Τα οφέλη από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «TRANSFORMER» ανέδειξε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, κατά την 1η συνάντηση εργασίας φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έργο.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η μετάβαση στην ενεργειακά ουδέτερη εποχή για τη Δυτική Μακεδονία έχει ήδη ξεκινήσει με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, που αποτελεί έναν ολοκληρωμένο πολυδιάστατο αναπτυξιακό Οδικό Χάρτη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Όπως είπε ο Υφυπουργός Μεταφορών:
«Η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο ΣΔΑΜ δράσεις που επικεντρώνονται σε πέντε πυλώνες ανάπτυξης, που αφορούν στη βελτίωση των υποδομών και την εναλλακτική αξιοποίηση των εδαφών που σήμερα καταλαμβάνονται από τα λιγνιτωρυχεία.
Οι πέντε πυλώνες είναι η Πράσινη ενέργεια, η «έξυπνη» γεωργία, ο Βιώσιμος τουρισμός, η βιοτεχνία και βιομηχανία και τέλος η Ψηφιακή οικονομία και εκπαίδευση.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αλλάξουν την όψη της Δυτικής Μακεδονίας και θα δρομολογήσουν πολλές νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.»
Εξειδικεύοντας στο ευρωπαϊκό έργο «TRANSFORMER», ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει με άλλες Περιφέρειες από τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ιταλία στο έργο, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν Εργαστήρια Μετάβασης για την επιτάχυνση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Όπως εξήγησε:
«Σκοπός είναι η δημιουργία στρατηγικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων για την αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, υψηλής ποιότητας, θέσεων απασχόλησης.
Το έργο «TRANSFORMER» ακολουθεί την καινοτόμο προσέγγιση των «Εργαστηρίων Μετάβασης» (Transition Super-Labs). Πρόκειται ουσιαστικά για πρωτοβουλίες μεγάλης εδαφικής κλίμακας, με αντικείμενο τη διαχείριση της μετάβασης από τις τοπικές οικονομίες, που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα, σε τοπικές οικονομίες μηδενικού άνθρακα”.
Ολόκληρες περιφέρειες λειτουργούν ως ζωντανά εργαστήρια, στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν, να δοκιμαστούν και να εφαρμοστούν καινοτόμοι τρόποι μετάβασης προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, ακολουθώντας την προσέγγισης ενός οικοσυστήματος διατομεακής συνεργασίας.
Μια σύμπραξη, δηλαδή, της πολιτείας, των οικονομικών παραγόντων, της έρευνας και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων.»
Ο Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση εστιάζει το Υπουργείο Μεταφορών, αναλαμβάνοντας μέτρα και πρωτοβουλίες που συνδυάζουν την ανάπτυξη πράσινων μεταφορών, με την ψηφιοποίηση των μεταφορών και των logistics και την περιβαλλοντικά φιλική και καινοτόμο ανάπτυξη της οικονομίας των μεταφορών.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Οι δραστηριότητες στις οποίες εστιάζει το ΕΚΕΤΑ και η ΑΝΚΟ στο πλαίσιο του έργου TRANSFORMER, είναι η καθαρή κινητικότητα στις δημόσιες μεταφορές και η καθαρή ενέργεια, οι καινοτόμες τεχνολογίες μέτρησης διοξειδίου του άνθρακα και μείωσης εκπομπών στη γεωργία και ο συνδυασμός τους με την κυκλική οικονομία και την αλυσίδα αξιών.
Οι τομείς αυτοί αποτελούν δέσμες προτεραιότητας και στο ΣΔΑΜ, συνεπώς, η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό έργο «TRANSFORMER» κρίνεται ως μείζονος σημασίας.
Η υιοθέτηση της καινοτόμου προσέγγισης των «Transition Super-Labs» θα αναδείξει τη Δυτική Μακεδονία σε παράδειγμα δίκαιης μετάβασης χωρίς την εξάρτηση από τον λιγνίτη, προς ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, προς ένα πιο αισιόδοξο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Το υπουργείο Μεταφορών θα είναι συνοδοιπόρος και αρωγός στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού «Transition Super lab» στη Δυτική Μακεδονία.»