Του Βασίλη Γεώργα
Η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών με την κυβέρνηση να έχει ανοίξει διάπλατα το πουγγί των παροχών και να απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα σε μία προσπάθεια να φτάσει ισχυρότερη στις κάλπες.
Ένα εκρηκτικό μείγμα προεκλογικών υποσχέσεων και χρηματοδοτικών αναγκών που αθροίζουν δισεκατομμύρια ευρώ, διαμορφώνουν μέρα με τη μέρα σκηνικό αναδρομικής χρεοκοπίας σε μια χώρα που βρίσκεται ταυτόχρονα αποκλεισμένη τόσο από τις αγορές όσο και από τον εύκολο δανεισμό των πιστωτών της, αλλά αίφνης καλείται να μοιράσει χρήματα που δεν διαθέτει, ούτε μπορεί να βρει.
Η εξαιρετική ευκολία με την οποία σύσσωμη η κυβέρνηση, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο στην τάξη υπουργό, μοιράζουν στα λόγια ή στην πράξη τα λεφτά των βαριά φορολογουμένων πολιτών για να ικανοποιήσουν ομάδες που θεωρούν ότι ανήκουν στην εκλογική τους πελατεία, αποκαλύπτει έναν επικίνδυνο σχεδιασμό σύμφωνα με τον οποίο το Μαξίμου έχει αποφασίσει να τα δώσει όλα στο κυνήγι των ψήφων, ακόμη κι αν οδηγήσει τη χώρα ξανά στην άκρη του γκρεμού.
Η χθεσινοβραδινή τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε ένστολους, γιατρούς, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ήταν μόνο η αρχή. Χιλιάδες δικαιούχοι, κυρίως ένστολοι που λαμβάνουν περί τα 500 εκατ. ευρώ, θα βρεθούν με χρήματα στο χέρι (ακόμη κι αν αυτά φορολογηθούν ή συμψηφιστούν με πιθανές οφειλές στην εφορία). Τα δικαστήρια δικαίωσαν αυτές τις κατηγορίες πολιτών και έδωσαν στην κυβέρνηση την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τα οφέλη των επιστροφών.
Μετά την προωθούμενη από την κυβέρνηση επιστροφή αναδρομικών σε δημόσιους υπαλλήλους, η απόφαση για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους είναι μια δημοσιονομική βόμβα που ανάλογα με τις εκτιμήσεις, μπορεί να φτάσει από τα 9 έως και τα 15 δισ. ευρώ. Είναι προφανές πως αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν πουθενά, ούτε μπορούν να βρεθούν ακόμη κι αν θεσπιστούν περισσότεροι φόροι ή μειωθούν άλλες δαπάνες του κράτους. Οι ειδικοί δεν μιλούν απλώς για πιθανό εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών αν το κράτος κληθεί να επιστρέψει αυτά τα λεφτά στο μέλλον, αλλά για μια εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα πολύ σύντομα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και σε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε πλήρη κατάρρευση.
Η συνέχεια, θα δοθεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες. Η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει την μείωση, αλλά δεν θα προβάλει το γεγονός ότι από 1/1/2019 θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το όφελος που θα μπορούσε να έχει η μείωση. Η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξακολουθήσουν να αποσπούν το 50-60% των εισοδημάτων.
Είναι το ίδιο επικοινωνιακό παιχνίδι που θα παιχτεί και την προαναγγελθείσα τροπολογία μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Τα ποσοστά μείωσης θα είναι μεγάλα (έως 30%) αλλά σε πραγματικούς όρους, τα ποσά της έκπτωσης δεν θα ξεπερνούν τα 10-20 ευρώ τον μήνα στην καλύτερη των περιπτώσεων. Όσο για το επίδομα στέγασης το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί, η κυβέρνηση θα το διαφημίσει, αλλά θα υποχρεωθεί να καταθέσει απόφαση με καινούργιους χειρότερους όρους χορήγησης που θα περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων καθώς με το μεσοπρόθεσμο επρόκειτο να δοθούν 600 εκατ. ευρώ και τώρα το κονδύλι θα περιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.
Στο μέτωπο των προσλήψεων η κυβέρνηση εμφανίζεται ασυγκράτητη. Το προσύμφωνο με την Εκκλησία, έλυσε τα χέρια στο Μαξίμου προκειμένου να εξαγγείλει την πρόσληψη 10.000 επιπλέον δημόσιων υπαλλήλων παρότι η ανακοίνωση αυτή αποτελεί φτηνή προεκλογική προπαγάνδα. Το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου έχει, όμως, ήδη αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ από το 2015 μέσα από προσλήψεις συμβασιούχων και εκτάκτων, ενώ υπουργοί της κυβέρνησης όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Π. Σκουρλέτης έχουν δηλώσει ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις μπορεί να αντέξει ακόμη το Δημόσιο. Στο μεταξύ η κυβέρνηση προχωρά σε επιλεκτικές αυξήσεις μισθών όπως στην περίπτωση των νέων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και των εργαζομένων στους εποπτευόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, κα)
Το μεγάλο… κόλπο της κυβέρνησης είναι βέβαια η καλλιέργεια προσδοκιών για την μη περικοπή των συντάξεων με την κατάθεση τροπολογίας που θα διατηρεί την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους. Ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στη Βουλή ως προστάτης των συνταξιούχων αποτρέποντας τις νέες μειώσεις των εισοδημάτων τους. Φυσικά, δεν θα μιλήσει για τη νέα μείωση του ΕΚΑΣ ούτε για το γεγονός ότι περίπου 200.000 συνταξιούχοι θα χάσουν τις αυξήσεις που περίμεναν έστω και σε βάθος πενταετίας.
Όσο για την Ελλάδα της παραγωγής και του μόχθου που θα περίμενε έστω μια φορολογική ελάφρυνση για να πάψει να είναι η βαρύτερα φορολογούμενη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, δεν θα δει… άσπρη μέρα ούτε το 2019.