Με την ανάρτηση όπου ο Συνταγματολόγος και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου κ. Ξενοφών Κοντιάδης επεσήμανε πως άρση της εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεπάγεται έκπτωσή του από το αξίωμα, επιβεβαίωσε όσα είχε πει και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τη Δευτέρα, σημείωσε η κυρία Νίνα Κασιμάτη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ερωτηθείσα γιατί εφόσον σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, παραμένει πρόεδρος, άφησε το γραφείο του στην Κουμουνδούρου, η κ. Κασιμάτης ανέφερε χαρακτηριστικά «διότι αυτό έκρινε πως ήθελε να κάνει. Ξέρετε, στην πολιτική δεν ακολουθούνται πάντοτε οι τύποι. Ούτε σημαίνει το γεγονός ότι έφυγε από το γραφείο ότι παύει να είναι πρόεδρος».
«Η Κεντρική Επιτροπή στο τέλος της, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της άρσης εμπιστοσύνης, ψήφισε να πάει ως εκπρόσωπος του κόμματος στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που τώρα, μετά τον κύριο Φάμελλο είναι πια ο Νίκος Παππάς. Το ζήτημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εκκρεμότητα.
Ήδη έχει αποφασιστεί ότι θα οδηγηθούμε σε συνέδριο προκειμένου να δρομολογηθεί η εκλογή νέου προέδρου και η εκλογή νέων οργάνων, όπως είχα ζητήσει μετ’ επιτάσεως και μάλιστα ταυτόχρονα, αλλά κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το καταστατικό μιλάω και έχω μιλήσει πρώτη βασικά, ήδη από την Δευτέρα, σύμφωνα με το καταστατικό, μετά την άρση της εμπιστοσύνης συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. Το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος, όχι η Κεντρική Επιτροπή και το Συνέδριο αποφασίζει τα πάντα» επισήμανε η κ. Κασιμάτη.
«Το πολιτικό ζήτημα παραμένει. Εγώ προσωπικά ήδη από τη Δευτέρα και την Τρίτη που έχω μιλήσει, δεν είπα ότι πρέπει να πάμε σε έκτακτο συνέδριο για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Δηλαδή κατόπιν όλων αυτών των γεγονότων είναι σαφές ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη βάση.
Δηλαδή, η βάση θα πρέπει να μιλήσει, όπως άλλωστε έπρεπε να έχει γίνει ήδη από τον Φεβρουάριο, από το συνέδριο του Φεβρουαρίου, όπου από το βήμα του συνεδρίου και ένα τέταρτο πριν να κλείσουμε, παρόλο που δρομολογούνταν αυτή η συμβιβαστική πρόταση τότε του Νίκου Παππά, του Σωκράτη Φάμελλου και του Γιώργου Τσίπρα, είχα πει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές άμεσα για πρόεδρο και νέα όργανα. Και αυτό γιατί ακριβώς θα πρέπει όταν υπάρχουν τέτοιου είδους σκληρές και δομικές αμφισβητήσεις, θα πρέπει να κανείς να επιλύει το θέμα με βάση το κυρίαρχο σώμα που είναι η βάση μας» συμπλήρωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα πρέπει να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης
Κληθείσα να σχολιάσει τις κατηγορίες του κ. Φάμελλου για παραβίαση του καταστατικού από τον κ. Κασσελάκη, είπε η κ. Κασιμάτη: «Ο κύριος Φάμελλος μπορεί να έχει τις πικρίες του. Το θέμα είναι ότι η άρση της εμπιστοσύνης έγινε με έναν τρόπο τελείως ελαττωματικό. (…) Πρώτα απ’ όλα, όλες οι ψηφοφορίες που αφορούν πρόσωπα και αφορούν την άρση της εμπιστοσύνης των εκλεγμένων όταν αυτό γίνεται από αντιπροσώπους, πρέπει οι αντιπρόσωποι αυτοί να λαμβάνουν, να αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτής τους της ψήφου. Δεν κρύβονται.
Εν πάση περιπτώσει, η Κεντρική Επιτροπή αυτό αποφάσισε να κάνει, αλλά τελικά ούτε αυτό έκανε. Δηλαδή, ενώ αποφασίστηκε η μυστική ψηφοφορία ούτε καν μυστική ψηφοφορία έγινε. Έγινε μισή μισή. (…) Εμένα με ενδιαφέρει το πολιτικό ζήτημα, παρόλο που ο καθένας κρίνεται για τον τρόπο που κάνει τις ψηφοφορίες και όλα αυτά και δυστυχώς δεν αποτελούν τιμή για την Κεντρική Επιτροπή ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η ψηφοφορία».
Όσο αφορά στο αν ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Κασιμάτη ήταν ξεκάθαρη: «Αυτό το έχω πει πολλές φορές. Ναι».
Όσο αφορά το πώς θα βρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η επόμενη μέρα, μετά τις διαδικασίες που θα έχουν αναδείξει την νέα ηγεσία, η κ. Κασιμάτη απάντησε σε μια διαδικασία εκλογής Προέδρου, είναι φυσικό μέσα από τις υποψηφιότητες να δημιουργούνται «στρατόπεδα». Αυτό, ωστόσο, τόνισε «δεν σημαίνει ότι την επόμενη μέρα δεν θα είμαστε μαζί».
Ερωτηθείσα, αν πιστεύει ότι μπορεί το κόμμα να ανακτήσει την ενότητα που χρειάζεται είπε «ναι, το πιστεύω, αλλά δεν είναι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Όλοι στη ζωή μας, τη διαδρομή μας και τα κόμματα που είναι πολιτικοί οργανισμοί ζωντανοί, γιατί αποτελούνται από πρόσωπα και από ανθρώπους. Όλοι στη ζωή μας πορευόμαστε και μορφωνόμαστε από τις εμπειρίες μας. Προφανώς και δεν θα ξεχάσουμε ό,τι έχει συμβεί».