Καλείται να ξεπεράσει το βεβαρυμένο οικογενειακό του παρελθόν: ο Μάριο Άμπντο Μπενίτες, ή «Μαρίτο», 46 ετών, εξελέγη την Κυριακή πρόεδρος της Παραγουάης, της λατινοαμερικάνικης χώρας που σημάδεψε ανεξίτηλα η μακρά δικτατορία του Αλφρέδο Στρέσνερ (1954-1989), του οποίου ο πατέρας του ήταν μακρινός εξάδελφος και ιδιαίτερος γραμματέας.
«Δεν μπορώ να παραλείψω να αναφερθώ στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν ένας σημαντικός εκπρόσωπος του κόμματος Κολοράντο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο νέος πρόεδρος της χώρας κατά τη διάρκεια της πρώτης του ομιλίας το βράδυ της Κυριακής, αφού ανακοινώθηκε η νίκη του από την εκλογική επιτροπή.
Για τον «Μαρίτο», η κούρσα άρχισε τον Δεκέμβριο, όταν κατάφερε, αψηφώντας σχεδόν κάθε πρόβλεψη, να αναδειχθεί υποψήφιος του Κολοράντο, του δεξιού κόμματος που κυβερνά τη χώρα σχεδόν αδιαλείπτως εδώ και 70 χρόνια, κερδίζοντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών Σαντιάγο Πένια, τον υποψήφιο που πρότεινε ο απερχόμενος πρόεδρος Οράσιο Καρτές.
Πέραν της ικανότητάς του να διαψεύδει προγνωστικά, στην καριέρα του ο νέος πρόεδρος της Παραγουάης αναγκαζόταν συχνά να παίρνει αποστάσεις από τον πατέρα του, τον Μάριο Άμπντο, ιδιαίτερο γραμματέα του δικτάτορα Στρέσνερ.
«Λυπάμαι για αυτό το σκοτεινό κομμάτι της ιστορίας μας, αλλά όπως και πολλοί άλλοι Παραγουανοί, θεωρώ πως δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να συνεχίζεται ο διχασμός ανάμεσα σε συμπατριώτες», έχει υποστηρίξει.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, ανάμεσα στις εξαγγελίες περί συνέχισης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του προκατόχου του ή περί προώθησης μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα, που κατηγορεί για διαφθορά, ο Μάριο Άμπντο Μπενίτες επέμενε στο ότι η Παραγουάη έχει γυρίσει τη σελίδα της δικτατορίας.
«Είμαι υπερήφανος διότι θύματα κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων την εποχή εκείνη σήμερα συνεργάζονται μαζί μου. Εκείνη ήταν άλλη εποχή. Εάν με απέρριπταν, δεν θα ήταν στο πλευρό μου», έκρινε.
Το παρελθόν του πατέρα του τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ενδιέφερε τόσο την πλειοψηφία των ψηφοφόρων: «όσοι είναι μικρότεροι από 40 ετών δεν θυμούνται τη δικτατορία, για αυτό δεν ήταν θέμα συζήτησης στην εκστρατεία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Φρανσίσκο Κάπλι.
Ο Μάριο Άμπντο Μπενίτες υπενθύμισε ότι ήταν «16 ετών όταν έπεσε ο Στρέσνερ». Αυτό πάντως δεν τον είχε εμπόδισε να πάει στην κηδεία του πρώην δικτάτορα, που είχε εξοριστεί στη Βραζιλία, το 2006, ή να προτείνει το κόμμα του να του αποτίσει φόρο τιμής.
Όταν ο βασικός αντίπαλός του στις εκλογές, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Εφρέν Αλέγκρε, τον κατηγόρησε ότι «αντιπροσωπεύει το παρελθόν», απάντησε ότι θα «αποδείξει» στον λαό ότι είναι «ο Μαρίτο του 21ου αιώνα» κι ότι το βλέμμα του είναι στραμμένο «στο μέλλον της Παραγουάης».
Ο νέος πρόεδρος, με εκλεπτυσμένη εμφάνιση, είναι προϊόν της ελίτ της Παραγουάης, με σπουδές στο κολέγιο San Andres της Ασουνσιόν, όπου είχε συμμαθητές τα εγγόνια του Στρέσνερ, και κατόπιν στις ΗΠΑ, όπου πήρε πτυχίο μάρκετινγκ. Παντρεμένος δυο φορές, με δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο, είχε εκλεγεί γερουσιαστής το 2013, πρόεδρος της Βουλής το 2015.
Κατόπιν ήλθε σε ρήξη με τον Οράσιο Καρτές, προβάλλοντας την αντίθεσή του στην προσπάθεια του απερχόμενου προέδρου να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα ώστε να διεκδικήσει νέα θητεία, κίνηση που πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις στην Ασουνσιόν.
Παρότι απορρίπτει κάθε σχέση με τη δικτατορία, ο Άμπντο δεν αποκηρύσσει πλέον τον πατέρα του, έναν «ευγενή άνθρωπο».
Ο πατέρας του, ο οποίος κατηγορείτο για παράνομο πλουτισμό, ήταν ένας από τους πρώτους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της δικτατορίας που φυλακίστηκαν μετά την επάνοδο της δημοκρατίας το 1989, πριν τελικά οι κατηγορίες σε βάρος του να μπουν στο αρχείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP/Jorge Saenz