Του Απόστολου Χονδρόπουλου
«Ανασχηματισμός ματαιότητας. Όλα πια έχουν πάρει το δρόμο τους. Προς την έξοδο». Το σχόλιο του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου το πρωί της Παρασκευής, με αφορμή τις πληροφορίες ότι πλησιάζει η ώρα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση την προσπάθεια του πρωθυπουργού να δημιουργήσει αίσθηση νέας σελίδας για την κυβέρνηση μέσω του ανασχηματισμού.
Στην Πειραιώς είναι πεπεισμένοι ότι η εικόνα ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης, στην κοινωνία δεν μπορεί πλέον να αναστραφεί και επιμένουν ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν αφορά πρωτίστως στα πρόσωπα, αλλά στις πολιτικές που ακολουθεί, στις ιδεοληψίες, καθώς και στη "διαχειριστική ανεπάρκεια" που την χαρακτηρίζει σε όλα τα θέματα, "μικρά και μεγάλα", όπως λένε χαρακτηριστικά.
Είναι σαφές, πολύ περισσότερο μετά και την εικόνα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, πως η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κυβέρνηση σε αποδρομή», θεωρώντας ότι δεν είναι πλέον μακρινός ο ορίζοντας των πρόωρων εκλογών, τις οποίες άλλωστε ζητά πλέον μετ' επιτάσεως. Και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο, δεν έκρυψε την εκτίμηση ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αργήσουν. «Όλες οι ενδείξεις συντείνουν ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα είναι και τόσο μελλοντική. Η στιγμή που θα αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας πλησιάζει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακριβώς για τον λόγο αυτό, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ταυτόχρονα με την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της σε όλα τα επίπεδα- οικονομικό, κοινωνικό, θεσμικό- επιδιώκει να ενισχύσει το θετικό μήνυμα της ίδιας της ΝΔ.
Στο εσωτερικό της χώρας με την ενίσχυση και εξειδίκευση του προγραμματικού πλαισίου, αλλά και με τη διαβεβαίωση ότι το προτεινόμενο διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να φέρει αποτελέσματα ορατά όχι μόνο στους αριθμητικούς δείκτες, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε κάθε νοικοκυριό.
Στο εξωτερικό, με την δέσμευση πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για να κερδίσει η χώρα το στοίχημα της αξιοπιστίας και να είναι η νέα κυβέρνηση «ένας αξιόπιστος συνομιλητής της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας», καθώς η προσέλκυση ξένων επενδύσεων συνιστά βασικό στόχο στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Τα μηνύματά του κ. Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και χθες σαφή: «Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας, από την πρώτη κιόλας ημέρα». «Ξέρουμε πώς θα μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια χώρα φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις». «Η Ελλάδα προσφέρει πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες, διαθέτοντας φυσικά σημαντικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από την ομορφιά της, τον Πολιτισμό της, την γεωγραφική της θέση, το ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και το γεγονός ότι σήμερα πια είναι μια χώρα πολύ πιο φθηνή και πολύ πιο ανταγωνιστική από ό,τι ήταν πριν κάποια χρόνια».
Η στάση της ΝΔ για το ΕΣΡ
Την ίδια ώρα πάντως παραμένει στο προσκήνιο, ενόψει και της διάσκεψης των Προέδρων, το θέμα της ΕΣΡ, έστω και αν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες αναφορά σε αυτό, στο πλαίσιο της απόφασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναφέρει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου στην πορεία της οικονομία και στα εντεινόμενα κοινωνικά προβλήματα. Την στροφή μάλιστα στην κοινωνική ατζέντα σηματοδοτεί και η σημερινή συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
Η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθάρισε και με τη στάση της στη Βουλή ότι δεν έχει μετακινηθεί από την θέση για πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά ως προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την συγκρότηση ενός ισχυρού ΕΣΡ. Ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Κουμουτσάκος, περιέγραψε τους κυβερνητικούς χειρισμούς είναι ενδεικτικός της απόλυτης καχυποψίας της ΝΔ: «Η κυβέρνηση αφού «δάκρυσε», επιτέθηκε στη Δικαιοσύνη και έκανε παιδαριώδεις χειρισμούς, επιχειρεί τώρα να ξαναζωντανέψει τον νόμο Παππά», τόνισε.
Το έλλειμμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο όχι μόνο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, αλλά πρωτίστως του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί αναμφίβολα και την βασική αιτία που το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα.
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν μάλιστα ευθέως για «κουτοπονηριές» της κυβέρνησης με στόχο να οδηγηθούμε σε συγκρότηση ενός «ελεγχόμενου ΕΣΡ» και σε «διατήρηση συναρμοδιοτήτων», ενώ στην Πειραιώς επαναλαμβάνουν ότι «δεν είναι θέμα προσώπων». Με τον τρόπο αυτό ξεκαθαρίζουν επί της ουσίας ότι ακόμη και αν η κυβερνητική πλειοψηφία αποδεχόταν την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο, δεν διαφοροποιείται η θέση της ΝΔ ότι πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο, να προηγηθεί δηλαδή η πλήρης κατάργηση του νόμου Παππά και η επιστροφή όλων των συνταγματικά προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.