Ουδείς αμφισβητεί πως η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα. Οι λόγοι είναι πολλοί και γνωστοί και έχουν αναλυθεί επαρκώς. Τα ερωτήματα είναι τα εξής: πρώτον, η ηγεσία της έχει αντιληφθεί το πρόβλημα; Δεύτερον, αν το έχει αντιληφθεί, θέλει να το λύσει; Τρίτον, αν θέλει να το λύσει, γνωρίζει τι θα πρέπει να κάνει; Τέταρτον, αν γνωρίζει τι θα πρέπει να κάνει, είναι διατεθειμένη να το κάνει; Πέμπτον, αν είναι διατεθειμένη να το κάνει, διαθέτει τα στελέχη που θα το κάνουν; Απλά πράγματα.
Είμαι σίγουρος πως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είμαι όμως σίγουρος αν θέλουν να το λύσουν, διότι η λύση του σημαίνει σημαντικές παραχωρήσεις που δεν ταιριάζουν με το προφίλ του Μεγάρου.
Μαξίμου. Συνολικά. Παραχωρήσεις στην επιλογή προσώπων που θα επιχειρήσουν να αποτελέσουν ένα ανάχωμα σε αυτή την πτώση της παράταξης. Και αν επιλεγούν αυτά τα πρόσωπα - που τα γνωρίζει πολύ καλά το Μέγαρο Μαξίμου - δεν είναι βέβαιο πως θα επιτύχουν στην αποστολή τους, καθώς οι γέφυρες της Νέας Δημοκρατίας με ένα κομμάτι των παραδοσιακών ψηφοφόρων της έχουν γκρεμιστεί εδώ και μερικούς μήνες. Τα έχω γράψει εγκαίρως.
Πάντως, αυτή είναι η μοναδική επιλογή που έχει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αν δε θέλει να παραδώσει τα όπλα αμαχητί στη Βόρεια Ελλάδα. Διακινδυνεύω την πρόβλεψη πως σε όλη τη Μακεδονία, συνολικά, τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθούν περί το 20-22%, ενώ σε κάποιους νομούς ενδέχεται να ξεπεράσουν αθροιστικά το ποσοστό της ΝΔ.
Διαβάζω πως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας κλίνει κατά της υποψηφιότητας Μπελέρη, διότι αντιδρά ένας υπηρεσιακός παράγοντας γένους θηλυκού, με τη δικαιολογία πως έτσι θα επιδεινωθούν κι άλλο οι ελληνοαλβανικές σχέσεις.
Λογική αδιανόητη για ένα κράτος το οποίο είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, το οποίο φοβάται μήπως φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλβανό πρωθυπουργό. Λες και δεν είναι αυτός που περιφρόνησε την Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα φυλακίζοντας έναν εκλεγμένο δήμαρχο.
Δηλαδή, μια υποψηφιότητα μπορεί να αναστρέψει ένα κλίμα; Φυσικά, στον βαθμό που θα σταματήσει την αιμορραγία προς τα δεξιά και που μπορεί επί πλέον να σηματοδοτήσει την επιστροφή ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν στη ζώνη των αναποφάσιστων. Συγχρόνως, μπορεί να κινητοποιήσει στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκονται σε φάση διακριτικής αποχής μετά το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Πάντως, τα περί «πανστρατιάς στη Β. Ελλάδα», αυτά τα πανηγυρτζίδικα, τα ακούω βερεσέ. Με το υπάρχον κλίμα κανένα προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης δεν έχει «πρόσωπο» στην περιοχή. Τους ακούνε αυτοί που θα τους ψηφίσουν. Αυτοί που τους ψήφισαν, αλλά τώρα αποστασιοποιήθηκαν, τους γυρνούν την πλάτη διότι τους θεωρούν συνυπεύθυνους των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Και ο πρωθυπουργός, για αυτό ακριβώς το κοινό, αποτελεί το βασικό μέρος του προβλήματος. Ελπίζω να το διαπίστωσε και ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην ιδιαίτερα προβληματική, για τη ΝΔ, δυτική Θεσσαλονίκη.
Βέβαια, υπάρχει και μια άλλη ξεκάθαρη επιλογή. Η ηγεσία της ΝΔ να αποδεχτεί πως αυτούς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της τους έχει χάσει οριστικά και να πάει «για άλλα». Είναι μια πολιτική κι αυτή.