Μέχρι το Πάσχα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Μέχρι το Πάσχα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Με φλεγματικό τρόπο η «αγαπητή Κριστίν» (Λαγκάρντ), αφόπλισε το… μεγάλο όπλο της κυβέρνησης, τις υποκλαπείσες συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου.

Δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα καινούργιο, είπε, από τα όσα ήδη έχει κατά καιρούς πει το ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα και την ελάφρυνση χρέους. Όσο για το ασφαλιστικό «θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό», ανέφερε.

Όλες οι κακοφορμισμένες πληγές του ελληνικού κράτους σε μία παράγραφο…

Πάντως, η τρέχουσα διαπραγμάτευση δείχνει ότι μάλλον θα έχει ευοίωνο τέλος, αν και είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει η χώρα να εισπράττει τις δόσεις, καθώς οι ευρωπαίοι θέτουν ως προϋπόθεση την έγκριση του Ταμείου, και το ταμείο την ελάφρυνση του χρέους.

Σε ένα αρκετά εκτενές σημείωμα, η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία. Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται» καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. Η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις.

Για το διαφορετικό κείμενο του ΔΝΤ λένε: «να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του».

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν «και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. ευρώ». Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε… - γι' αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη.

Κατά το κυβερνητικό σημείωμα, από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

Στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:

- Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.

-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.

- Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ' αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Τέλος για το ασφαλιστικό τονίζει ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

Γ.Σ.