Πλήθος ερωτηματικών εγείρονται από την άρον – άρον απόσυρση άρθρου από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, την οποία ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου. Οι φήμες στους διαδρόμους της Βουλής για «παρέμβαση των εταίρων» (ένα 24ωρο μετά τη σχετική παραδοχή Τσακαλώτου) φούντωσαν ενώ τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχτηκε η κυρία Αχτσιόγλου.
«Ντροπή σας να μας κοροϊδεύετε με αυτό τον τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος και προσέθεσε: «Μας είπατε ότι οι θεσμοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το νομοσχέδιο και σήμερα έρχεστε να αποσύρεται διατάξεις στα κρυφά. Είστε θρασύς είστε ένας εσμός ψευτών. Δεν είστε ούτε καν μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας πρέπει να είστε σοβαρή δεν πρέπει να μας προσβάλλετε».
Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ο οποίος σημείωσε ότι «αυτά συμβαίνουν όταν νομοθετεί κανείς για να δημιουργήσει εντυπώσεις». Ο έτερος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης μίλησε για αλλαγή ουσίας σε άρθρο που η κυβέρνηση είχε επενδύσει.
Να σημειωθεί ότι η διάταξη που αποσύρθηκε προέβλεπε πως η οποιαδήποτε εργασιακή μεταβολή να προκύπτει μετά από διαβούλευση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και να μην γίνεται μονομερώς.
Συγκριμένα το Υπουργείο απέσυρε από το νομοσχέδιο το άρθρο 45 με το οποίο προβλεπόταν , όπως μάλιστα αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, ότι «το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όπως αυτό εισήχθη με το προεδρικό διάταγμα 240/2006 δεν έχει αποτρέψει σε πολλές περιπτώσεις τη λήψη και κοινοποίηση σοβαρών αποφάσεων εις βάρος των εργαζόμενων χωρίς να έχουν προηγηθεί επαρκείς διαδικασίες ενημέρωσης και διαβούλευσης». Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι «με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται ρητά η ποινή της ακυρότητας σε περιπτώσεις ουσιαστικής μεταβολής των συμβάσεων εργασίας που απορρέουν από τις αποφάσεως του εργοδότη η οποίες ελήφθησαν κατά παράβαση των υποχρεώσεων του άρθρου 4».
Τέλος, το... δρόμο της απόσυρσης πήρε και η τροπολογία που αφορούσε τον δόλο του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.
Αλέξανδρος Διαμάντης
(φωτογραφία: SOOC)