Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Ως «εθνική νίκη» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επικείμενη υπερψήφιση του νομοσχέδιου με το οποίο οι απόδημοι αποκτούν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας τους. «Ηλπιζα μια τέτοια τομή να ψηφιστεί και από τους 300 της βουλής, είμαι ευχαριστημένος όμως γιατί θα πλησιάσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι με τον παρόντα εμβληματικό νόμο, «δίνουμε σάρκα και οστά στη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων εκτός χώρας να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους».
«Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά ιστορική. Απαντά σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα, ανοίγει το δρόμο σε όλο τον ελληνισμό για ένα καλύτερο αύριο», υπογράμμισε παράλληλα ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πάντως,ότι η αρχική εισήγηση ήταν πιο γενναιόδωρη προς τους Έλληνες του εξωτερικού.
«Δεν θέταμε περιορισμούς στο εύρος του εκλογικού σώματος και αναγνώριζε την επιστολή ψήφο», υπενθύμισε αλλά σε κάθε περίπτωση όπως είπε πρόκειται για ένα αποτέλεσμα συμβιβασμού.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι διατάξεις ενσωματώνουν τέσσερα κομβικά σημεία που συγκροτούν τον κορμό της μεταρρύθμισης:
-Η απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου στον συνολικό εθνικό αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων. «Απορώ πως μπορεί κάποιος να σκεφτεί διαφορετική πρόταση. Είναι ευθέως αντισυνταγματική κάθε άλλη πρόταση», σημείωσε.
-Οι Μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού θα ακούν το δικαίωμα τους στον τόπο κατοικίας όταν υπάρχουν 40 εκλογείς
-Αυξάνονται οι βουλευτές επικρατείας. «Εκεί θα είναι υποψήφιοι της διασποράς. Κάθε άλλη λύση θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα. 3 στους 15 υποψηφίους του επικρατείας θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στους εδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού», τόνισε χαρακτηριστικά.
-Ορίζεται ότι οι Έλληνες του εξωτερικού για να διευκολύνονται τίθενται δύο προϋποθέσεις: Να έχουν διαμείνει δύο χρόνια στην Ελλάδα και να είναι φορολογικά ενεργοί εκτός αν είναι κάτω των 30 ετών. «Αυτά ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτύχουμε τη συναίνεση για να ξεπεράσουμε το όριο των 200 βουλευτών. Τρία κόμματα ΝΔ - Ελληνική Λύση και ΚΙΝΑΛ δεν τους θεωρούσαν απαραίτητη», είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για «αναγκαία υποχώρηση».
Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι όλοι διατηρούν το δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, καθώς «μιλάμε για μια διευκόλυνση». «Δεν ήταν ιδανικότερη λύση αλλά η άμεσα εφαρμοστική. Το μείζον θα υποτασσόταν στο ελάσσων. Θα υποχωρούσαμε δυο βήματα διαφορετικά», προσέθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, που τόνισε μάλιστα ότι μέχρι χθες το γεγονός ότι οι απόδημοι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν από το τόπο διαμονής τους ήταν… ταξικό.
«Το κόστος πλέον ξεπερνιέται. Είναι μια κοινοβουλευτική νίκη, αφού αποτυπώνει τον κοινό διαφορετικών αντιλήψεων αλλά αποτελεί νίκη εθνική. επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Τους δίνει λόγο για ότι συμβαίνει στην πατρίδα», είπε με νόημα ενώ διευκρίνισε ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου «σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία αποτελεί μήνυμα σύμπνοιας και ενότητας».