Με τον πήχη των προσδοκιών τοποθετημένο χαμηλά θα πάει η Ελλάδα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, αναφορικά με την πιθανότητα συμφωνίας περί κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπιση των τιμών στην ενέργεια.
Η Αθήνα δε φαίνεται να πιστεύει ότι οι 27 μπορούν να βρουν μία κοινή συνισταμένη καθώς η φιλοσοφία των ισχυρών κυρίως οικονομικά κρατών μελών είναι τελείως αντίθετη από εκείνες των οικονομικά ασθενέστερων.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η Ευρώπη για μία ακόμα φορά αδυνατεί να κινηθεί με ταχύτητα και αποφασιστικότητα και ουσιαστικά ακολουθεί τις εξελίξεις. Με άλλα λόγια σέρνεται πίσω από τα συμφέροντα των πιο δυνατών της Ευρώπης, τα οποία αποδεικνύονται πιο ισχυρά από την ανάγκη στήριξης των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μητσοτάκης τα τελευταία 24ωρα έχει πυκνώσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του για την επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την έκρηξη των τιμών από κοινού, μέσα από την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Βασικός άξονας της ελληνικής προσέγγισης είναι ότι η λύση θα πρέπει να ανακουφίζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικούς προϋπολογισμούς.
"Δεν πρέπει οι εθνικοί προϋπολογισμοί να υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Μια θέση που θέλησε να την ξεκαθαρίσει και ενώπιον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους το περασμένο Σάββατο στη Βουλγαρία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τη σαφή ενόχληση τους για τη στάση που έχει κρατήσει η Γερμανία την οποία και καθιστούν υπεύθυνη για την καθυστέρηση στη λήψη συγκεκριμένων ευρωπαϊκών μέτρων.
Παράλληλα πάντως με το μικρό καλάθι που κρατάει για την πιθανότητα να βρεθεί λύση στην Πράγα, η Αθήνα πιέζει ώστε στις 20 Οκτωβρίου οι 27 να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της τακτικής Συνόδου Κορυφής. Κάτι που αυτή τη στιγμή θεωρείται μάλλον δύσκολο, με τον χρόνο όμως που απομένει μέχρι τη συνάντηση των Βρυξελλών να είναι επαρκής προκειμένου να επιτευχθεί ένας ακόμα ευρωπαϊκός "συμβιβασμός".