Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μόνο απαρατήρητη δεν περνά η προσπάθεια κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου εδώ και μερικές εβδομάδες να ταυτίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τις «ακραίες» συμπεριφορές και απόψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Μία προσπάθεια, η οποία θέλει να συνδέσει τις εκτός ευρωπαϊκών αξιών επιλογές του κ. Όρμπαν με το κόμμα της ΝΔ και τον πρόεδρό του. Αφετηρία της όλης επιχείρησης, το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα, την μεγαλύτερη ομάδα του ευρωπαικού κοινοβουλίου.
Και αυτή όμως η κυβερνητική επιλογή δείχνει καταδικασμένη να αποτύχει εν τη γενέσει της, μια και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και μάλιστα η καταγραφή τους γυρίζει το ρολόι του χρόνου σχεδόν 24 μήνες πίσω, πολύ πριν δηλαδή το Μαξίμου θελήσει να στοχοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες των συνόδων κορυφής του ΕΛΚ και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι πολλοί, γνωρίζουν ότι η σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Όρμπαν μόνο καλή και εύκολη δε μπορεί να χαρακτηριστεί.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που στο πρόσφατο παρελθόν οι δύο τους ήρθαν σε ανοιχτή σύγκρουση μπροστά στα μάτια των ευρωπαίων ομολόγων τους, κυρίως εξαιτίας της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Ένα θέμα που ταλαιπωρεί και θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαική συνοχή.
Ενδεικτική της δύσκολης συνεργασίας των δύο αντρών είναι το περιστατικό που εκτυλίχθηκε τον Μάρτιο του 2016, στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες και είχε καταγράψει τότε το liberal.gr.
Τις μέρες εκείνες το μεταναστευτικό βρισκόταν στην κορυφή της επικαιρότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις περισσότερες κεντροευρωπαικές χώρες να έχουν γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνόδου, της πρώτης που έπαιρνε μέρος ως πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαδραματίστηκε το παρακάτω γεγονός:
O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κόντρα σε κάθε μορφή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Με άλλα λόγια ο κ. Όρμπαν συμφωνούσε με όσους τότε είχαν αφήσει τη χώρα μας να διαχειριστεί μόνης τις προσφυγικές ροές.
Τότε το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Ορμπάν σε έντονο ύφος:
«Πώς τολμάς να λες κάτι τέτοιο, όταν αυτό οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου και σε ντροπή την Ευρώπη;»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξεπλάγη από την σκληρή επίθεση του Έλληνα συναδέλφου του, αποφεύγοντας να δώσει κάποια απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ.
Η παραπάνω φραστική αντιπαράθεση είναι μία από τις μικρές ή μεγάλες κόντρες, τις οποίες Μητσοτάκης και Όρμπαν είχαν κατά τη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων που συνυπάρχουν στις συνόδους του ΕΛΚ.
Οι δύο τους λοιπόν θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι ξανά το απόγευμα της Τετάρτης σε μία ακόμα συνάντηση των ηγετών του Λαϊκού Κόμματος στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
Στην ατζέντα της συνόδου βρίσκεται η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και το brexit, όμως “αρνητικός” πρωταγωνιστής θα είναι ο Βίκτορ Όρμπαν, μετά και την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για ενεργοποίηση του άρθρου 7 εναντίον της χώρας του.
Στο εσωτερικό του Λαϊκού Κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την στάση που έχει υιοθετήσει η Ουγγαρία, κάτι που κατέστη σαφές και από το γεγονός ότι πρώτο το ΕΛΚ πρότεινε την εφαρμογή του άρθρου εφτά στην συνεδρίαση στο Στρασβούργο.
Πληροφορίες μάλιστα θέλουν εδώ και περίπου έναν χρόνο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΕΛΚ να είχαν προειδοποιήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό πως θα υπήρχαν συνέπειες, εάν δεν άλλαζε τις επιλογές του.
Αρχικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Όρμπαν έδειξε διάθεση συμμόρφωσης όμως τελικά δεν έγινε τίποτα.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λοιπόν το μέλλον του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού στους κόλπους της μεγαλύτερης ευρωομάδας θα τεθεί στο τραπέζι της συνόδου του Σαλτσμπουργκ, με ορισμένους να εκτιμούν ότι βρίσκεται στην πόρτα εξόδου. Όμως δε θα πρέπει να περιμένουμε κάποια σημαντική εξέλιξη άμεσα, μια και το ΕΛΚ δεν αποφασίζει εν θερμώ.
“Θα αρχίσει η συζήτηση την Τετάρτη αλλά δε θα τελειώσει σε αυτή την σύνοδο” ήταν η απάντηση πηγής του ΕΛΚ, σε σχετική ερώτηση του liberal.gr.
Αντιθέτως στην συγκεκριμένη σύνοδο θα συζητηθεί εντόνως το ζήτημα της υποψηφιότητας που θα ηγηθεί του Λαϊκού Κόμματος στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές.
Ήδη ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ΚΟ έχει καταθέσει επισήμως την υποψηφιότητά του, την οποία στηρίζει και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Όπως ακούγεται στην κούρσα θέλει να μπει και ο πρώην πρωθυπουργός της Φιλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος πιθανότατα θα ανακοινώσει τις προθέσεις του μέσα στις επόμενες 15 μέρες. Βλέψεις έχει και ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ. Όλα πάντως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, μια και η 17η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία των υποψηφιοτήτων, παραμονή της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.
Σε αυτό λοιπόν το υπό διαμόρφωση νέο ευρωπαϊκό σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Αυστρία και θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr δύο σημαντικές προσωπικές συναντήσεις. Η μία θα είναι με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, την πιο ισχυρή αυτή την στιγμή υποψηφιότητα του ΕΛΚ, ο οποίος δεν αποκλείεται μετά τις ευρωεκλογές να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Ένα τετ α τετ, ενδεικτικό της πολιτικής βαρύτητας που δίνουν οι Βρυξέλλες στον κ. Μητσοτάκη και στην ΝΔ, ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.
Η δεύτερη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με έντονο ενδιαφέρον θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης, μετά το τέλος της συνόδου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρακαθίσει σε δείπνο, στο οποίο θα βρίσκονται μεταξύ άλλων οι αρχηγοί των αντιπολιτεύσεων της Ισπανίας , της Γαλλίας αλλά και ο επικεφαλής της καμπάνιας του ΕΛΚ για τις εκλογές του Μαΐου.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για μία συνάντηση, στην οποία θα επισφραγιστεί η συμμαχία της “επόμενης μέρας” στο πλαίσιο του ΕΛΚ. Γύρω από το ίδιο τραπέζι θα κάτσει η νέα γενιά του Λαϊκού Κόμματος για να συζητήσει την στρατηγική της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ενόψει εκλογών, στοιχείο που αποδεικνύει πως η ΝΔ αποτελεί κεντρικό παίχτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς συνδιαμορφώνει τις μελλοντικές εξελίξεις.