Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή την έκθεση που εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία, όπως τόνισε, εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα μας- αλλά και την παρέμβαση της αρμόδιας εισηγήτριας για τη Μετανάστευση, Πέτρα Ντε Σούτερ.
Σημειώνεται, ότι μετά την έκθεση στην οποία ασκείται σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα ελληνικά νησιά κάνοντας λόγο για στρατόπεδα συγκέντρωσης, το Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο ζητά από την Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) να διερευνήσει τον τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρημάτων από την ελληνική κυβέρνηση.
Αναλυτικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε:
«Οι διαρκείς διεθνείς επικρίσεις προς τη χώρα μας για τη διαχείριση του Προσφυγικού, συνεχίζονται. Χθες, ήταν το Συμβούλιο της Ευρώπης που εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα, ζητώντας, παράλληλα, έλεγχο για το πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Και το χειρότερο:
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε και ψήφισμα ζητώντας από την Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) να διερευνήσει, στο εξής, τον τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρημάτων από την ελληνική κυβέρνηση!
Γεγονός, που αποτελεί τον καθρέφτη της ανικανότητας του κ. Τσίπρα και των Υπουργών του. Αποτελεί, όμως, και ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας μας, με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως, αν αναλογιστούμε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησαν -με περίσσιο θράσος και με επικεφαλής την κ. Αννέτα Καββαδία- την αποτροπή του οικονομικού ελέγχου, καταθέτοντας, μάλιστα, και σχετική τροπολογία!
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η αρμόδια Εισηγήτρια Μετανάστευσης, Πέτρα Ντε Σούτερ στην παρέμβασή της μίλησε για σύγχρονα “στρατόπεδα συγκέντρωσης”, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών των ελληνικών νησιών, αλλά και την ανικανότητα της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την κατάσταση.
Μάλιστα, προέτρεψε τις ελληνικές Αρχές να προχωρήσουν, επιτέλους, στο αυτονόητο: Τον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο. Και, κάλεσε, ευθέως, την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κακοδιαχείρηση των ευρωπαϊκών πόρων που λαμβάνει και που προορίζονται για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.
Για ακόμη μία φορά, η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται με τον πιο θλιβερό τρόπο, σε όσα επισημαίνει όλον αυτό τον καιρό:
Ότι η σημερινή κυβέρνηση, εκτός από επικίνδυνη, είναι και επιβλαβής για την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό!».
Η ΕΕ ζητά να διερευνηθούν τα κονδύλια που έλαβε η Ελλάδα για το προσφυγικό
Ψήφισμα που ζητά από από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διερευνήσει τον τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης με αφορμή την έκθεση της αρμόδιας εισηγήτριας για τη Μετανάστευση, Πέτρα Ντε Σούτερ που εκφράζει τις σοβαρές τις ανησυχίες σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στα κέντρα των ελληνικών νησιών καθώς και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα αναφέρεται: «Έχοντας επίγνωση ότι η Ελλάδα έλαβε 16.670 αιτήσεις ασύλου για πρώτη φορά το τρίτο τρίμηνο του 2018, το οποίο αντιπροσωπεύει τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων ασύλου ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κύπρο, η Συνέλευση χαιρετίζει την οικονομική βοήθεια της EE ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, η οποία, περιλαμβάνει το πρόσφατα χορηγηθέν ποσό 289 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων.
Με αφορμή τις αναφορές σχετικά με υπεξαίρεση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ελληνικές αρχές, η οποία φέρεται ότι απέτρεψε τη βελτίωση της "αξιολύπητης" στέγασης των αιτούντων άσυλο, η Συνέλευση καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί δεόντως την ορθή χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σημειώνεται, ότι βάσει της έκθεσης της αρμόδιας εισηγήτριας για τη Μετανάστευση, Πέτρα Ντε Σούτερ, στα κέντρα της Μόρια (Λέσβος) και του Βαθύ (Σάμος), μεγάλος αριθμός ατόμων στεγάζεται σε ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής με ελλιπή διανομή τροφίμων και χωρίς καμία ασφάλεια.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα, η κ. Σούτερ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν γρήγορα τις συνθήκες στέγασης, την κατάσταση στέγασης, υγιεινής και ασφάλειας στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου και να εντοπίσουν και να καταχωρήσουν όλους τους μετανάστες που φτάνουν με πλοίο στα ελληνικά νησιά, προκειμένου να τους αποτρέψουν από το να παραμείνουν χωρίς χαρτιά και επομένως πιο ευάλωτοι.
Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από τη βία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων ενώ θα πρέπει να παρέχεται καλύτερη κηδεμονία για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στους οποίους θα πρέπει να επιτραπεί η επανένωση ή η διατήρηση επαφών με μέλη της οικογένειας, υπογραμμίζει το εγκριθέν κείμενο.
Η Ολομέλεια κάλεσε επίσης τις τουρκικές και τις ελληνικές αρχές να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι οι διακινητές και οι λαθρέμποροι ανθρώπων δεν μπορούν να ενεργούν ατιμώρητοι όταν μετακινούν τους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες και να θεσπίσει καλύτερες διαδικασίες ασύλου στα ελληνικά νησιά με ταχείες μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Επιπλέον, ζητήθηκε από την ΕΕ να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί υπεξαίρεσης κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Τέλος, η συνέλευση συνέστησε στην Επιτροπή Υπουργών να καλέσει την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεχίσουν την επανεισδοχή απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και παράνομων μεταναστών, σύμφωνα με τη διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία επανεισδοχής και τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.
Φωτογραφία intime news