Mόλις αναλάβoυμε ξανά, θα καταργήσουμε ξεπερασμένες μεταρρυθμίσεις
Αλέξης Τσίπρας

Mόλις αναλάβoυμε ξανά, θα καταργήσουμε ξεπερασμένες μεταρρυθμίσεις

Για έλλειψη περιεχομένου πολιτικής κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πολύ σοβαρή δουλειά, ώστε μόλις αναλάβει ξανά, να καταργήσει «ξεπερασμένες και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις». 

Σε συνέντευξη που έδωσε στο ieidiseis.gr, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν μια «αρχική υγειονομική επιτυχία των πολιτών» και επικρίνει την κυβέρνηση ότι κατά τη γνώμη του, εξέπεμψε αντιφατικά μηνύματα (κατάργηση-επαναφορά μάσκας, μείωση-αύξηση πληρότητας πλοίων, πρόστιμα-μείωση δρομολογίων ΜΜΜ), «καταστρέφοντας στη συλλογική συνείδηση το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για τη διατήρηση μέτρων προστασίας».

Η κυβέρνηση «είναι σαν ένα άδειο κουτί με εξαιρετικά φανταχτερό περιτύλιγμα που κάποια στιγμή ανοίγει και η απογοήτευση είναι σοκαριστική», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Α. Τσίπρας αναφέρει ότι οι βασικοί άξονες της έκθεσης Πισσαρίδη είναι «προτάσεις που αποτελούν μια συνταγή από τα παλιά και πιο συγκεκριμένα προτάσεις ιδιαίτερα δημοφιλείς στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ» και θεωρεί πως αυτό το μίγμα πολιτικής «δεν οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη αλλά σε ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των ανισοτήτων». Χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις «βαθιά οπισθοδρομικές» που αν εφαρμοστούν «η Ελλάδα θα μοιάζει να κινείται με ταχύτητα προς τα πίσω».

Σημειώνει ότι για να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό πακέτο απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης, απαιτούνται δέσμες μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων «που θα υπηρετούν τη στροφή προς ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης μέσα σε ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον», και που θα πρέπει να αναδείξουν έργα σε τομείς με την υψηλότερη δυνατή προστιθέμενη αξία στην οικονομία, υπηρετώντας πραγματικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες. Να αφορούν κλάδους και τομείς στους οποίους η χώρα διαθέτει ένα δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα (αγροτοδιατροφικός τομέας, κτηνοτροφία, ενέργεια, επιλεγμένοι μεταποιητικοί κλάδοι, τουρισμός, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός).

Εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να ξεκινήσει έναν τέτοιο συμμετοχικό αναπτυξιακό σχεδιασμό «και το μόνο που θα επιχειρήσει είναι να αξιοποιήσει τα κονδύλια ως ευκαιρία για μνημονιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις χωρίς τυπικά να έχουμε μνημόνια». Γι’ αυτό, δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει ανεξάρτητα και πως ήδη έχει ζητήσει από τη Λούκα Κατσέλη να φέρει «πρόταση – σχέδιο, για να οργανώσουμε αυτόν τον πλατύ και ανοιχτό διάλογο με τη κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της».

«Πιστεύω ότι θα κάνουμε μια πολύ σοβαρή δουλειά, ώστε μόλις αναλάβουμε ξανά, να είμαστε έτοιμοι να καταργήσουμε και να αντικαταστήσουμε ξεπερασμένες και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με αυτές που πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία για να αναπτυχθεί δίκαια και ισόρροπα. Με ένα ολιστικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και ψηφιακής μετάβασης», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.