Ν. Παππάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν θα εκδηλωθώ υπέρ κάποιου υποψηφίου (vid)
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ν. Παππάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν θα εκδηλωθώ υπέρ κάποιου υποψηφίου (vid)

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς με δηλώσεις του στην ΕΡΤ απέκλεισε το σενάριο της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές, αναφέροντας παράλληλα ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση και δεν θα στηρίξει ανοιχτά κάποιον υποψήφιο.

«Δεν θα είμαι υποψήφιος και νομίζω ότι υπάρχει μία ανάγκη και όσοι δεν εκτεθούν να κάνουμε από κοινού μία προσπάθεια να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ο οποίος θα πάρει μέρος στις διαδικασίες ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ ισχυρό, πυκνό και συμπαγές έδαφος προγραμματικών και ιδεολογίας που έχει κρατήσει αυτό το κόμμα σε θέση πρωταγωνιστή για πάρα πολλά χρόνια» τόνισε.

«Αυτό δυστυχώς από κάποιες πλευρές έχει αμφισβητηθεί και θεωρώ ότι υπάρχει η δυνατότητα να το επαναφέρουμε στη συζήτηση. Δηλαδή εγώ και πιστεύω και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ περιμένουμε από τους υποψήφιους προέδρους να εξηγήσουν πώς θα εφαρμόσουν τις συλλογικές μας αποφάσεις. Για παράδειγμα, έχουμε πει ότι θέλουμε να ηγηθούμε μιας μεγάλης εκλογικής προοδευτικής συμμαχίας, η οποία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Πώς πιστεύουν οι υποψήφιοι πρόεδροι ότι θα φτάσουμε εκεί; Είναι τα πολιτικά προτάγματα. Διότι ξέρετε, αν αφήσουμε εμείς την κουβέντα να καταπέσει σε μια συγκρουσιακή σύγκριση προσώπων θα έχουμε αδικήσει τον εαυτό μας και την ιστορία μας[…]».

«Έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια μετασχηματισμού του κόμματος από το 2022. Βάλαμε τη βάση να ψηφίσει. Αποφασίσαμε ότι η βάση θα ψηφίζει για τον Πρόεδρο, για την Κεντρική Επιτροπή. Τώρα εκκρεμεί η απόφαση για το αν θα βγαίνουν οι βουλευτές με προκριματικές εκλογές ή όχι. Άρα οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να πουν να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός ή όχι; Λοιπόν, υπάρχουν πάρα πολύ κομβικά πολιτικά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσουν όσοι διεκδικούν την ηγεσία, να τα συζητήσουν αυτά δημόσια, να πολιτικοποιηθεί η κουβέντα και να φύγουμε από τις απολυτότητες» υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

«Τώρα θα πρέπει να πουν όλοι την άποψή τους»

«Χαμένος δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από το ντιμπέιτ του ΠΑΣΟΚ, αλίμονο. Αλλά θέλω να θυμίσω ότι πέρσι που ήμουν υποψήφιος για την προεδρία επέμενα να διεξαχθεί δημόσια συζήτηση και δεν έγινε κατορθωτό, όπως είχα επιμείνει, στο να προηγηθεί η πολιτική συζήτηση της εκλογής προέδρου. Διότι όταν προηγείται η πολιτική συζήτηση, η εκλεγμένη ηγεσία δεσμεύεται να υλοποιήσει συλλογικές αποφάσεις. Δηλαδή γίνεται ένα συνέδριο, αποφασίζει την πολιτική κατεύθυνση και αναθέτει την ευθύνη. Δίνει την ευθύνη, δίνει την εντολή σε μια ηγεσία να την υλοποιήσει. Εδώ δεν δίνουμε λευκές επιταγές. Δεν μπορεί να έρθει μια ηγεσία μετά την εκλογή και να πει έχω εντολή, σας φέρνω ιδέες για το καταστατικό επαναστατικές. Δεν γίνεται έτσι. Τώρα θα πρέπει να πουν όλοι την άποψή τους» ανέφερε ακόμα ο Νίκος Παππάς.

«Δεν θα εκδηλωθώ δημόσια υπέρ κάποιου υποψηφίου»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Παππάς είπε ότι δε θα εκδηλωθεί δημόσια υπέρ κάποιου υποψηφίου. «Τώρα θα υπηρετήσω με απόλυτη προσήλωση τον θεσμικό ρόλο με τον οποίο με τίμησαν οι σύντροφοι και συντρόφισσες συνάδελφοι και νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε απολύτως τι εννοώ[…] αν είχα την επιλογή ή έκανα την επιλογή να εκδηλωθώ υπέρ του ενός και του άλλου, θα έπρεπε αυτόματα να γίνει και μια αλλαγή στην κοινοβουλευτική ομάδα» εξήγησε.

Για το αν μετάνιωσε που στήριξε πέρσι τον Στέφανο Κασσελάκη είπε «πέρυσι έγινε μια πολιτική συμφωνία καθαρή, δηλωμένη, είναι αναρτημένη κιόλας στο site του ΣΥΡΙΖΑ. Τοποθετήθηκα δημόσια στην Κεντρική μας Επιτροπή, ψήφισα κατά της πρότασης μομφής, ψήφισα υπέρ της ανοικτής ψηφοφορίας στην Κεντρική μας Επιτροπή, αλλά είναι σαφές ότι δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αυτό είναι αυταπόδεικτο. Αυτή τη στιγμή και αξιολόγηση θα αποφύγω να κάνω όπως αντιλαμβάνεστε, αλλά θεωρώ ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία η οποία είναι απολύτως προβλεπόμενη και πρέπει με ψυχραιμία και δίνοντας το παράδειγμα καταρχήν όσοι διεκδικούν την ηγεσία να αποφασίσουμε ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουμε, αν θα υπηρετήσουμε τον δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει και βεβαίως να ψηφίσουμε για την ηγεσία».

