Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για το νέο πρόεδρο του Σύριζα, όσον αφορά στις πολιτικές του θέσεις. Ελάχιστα επίσης γνωρίζουμε σχετικά με τις θέσεις του για την οικονομία. Το γεγονός πως έχει αποφοιτήσει από το Wharton του Upenn, πως έχει εργασθεί στην Goldman Sachs, πως έχει αναμειχθεί στο χώρο της ναυτιλίας και πως έχει εμπλακεί σε επιχειρήσεις της οικογενείας του τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ, δείχνει πως η επιχειρηματικότητα και η πραγματική οικονομία, δεν είναι έννοιες ξένες προς το νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Σύριζα.
Ανεξάρτητα λοιπόν, που σύμφωνα με τον ίδιο, η επαφή του με τις χρηματιστηριακές αγορές τον έκανε να προβληματιστεί για τον ρόλο του κεφαλαίου, η αλήθεια είναι πως τα νιάτα του δεν τα πέρασε σε καταλήψεις σχολικών μονάδων, σε αργόσυρτες διαδηλώσεις κατά των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στους δρόμους της Αθήνας, ούτε σε πορείες στη Γένοβα, αλλά σε καλά πανεπιστήμια και σε πραγματικές θέσεις απασχόλησης. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι γνωρίζει πολύ καλά, το πως λειτουργεί το σύστημα, ανεξάρτητα των όποιων διαφωνιών του.
Αναζητώντας τις απόψεις του Στέφανου Κασσελάκη πάνω στα θέματα της οικονομίας, μελετήσαμε το email που είχε αποστείλει ο ίδιος στην Έφη Αχτσιόγλου στις 11 Ιουλίου 2023. Σε αυτό το mail, της παρουσίαζε κάποιες από τις ιδέες του, για να τις σκεφτεί και να τις αναλύσουν από κοινού στο πλαίσιο του σχεδιασμού της νέας πολιτικής πλατφόρμας της. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική δήλωσή του, η Έφη Αχτσιόγλου δεν του είχε απαντήσει. Οι ιδέες του ήταν γραμμένες στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας την ορολογία που γνωρίζει καλύτερα.
Τι ακριβώς είχε προτείνει να προστεθεί στην οικονομική ατζέντα / πλατφόρμα του Σύριζα;
- Την υιοθέτηση φορολογικών ελαφρύνσεων για τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Την υιοθέτηση σημαντικών φορολογικών κινήτρων για τις εταιρείες που ακολουθούν πολιτικές «stock options» (διάθεσης μετοχών) για τους υπαλλήλους τους. Δηλαδή για τις εταιρείες που χορηγούν στους εργαζόμενους τους, «πακέτα» μετοχών με προνομιακούς όρους υπό μορφή οικειοθελούς εργοδοτικής παροχής.
- Την υιοθέτηση σημαντικών φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις που μετεγκαθίστανται εκτός της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών.
Την υιοθέτηση δραστικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως είναι:
- Η υποχρεωτική έκδοση δικαστικών αποφάσεων για εμπορικές διαφορές εντός τριετίας.
- Η δυνατότητα δικηγορικής εκπροσώπησης εξ αποστάσεως, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.
- Η απαίτηση όλες οι υποθέσεις που αφορούν υπεξαιρέσεις Δημόσιου Χρήματος να φτάσουν προς εκδίκαση στις αίθουσες των δικαστηρίων εντός τριετίας.
- Η κάλυψη όλων των κενών θέσεων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
- Η αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με διαχωρισμό από τη νομοθετική εξουσία ή με απαίτηση για πολύ μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της επιλογής.
Οι προτάσεις που περιέχονται στο email, δείχνουν απολύτως λογικές. Εντάσσονται στα πλαίσια των επιθυμητών μεταρρυθμίσεων. Και ουδεμία σχέση έχουν με τα ξεδοντιάσματα της δικαιοσύνης και τις παραδοσιακές επιθέσεις του Σύριζα κατά της επιχειρηματικότητας. Φυσικά, αδυνατούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για τις αλλαγές που μπορεί να υπάρξουν στις θέσεις του Σύριζα για την οικονομία, ή τις επενδύσεις. Και ίσως είναι βιαστικό να βασιστούμε σε αυτό το πρώτο δείγμα γραφής, αφού δεν είναι επαρκές, για να αποδομηθεί το κυρίαρχο αριστερό «αντικαπιταλιστικό» αφήγημα δεκαετιών.
Ωστόσο, είναι πιθανόν να υπάρχει η ελπίδα, να βρεθούμε μπροστά σε ένα φιλοεπενδυτικό και φιλοεπιχειρηματικό προσανατολισμό του νέου αρχηγού, που να συμπαρασύρει όλο το κόμμα του, σε θέσεις πιο ρεαλιστικές και ουσιαστικές. Πιθανό, αλλά όχι σίγουρο. Διότι την Κυριακή που μας πέρασε ναι μεν υπέστη σε μεγάλο βαθμό ήττα η κλασσική και παραδοσιακή αριστερή ιδεολογία του Σύριζα, αλλά ταυτόχρονα βγήκε ενισχυμένη η «νεοαυριανική» πτέρυγα του κομματικού μηχανισμού. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να πάρουν τα πράγματα την οριστική τους πορεία.