«Τα στοιχεία από τις ροές δείχνουν μια σχετική αύξηση, η οποία είναι λογική, δεδομένου ότι στους καλοκαιρινούς μήνες είναι πιο εύκολη η μετάβαση», ωστόσο «αν εξαιρέσουμε το κομμάτι του νοτιοανατολικού Αιγαίου, πέριξ της Ρόδου, οι ροές προς τη χώρα από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου, είναι ελεγχόμενες, φυσιολογικές για την εποχή», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm 97,8».
Στον Έβρο, συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «είναι μειωμένες οι ροές, δουλεύει το εμπόδιο. Λειτουργεί μάλλον αποτρεπτικά ο φράχτης. Υπάρχουν περάσματα, πάντα θα υπάρχουν, γιατί ο φράχτης δεν καλύπτει όλη τη συνοριογραμμή, ακόμα και αν επεκταθεί δηλαδή, αλλά σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι ελεγχόμενη».
Ο υπουργός Μετανάστευσης παρατήρησε ότι «γίνεται πολύ καλή δουλειά από τις Αρχές που έχουν ως αρμοδιότητα να ελέγχουν, να φρουρούν, να φυλάττουν τα σύνορα. Από κει και πέρα, εμείς μπαίνουμε στο παιχνίδι σε επίπεδο υποδοχής όποιων μπαίνουν μέσα, καταγραφής τους, διαχείρισης της διαδικασίας για την παροχή ασύλου, δηλαδή του καθεστώτος του πρόσφυγα, σε αυτούς που μπαίνουν, προκειμένου να λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να προωθηθούν. Οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν προς τη δυτική Ευρώπη, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού».
Τέλος, σχολιάζοντας πρόσφατες αντιδράσεις στην Πετρούπολη στο ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Υπάρχουν πάντα, να το πω έτσι, ειδικές συνθήκες, όσον αφορά στη λήψη μιας απόφασης, είπαμε ότι εδώ δεν θα βιαζόμαστε, θα μελετάμε πολύ καλά την κάθε κατάσταση.
Ασφαλώς, υπάρχουν δομές για να πάνε, υπάρχουν 70 περίπου δομές για τα ασυνόδευτα ανήλικα σε όλη την επικράτεια» και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτική διαβούλευση και διαδικασία λήψης απόφασης όταν είναι να συσταθεί μια δομή ή να περισταλεί η δραστηριότητα μιας δομής».