Την πρόταση συμπόρευσης των «προοδευτικών δυνάμεων», που διατύπωσε ο πρωθυπουργός απορρίπτει ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτική δύναμη σήμερα και σημειώνει πως «θα είναι ανιστόρητο ο ΣΥΡΙΖΑ να ηττηθεί από τη δεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί από το ΚΙΝΑΛ».
Ανέφερε ότι ο «κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί το εθνικό ζήτημα για να αλλάξει τις διαιρετικές τομές. Έπαιξε το μνημόνιο- αντιμνημόνιο, του τελείωσε. Έπαιξε το νέο-παλιό, του τελείωσε. Τώρα θέλει να παίξει το προοδευτικό-συντηρητικό, με κύριο στόχο να φτιαχτούν δύο πόλοι στο πολιτικό σύστημα.», εκτιμώντας πως επιχειρεί να συνθλίψει την κεντροαριστερά και το ΚΙΝΑΛ.
«Η απάντησή μου απέναντι σε αυτή τη στρατηγική του πρωθυπουργού είναι καθαρή: ΑΝΕΛ, Μαδούρο και πρόοδος δεν πάνε όλα αυτά μαζί. Μάλλον έχει πάθει βέρτιγκο. Δεν μπορεί σε μία χώρα που η διεθνής κοινότητα, όλοι οι δημοκρατικοί λαοί καταδικάζουν για τα βασανιστήρια, για τα 2,3 εκατομμύρια πρόσφυγες, για έναν φτωχοποιημένο λαό, ο ίδιος να κάνει ότι δεν βλέπει, ενώ είναι αριστερός ή θέλει να λέγεται αριστερός. Δεν μπορεί να μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα και να μην βλέπει που έφερε η κυβέρνηση του την κατάσταση των μεταναστών στη Μόρια, σε άθλιες συνθήκες, ενώ η χώρα μας έχει πάρει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ», ξεκαθάρισε.
Ερωτηθείς για τις μετακινήσεις βουλευτών, ανέφερε ότι «δυστυχώς ζούμε μια περίοδο όπου το παρασκήνιο κυριαρχεί του προσκηνίου. Έφυγε ο Καμμένος από την κυβέρνηση, αλλά το κόμμα του έμεινε στην κυβέρνηση, βουλευτές του, υπουργοί του. Αυτά θυμίζουν άλλες εποχές, που νομίζαμε ότι η μεταπολίτευση είχε βάλει στο περιθώριο της ιστορίας»
Και αυτό, συνέχισε «είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τη δημοκρατία μας και τον τρόπο που πολιτικοί πρωταγωνιστές συμπεριφέρονται αλαζονικά και χωρίς σεβασμό στους θεσμούς. Μεταγραφολογία, διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο, πράγματα που δεν τιμούν τους πολιτικούς και διευρύνουν την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι τους, δικαίως, θα έλεγα».
Για την πορεία του ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ότι έγιναν στρατηγικά λάθη από την αρχή, τα οποία ο ίδιος τα είχε επισημάνει. Και η ευθύνη για αυτή την εξέλιξη ανήκει, όπως αναφέρει, σε αυτούς που επέλεξαν ο πολυκομματικός φορέας αντί να γίνει ένας ενιαίος θεσμός να γίνει μια βαβέλ, χωρίς κοινή στρατηγική. Για το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ τον Μάρτιο υπογραμμίζει πως πρέπει να είναι δημοκρατικό και να βρεθεί μια δύναμη ενότητας για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
Η δημοκρατική παράταξη χρειάζεται ένα νέο ηθικό κεφάλαιο, ηθική και πολιτική ανανέωση, επισημαίνει ο κ. Ανδρουλάκης. Για τον εαυτό του δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος σε όποια εκλογική μάχη προηγηθεί και σε ό,τι αφορά στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ σημειώνει: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα ψηφοδέλτια να είναι ανοιχτά, ανταγωνιστικά για να φέρουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όχι ψηφοδέλτια τα οποία θα έχουν διανομή εξουσίας σε παλιούς πρωταγωνιστές».