Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις κινείται η ελληνική κυβέρνηση στη διεθνή σκακιέρα, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε μία ξεκάθαρη πολιτική επιλογή, από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ανοιχτά την Ουκρανία, κάτι που αποτυπώθηκε με έμπρακτο τρόπο και στην αποστολή υγειονομικού και αμυντικού υλικού στο Κίεβο.
Αυτή τη στάση θα τηρήσει και στη συζήτηση στο κοινοβούλιο το πρωί της Τρίτης, όπου θα ενημερώσει για τις δραματικές εξελίξεις την εθνική αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από όλα τα πολιτικά κόμματα «καθαρές τοποθετήσεις». Ήδη άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου με κάθε αφορμή τάσσονται κατά των ίσων αποστάσεων, για τις οποίες κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές μάλιστα προς επίρρωσιν της ισορροπιστικής τακτικής που ακολουθεί ο κ.Τσίπρας επικαλούνται μεταξύ άλλων το tweet του που απεικόνιζε και τις δύο σημαίες (Ρωσίας-Ουκρανίας), αποφεύγοντας να αποδοκιμάσει ευθέως τη Μόσχα.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει ένα αρραγές μέτωπο ενότητας απέναντι στη ρωσική εισβολή, ενώ αναμένεται να ταχθεί ανοιχτά κατά του όποιου αναθεωρητισμού, από όπου και αν προέρχεται, όπως θα πει χαρακτηριστικά. Μια φράση που θα έχει ευθεία στόχευση τον Ταγίπ Ερντογάν.
Σε «κόκκινο» συναγερμό πάντως παραμένει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τη διαχείριση των επιπτώσεων σε οικονομικό επίπεδο, στο εσωτερικό της χώρας. Η συνέχιση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί. Παράλληλα κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι οι συνέπειες της ρωσο-ουκρανικής κρίσης θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για την επιπλέον έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών. Στήριξη θα υπάρξει, οι λογαριασμοί όμως αρχίζουν ξανά από την αρχή, σημειώνουν στην κυβέρνηση.