Καθώς η πανδημία δείχνει μέρα με τη μέρα σημάδια αποκλιμάκωσης, στο Μέγαρο Μαξίμου επιζητούν τους τρόπους για να ανακτήσουν σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα γρήγορα, τα δύο τελευταία χρόνια που χάθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που βρίσκεται στα συρτάρια του πρωθυπουργικού γραφείου εδώ και αρκετό καιρό και τις τελευταίες εβδομάδες αρχίζει να υλοποιείται.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πανδημία προκάλεσε ζημιά στην κυβερνητική εικόνα, μία ζημιά όμως που δεν τη χαρακτηρίζουν «ανεπανόρθωτη».
Το συμπέρασμα αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, με το προβάδισμα πάντως της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να μην αμφισβητείται.
Συνομιλητές του κ.Μητσοτάκη πιστεύουν ότι μέσα στις επόμενες 60 μέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει το μήνυμα προς τους πολίτες ότι η χώρα είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα, αφήνοντας πίσω τον κορονοϊό, δίνοντας στην κοινωνία οικονομικές «ανάσες».
Βασικό εργαλείο σε αυτή τη στρατηγική επιλογή θα αποτελέσει η οικονομία και όχι μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει επιτάχυνση μίας σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα έχουν έντονο το μεταρρυθμιστικό πρόσημο.
Η αρχή έγινε με το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των περιστατικών οπαδικής βίας. Η συνέχεια θα δοθεί με μια σειρά παρεμβάσεων που στην κυβέρνηση επιμένουν ιδιαίτερα για τη χρησιμότητα τους, όπως :
- Ο νέος ΕΦΚΑ, που σκοπεύει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, διασφαλίζοντας την άμεση εξυπηρέτησή τους και την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.
- Πρωτοβουλίες στο μέτωπο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που εκκινούν με την πανεπιστημιακή αστυνομία και φτάνουν μέχρι το νέο πλαίσιο για τη διοίκηση και τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον ΔΟΑΤΑΠ.
- Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στην υγεία που έρχεται στη Βουλή μέχρι τον Απρίλιο.
- Η περαιτέρω ενίσχυση του μετώπου της ψηφιοποίησης του κράτους. Στις 1.300 υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν θα προστεθούν και νέες, οι οποίες θα σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, τις πολεοδομίες, το Κτηματολόγιο, τα υποθηκοφυλακεία, την Υγεία (ψηφιακός φάκελος ασθενούς).
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν ένα συνολικό restart της χώρας μέχρι το αργότερο το καλοκαίρι. Στην περίπτωση μάλιστα που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και ο ελληνικός τουρισμός κυριαρχήσει, τότε στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι στις εκλογές που θα στηθούν, όπως επιμένουν, την άνοιξη του 2023 η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου από τους πολίτες θα είναι απολύτως θετική, βγάζοντας τελείως από την «εξίσωση» τον ΣΥΡΙΖΑ.