Παύεται αυτοδικαίως η θητεία των υποδιοικητών της ΕΥΠ και μέχρι τον διορισμό νέων, την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο Διοικητής της ΕΥΠ, προβλέπει ρύθμιση στο νομοσχέδιο για το απόρρητο των επικοινωνιών, το οποίο ψηφίσθηκε στην ολομέλεια της Βουλής με156 ψήφους υπέρ έναντι 142 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ.
Η παύση των υποδιοικητών (της ΕΥΠ) με τον νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» έγινε λόγω του περιορισμού του αριθμού τους από τρεις σε δύο. Ακριβώς λόγω του περιορισμού θα πρέπει να υπάρξει και αλλαγή – συγχώνευση αρμοδιοτήτων.
Αφού ολοκληρωθεί αυτό, στη συνέχεια θα τοποθετηθούν νέοι υποδιοικητές, οι οποίοι μπορεί να προέρχονται και από τη δεξαμενή των ήδη υπαρχόντων, εφόσον είναι επιλέξιμοι.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε σειρά βελτιωτικών αλλαγών που προβλέπουν τα εξής:
- Στο άρθρο 48 προστέθηκε παράγραφος η οποία προβλέπει ότι παύει αυτοδικαίως η θητεία των υποδιοικητών της Ε.Υ.Π - και μέχρι τον διορισμό νέων, την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο Διοικητής της ΕΥΠ.
- Δεν θα καθορίζει ο Διοικητής της ΕΥΠ ανά εξάμηνο την λίστα των απαγορευμένων συσκευών παρακολούθησης, αλλά στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος θα εμπίπτει κάθε λογισμικό ή συσκευή που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη του αδικήματος του άρθρου 370Α του ΠΚ.
Επίσης, στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται η διαδικασία παράδοσης της διάταξης άρσης του απορρήτου στους παρόχους επικοινωνίας και στην ΑΔΑΕ με ηλεκτρονικά κρυπτογραφημένο μήνυμα, προστέθηκε το χρονικό επίρρημα «αμελλητί» για να διασφαλίζεται η υποχρέωση άμεσης και κατεπείγουσας διαβίβασης και εκτέλεσης της διάταξης.