«Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο, όλους τους Δυτικοθρακιώτες, την "τουρκική" (sic) μειονότητα, που πήγε στις κάλπες σήμερα και έστειλε ξανά ένα δυνατό μήνυμα και στην Αθήνα» ανέφερε προκλητικά η πρόεδρος του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), Τσιγδέμ Ασάφογλου, μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες επικράτησε σε δύο από τους τρεις νομούς της Δυτικής Θράκης, Ξάνθη και Ροδόπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, μετά τα ανεπίσημα αποτελέσματα μετά το άνοιγμα του 96% των καλπών, το ΚΙΕΦ έγινε το πρώτο κόμμα λαμβάνοντας το 36% των ψήφων στη Ροδόπη και το 27% στην Ξάνθη.
Υπενθυμίζεται ότι στη Ροδόπη το ΚΙΕΦ το 2019 είχε ποσοστό 38% αντί 42% του 2014 και στην Ξάνθη το 2019 συγκέντρωσε ποσοστό 25,24% αντί 25,91% το 2014, όντας το πρώτο κόμμα στις δύο περιφέρειες. Τα ποσοστά του ΚΙΕΦ στις υπόλοιπες περιφέρειες ήταν κυρίως μηδενικά έως 1%.
Μιλώντας στη βορειοελλαδίτικη εφημερίδα «Χρόνος» από τα γραφεία του κόμματος στην Κομοτηνή, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ επέμεινε στον χαρακτηρισμό περί «τουρκικής μειονότητας» αντί της «μουσουλμανικής», όπως προβλέπεται και από τη συνθήκη της Λωζάνης.
Χαρακτηριστά ολόκληρη η δήλωσή της ήταν η εξής: «Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο, όλους τους Δυτικοθρακιώτες, την "τουρκική" (sic) μειονότητα, που πήγε στις κάλπες σήμερα και έστειλε ξανά ένα δυνατό μήνυμα και στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη, ότι είμαστε εδώ, έχουμε πολλά προβλήματα και θέλουμε να μας ακούσουν».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αυτό το σημείο ερωτήθηκε, εάν επιμένει στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως «τουρκικής», παρότι η μειονότητα ορίζεται με σαφήνεια ως θρησκευτική-μουσουλμανική από τη Συνθήκη της Λωζάννης.
«Επιμένετε στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως "τουρκικής" παρά τη Συνθήκη της Λωζάννης;», ερωτήθηκε χαρακτηριστικά η Τσιγδέμ Ασάφογλου κι απάντησε: «Βέβαια, σήμερα ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε: "Είμαι Τούρκος"».
Νωρίτερα, σε δηλώσεις της προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η Ασαφόγλου τόνισε ότι «οι μειονοτικοί ψηφοφόροι ψήφισαν το ΚΙΕΦ παρόλο που γνώριζαν ότι δεν θα μπορούσαν να εκλέξουν βουλευτές λόγω του εκλογικού ορίου του 3%» και πρόσθεσε: «Η μειονότητα έστειλε ένα πολύ σοβαρό μήνυμα σε αυτούς που κυβερνούν τη χώρα. Η Αθήνα πρέπει να σταματήσει να αγνοεί το γεγονός ότι υπάρχει μια μειονότητα που ζει εδώ».
Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης που φιλοξένησαν σειρά ρεπορτάζ από την Θράκη, έδωσαν έμφαση στους υποψηφίους του ΚΙΕΦ, την «τουρκική ταυτότητα» της μειονότητας, όπως ανέφεραν, όπως μετέδωσε το TRT Türk και το Anadolu.
Αναφορές για «Τουρκάλες της Δυτ. Θράκης» και «μακεδονική μειονότητα»
Δεν είναι η πρώτη πρόκληση από την Τσιγδέμ Ασάφογλου, καθώς στις 4 Μαϊου με δηλώσεις της η υποψήφιας ευρωβουλευτής με το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας), όχι μόνο έκανε λόγο για «Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης» αλλά χαρακτήρισε μια υποψήφια ως «εκπρόσωπο της μακεδονικής μειονότητας στην Έδεσσα».
Η κ. Ασάφογλου, πρόεδρος του ΚΙΕΦ/DEB μίλησε τότε στο πρακτορείο Anadolu για τις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και εξέφρασε την ελπίδα πως θα αποτελέσει πρότυπο για τις «Τουρκάλες στη Δυτική Θράκη» τονίζοντας ότι έλαβαν θετικά σχόλια κατά τις επισκέψεις τους στα χωριά.
Επισήμανε ότι «οι "Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης" έχουν αρχίσει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε κάθε τομέα. Οι "Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης" ήταν πάντα πολύ γενναίες».
Επίσης, υπογράμμισε πως η Ευγενία Νατσουρλίδου, που εκπροσωπεί τη μακεδονική μειονότητα στην περιοχή της Έδεσσας, είναι μεταξύ των 25 γυναικών υποψηφίων του ΚΙΕΦ και εξέφρασε την ικανοποίηση που «μια γυναίκα πολιτικός θα κάνει τη φωνή της “μακεδονικής μειονότητας” να ακουστεί».