευσης και οι δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς συμφωνίας για εποχικούς εργάτες.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδας

Διαβάστε Περισσότερα