Στη συμφωνία των Πρεσπών για την πΓΔΜ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επιμένοντας πως πρόκειται για μια καλή συμφωνία με κέρδος για την Ελλάδα και επαναλαμβάνοντας πως θα περάσει με απόλυτη πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η πλειοψηφία των κρατών έχουν ονοματίσει την πΓΔΜ ως Μακεδονία, ενώ «ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία», χαρακτηρίζοντας υποκριτικές τις αντιδράσεις για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» έξι φορές στην επιστολή του Τραμπ προς τον πρόεδρο των Σκοπίων.
«Κερδίζουμε να μην λέγεται Μακεδονία αλλά Βόρεια Μακεδονία. Πολλοί συνάδελφοί μου κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι εδώ και 15 χρόνια όλοι αυτοί την ονομάζουν Μακεδονία. Με τη δική μας κυβέρνηση, θα ονομάζεται και από τους Αμερικάνους Βόρεια Μακεδονία. Γι'' αυτό λέμε ότι πήραμε πίσω το όνομα και όχι ότι το παραδώσαμε όπως μας λένε», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς μιλώντας στον Real Fm.
«Η υποκρισία έχει φτάσει πια στο σημείο της ανοησίας. Τώρα κάνουν ως ''''μωρές παρθένες'''' γιατί ο Τραμπ ονοματίζει τη γείτονα χώρα έτσι όπως την έχει αναγνωρίσει επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς τα 3/4 των κρατών του κόσμου έχει αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα ως Μακεδονία και ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία», πρόσθεσε.
Για τις αναφορές του Ζόραν Ζάεφ σε «μακεδονική γλώσσα», ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «λογικό από την πλευρά του να υπερτονίζει τη μακεδονικη γλώσσα που έχει πάρει από το 50 και όχι από εμάς. Θέλει να μετατοπίσει τη συζήτηση από την αλλαγή ονόματος γιατί είναι η δεύτερη χώρα στην ιστορία της Ευρώπης που αλλάζει το όνομά της».
Για τη διαφωνία του κ. Καμμένου, είπε ότι «οι αποφάσεις στις κυβερνήσεις λαμβάνονται κατά απόλυτη πλειοψηφία και είναι πολύ φανερό ποιος εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία», επισημαίνοντας ότι «ο εταίρος είναι πάντα πολύ παραγωγικός και χρήσιμος» και στο ζήτημα αυτό «είναι δικαίωμά του δημοκρατικό» να εκφράζει τις θέσεις του.
Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, είπε ότι «πολύ ορθά» εξήγησε στους Σκοπιανούς ότι «αν δεν ολοκληρώσουν τις διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας, δεν πρόκειται να γίνουν κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ». Ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε επίσης ότι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, η επικύρωση της συμφωνίας και η υποβολή καινούργιας αίτησης με τη νέα ονομασία Βόρεια Μακεδονία.
Απαντώντας σχετικά με το θέμα της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών και των δύο παραγόντων της ρωσικής ζωής στους οποίους δεν επιτράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «αυτή ήταν μια πράξη αυτοπροστασίας της χώρας μας διότι δε μπορούν να κινούνται με τρόπο εκτός Συντάγματος και διεθνούς νόμου». «Η προϋπόθεση των σχέσεών μας είναι να μας σέβονται. Όποιος δεν μας σέβεται θα έχει κόστος», υπογράμμισε.
Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σμύρνη για τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου, τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με αν υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα ή καλύτερες δυνατότητες μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Η διπλωματία δεν είναι κάτι εύκολο, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία γι'' αυτό, όπως ξέρετε, και την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, την ονομάτισα και έτσι ήταν ''νίκη της διπλωματίας''. Σ'' αυτά τα πλαίσια τα διπλωματικά συζητάμε ανοιχτά τις διαφωνίες μας αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας μας».