Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την δική του… εκδοχή του success story παρουσίασε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης που προκάλεσε η ΝΔ, με αφορμή το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά περιέγραψε την Ελλάδα ως μια χώρα που έφυγε από την κρίση και πλέον κοιτάζει την ανάπτυξη.
«Τα ελληνικό ομόλογα σημειώνουν καθημερινό ράλι οι αποδόσεις τους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009», «η εμπιστοσύνη έρχεται μέρα με τη μέρα», «σύντομα η οικονομία θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα, επειδή απουσιάζουν οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωναν την εικόνα της», ήταν μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε για να πείσει ότι πλέον η χώρα με τη νέα συμφωνία έχει αλλάξει σελίδα.
Την ίδια ώρα, υποστήριξε απαντώντας στους επικριτές του ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει ούτε Χιλή του Pinchet ούτε Βρετανία της Thatcher», ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι είχε στήσει μια ολόκληρη φάμπρικά κινδυνολογίας, διαστρέβλωσης. «Θα πρέπει οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής να απολογηθούν», είπε κοιτώντας προς το έδρανο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μάλιστα, στο στόχαστρό του έβαλε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ισχυριζόμενος ότι χάθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας με το περίφημο success story και προσέθεσε: «Τότε η κυβέρνηση εκείνη εξυπηρετούσε ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα. Επαιτούσατε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους. Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα. Δεν είχατε καμία εγγύηση και δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους».
Σήμερα, όμως, -κατά τον πρωθυπουργό- η απόφαση του Eurogroup απαντά πειστικά για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη ότι τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτα. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας
-«το 2012 είχε συμφωνηθεί πως αν υπάρξει ανάγκη θα ανοίξει η συζήτηση για χρέος, ενώ ήμερα έχουμε συγκεκριμένο οδικό χάρτη του αλγόριθμου ποσοτικοποίησης των μέτρων που θα γίνει το 2018»
-Δε θα πρέπει οι ετήσιες ανάγκες του χρέους από το 2018 να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ. Δηλαδή έχουμε ένα ταβάνι ως προς τις ετήσιες ανάγκες του χρέους μας που δεν θα ξεπερνάμε ότι κι να συμβεί
-Έχουμε σαφή δέσμευση για την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όχι εν είδη ευχής
- Υπερβαίνουμε τους στόχους της ανάπτυξης, ενώ οι δείκτες της οικονομίας αποδεικνύουν την θετική της προοπτική.
Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ίδιος δεν πανηγυρίζει διότι «θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και συγκρατημένοι». Βέβαια, την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει σχέση με την τεχνητή εικόνα επιτυχίας που χτίστηκε το 2014, αφού πλέον οδεύουμε προς την «βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία θα ετοιμάσουμε για λόγους ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς».
Σε ότι αφορά το χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι υπάρχει ένας κλειδωμένος αλγόριθμος, του οποίου τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. «Οι επενδυτές ξέρουν να διαβάσουν τη συμφωνία και γι'' αυτό πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ειδική μνεία έκανε στα αντίμετρα της κυβέρνηση αλλά και στην Υγεία, δίνοντας εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στον Παύλο Πολάκη. «Δώσαμε πρόσβαση σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες στα δημόσια νοσοκομεία», είπε και με αφορμή την εξεταστική για την Υγεία επιτέθηκε στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι βουλευτές δεν είχαν αγωνία «γιατί νοσηλευόσασταν τζάμπα εις υγείαν των κορόιδων». «Αν κάνω λάθος διορθώστε με», συμπλήρωσε.
Στήριξη σε Καμμένο για το NOOR1
Την στήριξή του στον Πάνο Καμμένο για την υπόθεση με το NOOR 1 παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε μια αποστροφή του λόγου του, αφού ισχυρίστηκε ότι το μόνο που έχει απομείνει στη ΝΔ είναι να επενδύει στην τεχνητή πόλωση, έδωσε ως παράδειγμα την υπόθεση με το ναρκοπλοίο.
Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκε αν το έγκλημα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν που παρότρυνε έναν ισοβίτη να πει την αλήθεια, για να καταλήξει λέγοντας: «Αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ναι - αντιπολίτευση απέναντι στην πατρίδα, όχι».