Η απολύτως σκηνοθετημένη προεκλογική καμπάνια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει και γούτσου γούτσου με τη σκυλίτσα Φάρλι, και γλέντι με τον λαϊκό καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Αργυρό αλλά και μια αγκαλιά στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, στοχεύει στο να μην ασχοληθεί κανείς με το ακοστολόγητο γονατογράφημα που εμφανίζεται ως το οικονομικό πρόγραμμα με ακρογωνιαίο λίθο την «εξάλειψη» των φόρων.
Πρόγραμμα που αν εφαρμοζόταν σε μια οικονομία όπως η ελληνική μόλις λίγα χρόνια μετά τη χρεοκοπία, θα οδηγούσε τους Έλληνες σε μια καλύτερη ζωή… στα βράχια.
Επιστροφή δηλαδή στο σημείο εκείνο απ όπου φτύσαμε αίμα, για να ξεκολλήσουμε και αφότου οι ευάλωτοι είχαν πληρώσει ακριβά το μάρμαρο της ελπίδας που εμπορευόταν ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ.
Το πακέτο φορολογικών αλλαγών που κατέθεσε στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση με σχετική πρόταση νόμου, σύντομα θα χρειαστεί να κοστολογηθεί και μάλιστα απ΄όσα είπε ο πρωθυπουργός, τη δουλειά αυτή θα κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με (τα) επίσημα στοιχεία και (τα) τεφτέρια, για να αφαιρεθεί η δημιουργική ασάφεια που διακρίνει το φορολογικό πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ.
Διατείνονται στην Κουμουνδούρου ότι φορολογώντας περισσότερο τους 4.810 φορολογούμενους, οι οποίοι δηλώνουν εισόδημα άνω των 200.000 το χρόνο θα καλύψουν την απώλεια των εσόδων από όλες τις ελαφρύνσεις σε σχεδόν 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενους με δηλώσεις εισοδημάτων κάτω των 200 χιλιάδων.
Υποστηρίζουν ότι δεν θα πάρουν 124 εκατ. ευρω φόρους από 8,9 εκατ. φορολογούμενους και θα πάρουν από σχεδόν 5 χιλιάδες ανθρώπους τα 3,5 δισεκατομμύρια που υπολογίζει με τη σειρά του, το Υπουργείο Οικονομικών, το κόστος για τα φορολογικά κουβαρνταλίκια του κυρίου Κασσελάκη.
Μηδενίζοντας δε, όπως προτείνουν, το συντελεστή φορολόγησης για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, την επόμενη χρονιά μετά βεβαιότητας, οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα δήλωναν 9.999 ευρώ.
Εκτός από το βασικό πρόβλημα ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει, υπάρχει και μια παράμετρος την οποία ο Κασσελάκης κάνει ότι αγνοεί, με την ίδια άνεση, που το έκανε κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η αθέτηση των κανόνων που διέπουν τη συμμετοχή στην ευρωζώνη, δεν είναι επιλογή και το σμπαράλιασμα της δημοσιονομικής αξιοπιστίας το πληρώνεις τοις μετρητοίς στις αγορές. Στις λαϊκές αγορές, που περιδιαβαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να λέει ότι θέλει καθώς στις άλλες αγορές, ξέρει ότι δεν θα χρειαστεί να απευθυνθεί ως πρωθυπουργός. Τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.
Προχθές πάντως από τη λαϊκή της Περαίας αναφέρθηκε - στο ομολογημένο από την ίδια την κυβέρνηση - πρόβλημα της ακρίβειας που πιέζει τα νοικοκυριά και τις οικογένειες, ρωτώντας «που πάει το χρήμα;» και απαξιώνοντας τα διάφορα passes.
Ωστόσο, από την περίοδο της πανδημίας, και εν συνεχεία στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης αλλά και τώρα στα passes έχει κατευθυνθεί αρκετό από το «χρήμα» που ψάχνουν υποτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ να δουν που πήγε. Στηρίχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και αρκετοί που δεν θα έπρεπε.
Αυτή θα ήταν μια συζήτηση που θα ωφελούσε το ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από το να προτείνει πως θα γίνουν περισσότεροι φοροφυγάδες του αφορολόγητου ποσού των 10.000.