Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Με μια επιλεκτική ανάγνωση απόρρητων εγγράφων του Υπουργείου Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς προσπάθησε από το βήμα της Βουλής να αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία, κατά το παρελθόν ήταν σύμφωνη με τη χρήση του όρου Μακεδονία. Η Ολομέλεια της Βουλής παρακολουθούσε εμβρόντητη τον κ. Κοτζιά να χρησιμοποιεί θεμιτά και… αθέμιτα μέσα (κατά το δόγμα ΣΥΡΙΖΑ), ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ. Και παρά το γεγονός ότι η Ντ. Μπακογιάννη τον είχε καλέσει να φέρει όλο το αρχείο, εκείνος επέλεξε όλα όσα συμφέρουν τη ρητορική του.
Ωστόσο ήρθε η πληρωμένη απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία παρουσίασε τρία μη διαβαθμισμένα έγγραφα. Σύμφωνα με την ίδια το πρώτο έγγραφο αποτελεί την αιτιολογική έκθεση της απόφασης της Χάγης λέει ρητά ότι η Ελλάδα πάραυτα αρνήθηκε την ονομασία «Μακεδονία- Σκοπια». Το δεύτερο ήταν μια επιστολή της προς τον Μιλοσόσκι, στην οποία η κυρία Μπακογιάννη αρνείται τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τα σχολικά βιβλία, «γιατί η Ιστορία είναι μια επιστήμη που δεν γράφεται από επιτροπές». Το τρίτο είναι ένα μη διαβαθμισμένο έγγραφα της Αμερικάνικης πρεσβείας, στο οποίο ο πρέσβης ενημερώνει τις ΗΠΑ πως ο τότε επικεφαλής των Σκοπίων Ν. Γκρουέφσκι του είπε ότι «οι Έλληνες επιμένουν στο θέμα της ιθαγένειες και θέλουν να βάλουν χέρι στη γλώσσα μας».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς έφερε στο φως της δημοσιότητας τα ονόματα που είχε προτείνει ο Μ. Νίμιτς. Αυτά ήταν το Vardanski Makedonija, το οποίος δεν το δέχτηκαν γιατί μπορεί ως Vardanski να θεωρείται και ο Αξίος, το άλλο ήταν το Άνω Μακεδονία, αυτό είπε ότι το ήθελαν τόσο οι Σκοπιανοί όσοι και εμείς και τέλος το Σκόπια- Μακεδονία. «Πήγαμε στο όνομα Βόρεια Μακεδονία και είπαν στη ΝΔ ότι είναι το όνομα με τον αλυτρωτισμό», είπε ο ΥΠΕΞ και παρέθεσε σχετικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο επί Ντόρας Μπακογιάννη το Βόρεια Μακεδονία ήταν «πιο σωστό και δεν δημιουργεί ένταση».
Ένα δεύτερο έγγραφο που αποκάλυψε ο Ν. Κοτζιάς αφορά αλληλογραφία ανάμεσα στην κυρία Μπακογιάννη και τον Μ. Νίμιτς. «Θέλω να σας ρωτήσω αν αξίζει να συνεχίσω τις προσπάθειες για τη «Βόρεια Μακεδονία, ήταν κατά τον ΥΠΕΞ η ερώτηση του κ. Νίμιτς με την κυρία Μπακογιάννη να του απαντά «ναι αξίζει».
Επίσης, ο κ. Κοτζιάς προσκόμισε στη Βουλή ένα ακόμη διαβαθμισμένο έγγραφο, μέσω του οποίου η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει ως αναγκαίο για να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου, της εθνικής οδού και να φύγει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Μόλις τα πήραμε αυτά έπαψε να σας πειράζει», είπε ο Νίκος Κοτζιάς
Ακόμα ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι υπάρχει και τεκμήριο ότι στη Νέα Δημοκρατία και δη στην Ντόρα Μπακογιάννη άρεσε η πρόταση Μακεδονία – Σκόπια. Κατά τον υπουργό ρωτούσε ο Μ. Νίμιτς την τότε υπουργό Εξωτερικών για το συγκεκριμένο όνομα παραμένει στο τραπέζι, εμ την κυρία Μπακογιάννη να απαντά «Τώρα έχουμε εκλογές και δεν μπορούμε να πάμε με τέτοια πρόταση».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κοτζιάς παραδέχτηκε ότι η πρόταση για την Μακεδονία του Ίλιντεν υπήρχε στο τραπέζι, ενώ ομολόγησε ότι πρόκειται για ένα συμβιβασμό. «Μόνο με πόλεμο κερδίζετε δίχως συμβιβασμό», είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε ήδη δημιουργήσει τετελεσμένα. Εκτίμησε, δε, ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής θέλουν να λύση η παρούσα κυβέρνηση το ζήτημα, «αλλά το κρύβετε για να μας τα χώνετε».
Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν απειλείται από την Μακεδονία αλλά από την Τουρκία. Σε ότι αφορά το κείμενο της συμφωνίας ισχυρίστηκε ότι δεν είναι μικρό πράγμα να αλλάζει το όνομα, το Σύνταγμα μιας χώρας «και μετά εμείς να έρθουμε να επικυρώσουμε».
Τέλος, σχετικά με την κοινή επιτροπή για τα βιβλία της Ιστορίας το μόνο που αναρωτήθηκε είναι αν κανείς θεωρεί ότι τα δικά μας βιβλία έχουν «παραβιάσεις». Είπε, μάλιστα, ότι όλα τα κράτη της Ευρώπης έφτιαξαν κοινές επιτροπές για να δουν τα βιβλία της Ιστορίας τους.
Πάντως, σχεδόν παραδέχτηκε ότι σχετικά με την εμπορική εκμετάλλευση του ονόματος υπάρχει ένα… ζήτημα. Συγκεκριμένα, κατά τον ίδιο 3400 εταιρείες φέρουν το όνομα της Μακεδονία και ως εκ τούτου αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια διεθνής επιτροπή για μια τριετία που με βάση τα κριτήρια της συμφωνία θα ελέγξει τα εμπορικά δικαιώματα.