Την πρόταση που έκανε για κοινό ψηφοδέλτιο με ΠΑΣΟΚ και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό που θα εκλεγεί από τη βάση κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο οποίος υποστήριξε ότι «το έδαφος είναι έτοιμο για έναν εκλογικό συνασπισμό».
Όπως δήλωσε αρχικά «προφανώς δεν μιλάμε για ένωση κομμάτων. Μιλάμε όμως, για την ανάγκη μιας εκλογικής συνεργασίας, η οποία θα δημιουργήσει τον εκλογικό συνασπισμό, την εκλογική συμμαχία η οποία μπορεί να πάρει και το μπόνους με βάση έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος δεν μπορεί να αλλάξει μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι οποίες πλέον μετά και την ευρωκάλπη ενδεχομένως να γίνουν πολύ νωρίτερα από την τριετία, όπου εξαντλείται τυπικά το συνταγματικό όριο των τεσσάρων ετών θητείας, έτσι δεν είναι;»
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «ο κόσμος ο προοδευτικός έλεγε κάντε κάτι, κάντε κάτι. Φτάνει ο κατακερματισμός. Αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ένα μείζον πολιτικό ζητούμενο. Θεωρώ ότι η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη είναι μία τοποθέτηση γενναιότητας και τόλμης, η οποία περιγράφει και τον οδικό χάρτη αλλά και την τελική δημοκρατική διέξοδο για όλο τον προοδευτικό χώρο».
«Μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με το ΠΑΣΟΚ, να βρούμε ένα κοινό πρόγραμμα και αν δεν βρεθεί κοινός υποψήφιος πρωθυπουργός αυτό να το αποφασίσει η βάση», είπε.
Εν συνεχεία, ο κ. Παππάς υπογράμμισε το εξής:«η μόνη εξέλιξη η οποία μπορεί να δημιουργήσει μείζον πολιτικό γεγονός είναι να καθίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο τραπέζι. Όλα τα άλλα έπονται και νομίζω ότι δεν πρέπει να βάλουμε προϋποθέσεις, οι οποίες απλώς θα δυσκολέψουν μια πορεία η οποία είναι απαραίτητη για τη νίκη στις επόμενες εκλογές».
Εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε λοιπόν, στο σημείο που η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπάρξει ο πόλος που έχει την αξιοπιστία ισχύος για τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Αυτή την ιστορική συγκυρία αντιλαμβάνεται, αυτή την ανάγνωση κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και γι’ αυτό προχωράμε με αυτό τον τρόπο και στη δημόσια συζήτηση. Είναι ένα τολμηρό βήμα»
Υπογράμμισε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει και πως ήδη τα πρώτα θεμέλια του «οδικού χάρτη» έχουν μπει στον δημόσιο διάλογο, ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχουν αντιδράσεις.
«Αντιθέτως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο όλοι συνηγορούν στο ότι κάτι πρέπει να γίνει και θεωρώ ότι και οι επόμενες μέρες θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες σε σχέση με αυτά τα ζητήματα (…). Ναι, απολύτως λοιπόν, αυτό που λέω οδηγεί σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο και σε ένα κοινό πρόσωπο το οποίο θα είναι υποψήφιο για την πρωθυπουργία».
Αιτιολόγησε μάλιστα την πρότασή του σημειώνοντας ότι «δεν είμαστε σε συνθήκες απλής αναλογικής. Αν ήμασταν σε συνθήκες απλής αναλογικής, θα λέγαμε κατεβαίνουν όλα τα κόμματα και δεσμευόμαστε από πριν ότι θα φτιάξουμε κυβέρνηση. Δεν είμαστε σε αυτή τη συνθήκη. Δεν είναι αυτό το πεδίο του πολιτικού ανταγωνισμού. Πρέπει να συνεργαστούμε προεκλογικά, να κερδίσουμε και αν δεν υπάρξει συμφωνία στο ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί, όπως είπε και ο πρόεδρος του κόμματος, θα πρέπει να απευθυνθούμε στη βάση της Δημοκρατικής Αριστερής, προοδευτικής παράταξης», κατέληξε.