Τελικά φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να μην «πρωτοτυπήσει». Παρά το γεγονός ότι έχει στο ενεργητικό του δύο απανωτές ήττες σε κάλπη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ( σε εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές του 2019) ο τέως πρωθυπουργός μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί το τί έφταιξε, γι' αυτό και επιμένει να συνεχίζει πάνω σε μια πολύ γνωστή για εκείνον διαδρομή.
Αντί να κάνει λοιπόν προτεραιότητα την ουσιαστική ανασυγκρότηση του κόμματος του ,μέσα και από την κατάρτιση συγκεκριμένων προτάσεων προς τους πολίτες υιοθετεί μία στείρα τακτική αντιπολίτευσης που θυμίζει την περίοδο των μνημονίων. Πιο συγκεκριμένα το μόνο για το οποίο δείχνει και μάλιστα με επιμονή να ενδιαφέρεται είναι το πώς θα εισπράξει την όποια δικαιολογημένη αντίδραση και αγανάκτηση των πολιτών στα εφαρμοζόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Με άλλα λόγια επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την αντίδραση της κοινωνίας στο κλείσιμο της εστίασης ή σε όποια άλλα προφανώς αντιδημοφιλή μέτρα παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο τον έλεγχο του ιού. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Τσίπρας ελάχιστες ώρες μετά το lock down που ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη πόλη το μεσημέρι της Τετάρτης. Είναι προφανές ότι η πολιτική επιλογή αυτή δεν μπορεί να έχει κάποια άλλη εξήγηση παρά μόνο την προσπάθεια ενίσχυσης ενός κλίματος επικοινωνιακής διαχείρισης της αγανάκτησης που πιθανότατα επικρατεί σε ένα τμήμα της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα μάλιστα με γαλάζια στελέχη η κίνηση Τσίπρα να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη εν μέσω lock down δείχνει την απόλυτη ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων και κυρίως καταδεικνύει την έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου. «Προσπαθεί να πιαστεί από το οτιδήποτε με στόχο το μικροκομματικό όφελος» επισημαίνει στο liberal.gr η ίδια πηγή. Ορισμένοι μάλιστα πίσω από την επιλογή αυτή βλέπουν την ίδια ακριβώς στόχευση που είχε υλοποιήσει ο κ.Τσίπρας το 2013, τον καιρό των μνημονίων.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια μικρόψυχη και πολιτικά στενόμυαλη αντιπολιτευτική τακτική σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ως αποκορύφωμα αυτής της λογικής τοποθετούν τους ισχυρισμούς της Κουμουνδούρου ότι η κυβέρνηση θεωρούσε πεταμένα τα λεφτά για τις ΜΕΘ. «Η κυβέρνηση θεωρούσε «πεταμένα λεφτά» όσα θα δίνονταν για την επίταξη ιδιωτικών κλινών εντατικής θεραπείας, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, και όχι τους πόρους για τη δημιουργία νέων κλινών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ» τονίζει συνομιλητής του κ.Μητσοτάκη.
Αυτό το απέδειξε άλλωστε στην πράξη, αφενός αυξάνοντας τις κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία από 557 στις 974 και αφετέρου απορρίπτοντας την πρόταση επίταξης που θα είχε κοστίσει έως σήμερα μία περιουσία, χωρίς να χρειαστεί ούτε μια από τις ΜΕΘ που θα είχαν επιταχθεί, συμπληρώνει η ίδια πηγή. Δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε πάντως το γεγονός ότι η επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ δεν γίνεται δωρεάν. Κάθε κλίνη κοστίζει 1.600 ευρώ ανά ημέρα. Με άλλα λόγια τυχόν επίταξη 331 κρεβατιών από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου, θα άγγιζε σε κόστος τα 120 εκατομμύρια ευρώ, ωφελώντας τις ιδιωτικές κλινικές παρά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο χρειάζεται ενίσχυση.