Για δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 53% λέει ότι ήταν λάθος η απόφαση αποπομπής του Στέφανου Κασσελάκη ανέφερε «Ε, ναι, αυτό σημαίνει ότι είναι και μια βάση διχοτομημένη. Είναι ένα δομικό πρόβλημα το οποίο μόνο με δημοκρατικό τρόπο μπορεί να επιλυθεί. Αυτό αποτυπώνει».

«Θα διεκδικήσουμε να ηγηθούμε μιας μεγάλης εκλογικής συμμαχίας»

«Εμείς έχουμε πει ότι θέλουμε και θα διεκδικήσουμε να ηγηθούμε μιας μεγάλης εκλογικής συμμαχίας. Αυτό τι σημαίνει;
Σημαίνει ότι η φιλοδοξία μας είναι με την αυτονομία του το κάθε κόμμα, βεβαίως με τη δομή του, με τη λειτουργία του, χωρίς να διαλύεται, χωρίς να ρευστοποιείται, χωρίς να ακυρώνει την ιστορική του διαδρομή, να είναι κομμάτι μιας μεγάλης εκλογικής συμμαχίας. Επειδή είναι πλειοψηφικό το σύστημά μας […]», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης με την πολιτική του γεμίζει τα ντεπόζιτα της ακροδεξιάς»

«[…] ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς με την πολιτική του γεμίζει τη φαρέτρα και τα ντεπόζιτα της ακροδεξιάς, με την ατολμία του στα ζητήματα των διεθνών σχέσεων, με τον ιστορικό αναθεωρητισμό, τον οποίο υπηρετεί συστηματικά ο κ. Μητσοτάκης. Έχει πάρει όλα τα γκεσέμια, όλους τους πρωτοπόρους, όλες τις αιχμές του δόρατος της εγχώριας ακροδεξιάς. Τους έχει κάνει κομμάτι της δικής του πολιτικής προσπάθειας[…] όλη την ηγεσία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και τον ίδιο τον κ. Καρατζαφέρη. Δεν κρύβεται ο άνθρωπος.

Γύρναγε στα τηλεοπτικά παράθυρα και μας έλεγε ότι ο Μητσοτάκης είναι παγκόσμιος ηγέτης. Λοιπόν, αυτό για να γίνει κατορθωτό προϋποτίθεται να εγκαθιδρυθεί και να πακτωθεί η λήθη. Δηλαδή να μην θυμάται ο ελληνικός λαός το τι συνέβη όταν είχαμε καχεκτική δημοκρατία, πόσο υπέφερε η χώρα για το γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός ήταν στη σκιά, γιατί αυτά ενοχλούν την αφήγηση της άκρας δεξιάς. Ξέρετε που είναι χρήσιμη η ακροδεξιά; Στη συκοφάντηση της κοινωνίας των πολιτών, των συνδικάτων. Στο μίσος απέναντι στην Αριστερά. Σε αυτά είναι πάρα πολύ χρήσιμη και γι’ αυτό αξιοποιείται[…]

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου συνεργάστηκαν με την Αριστερά ανοικτά. Άνθρωποι, οι οποίοι θα τους κατέτασσε η πολιτική επιστήμη στο άκρο του πολιτικού φάσματος δεν θα έκαναν ποτέ τέτοια επιλογή. Δεν στάθηκαν εμπόδιο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σε καμία από τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες κάναμε και τώρα να μιλάνε για τον Πάνο Καμμένο οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν τώρα όλο το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, όχι πλέον στη βιτρίνα, στη διοίκηση της Νέας Δημοκρατίας[…]».

«Προτείνουμε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προερχόμενος από την Αριστερά ή τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο»

Για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «προτείνουμε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προερχόμενος από την Αριστερά ή τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα. Επίσης, μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα ότι είναι καλό για τη χώρα, για την πατρίδα συνολικά σε αυτές τις θέσεις να βρίσκονται άνθρωποι με μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα, με μια ιστορία πολιτική[…] νομίζω ότι η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να βρίσκεται σε αυτό το πολιτειακό αξίωμα πρόσωπο το οποίο έχει μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα. Δηλαδή, όταν ήταν ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος, ο αείμνηστος Κάρολος Παπούλιας, ο Προκόπης Παυλόπουλος τελευταία.

Δεν είναι άνθρωποι από την παράταξη στην οποία εγώ έχω γεννηθεί και έχω υπηρετήσει όλη μου τη ζωή. Αλλά είναι άνθρωποι με μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα. Βελτίωσαν, αύξησαν τη δυνατότητα της χώρας να παρεμβαίνει διεθνώς.
Αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα δούμε. Και λέω ότι η θέση η δική μας είναι ότι έχει έρθει, έχει έρθει η ώρα να υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Αριστερά για τον προοδευτικό χώρο».