Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, υπήρξε η αφορμή προκειμένου ο πρωθυπουργός να θέσει - όπως αντιλαμβάνεται εκείνος - τα όρια και τους όρους στο πολιτικό παιχνίδι μετά την de facto ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, την πλήρη αποσάθρωση του ΣΥΡΙΖΑ και το μοναχικό αντάρτικο λόγω…φημών, που ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Μητσοτάκης αιτιολόγησε επαρκώς, τόσο θεσμικά, όσο και πολιτικά, τη διπλή αποχώρησή του από την ολομέλεια, όταν ανέβηκε στο βήμα ο κ. Νίκος Παππάς, τύποις ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ. «Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή μου τη στάση» διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Παππάς φέρει δυστυχώς μια, ατιμωτική για πολιτικό πρόσωπο, καταδίκη από το Ειδικό Δικαστήριο. Το γεγονός ότι οι βυζαντινισμοί και το διπλό παιχνίδι σε βάρος του Στ. Κασσελάκη, τον οδήγησαν στη θέση αυτή, δεν υποχρεώνει κανέναν άλλο πλην των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, να του αποδίδουν ιδιαίτερη πολιτική και ηθική αξία. Έως ότου τελειώσει το γκροτέσκο υπερθέαμα της εκλογής νέου προέδρου, ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει να μη συνομιλεί σε θεσμικό επίπεδο, με το Νίκο Παππά. Ούτε όμως και να χαριεντίζεται μαζί του, όπως είπε, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τον κ. Σαμαρά.
Λίγες ώρες αφότου οι βουλευτές της Ν.Δ. ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον Υπουργό Εξωτερικών για όσα διαμείβονται στις συζητήσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός χάραξε σαφές όριο στον Αντώνη Σαμαρά και στην όποια απόπειρα ναρκοθέτησης της εσωτερικής σύμπνοιας στη ΝΔ, στη βάση «φημών»… δοξασιών και εμμονών. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στους κόλπους, ακόμα και πολύ στενών πολιτικών φίλων του πρώην πρωθυπουργού, διατυπώνεται πλέον η εκτίμηση ότι το τραβάει στα άκρα μαζί με την απορία για τους λόγους που τον ωθούν.
Η διαρροή – απάντηση των κύκλων του Αντώνη Σαμαρά που ακολούθησε, δίνει συνέχεια αλλά εμπεριέχει μια αδιόρατη απολογητική αμηχανία. Ως προς τον τόνο, το περιεχόμενο και τη δομή.
Αρχικά αναγνωρίζει τον κ. Παππά ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Υπονοώντας ότι το «τελετουργικό» στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου, δεν έκρυβε κάποια στόχευση, απλώς έτυχε να τον χαιρετίσει επειδή έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση. Η φωτογραφία της χειραψίας του Κ. Καραμανλή με τον κ. Παππά από την ίδια εκδήλωση, δείχνει πως γίνεται μια τυπική χειραψία για λόγους πολιτικού πολιτισμού.
Στο ζουμί της διαρροής, εμφανίζεται ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που επιτίθεται στον κ.Σαμαρά, ενώ διατυπώνεται μια ενδιαφέρουσα νουθεσία σε πρώτο πληθυντικό: «Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις».
Έτσι όπως εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή, όπου τα φώτα έπεσαν αναγκαστικά στους Νίκο Παππά και Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο, παρότι ο πρωθυπουργός τον κατέστησε προνομιακό συνομιλητή και αντίπαλό του. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ήταν πιο ήρεμος και χαλαρός από ποτέ στο έδρανό του, καθώς και αναβαπτίστηκε στην κάλπη και μοίρασε την ευθύνη για τη μετέπειτα πορεία του ΠΑΣΟΚ στις πλάτες της Άννας Διαμαντοπούλου και του Παύλου Γερουλάνου. Υπέπεσε ωστόσο στο «αμάρτημα» της αλαζονείας για την οποία εγκαλούσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης τον Κ. Μητσοτάκη.
Η αποστροφή του ότι θα είναι εκεί για να ανοίξει την πόρτα εξόδου του Μητσοτάκη από το Μαξίμου, απαντήθηκε με μια φράση που σίγουρα την ακούει ακόμη στον ύπνο του ο κ. Τσίπρας που είχε θέσει τον ίδιο στόχο πριν ηττηθεί για 5η συνεχόμενη φορά.
«…έρχεστε με φόρα που έλεγε η Πόπη Τσαπανίδου στον Αλέξη Τσίπρα», σχολίασε ο Μητσοτάκης προσθέτοντας το αυτονόητο «Το αν θα έρθετε με φόρα και αν θα βγούμε εμείς για να μπείτε εσείς θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός.»
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ανεβοκατέβαζε τα ντεσιμπέλ της κριτικής του στην κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι δεν είναι μανιχαϊστής και ξέρει πότε πρέπει να προσφέρει συναίνεση.
Κατά τύχη φαντάζομαι, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, χρησιμοποίησε την ίδια φράση με τον Αλέξη Τσίπρα «προίκα στο Μητσοτάκη». Πάντως, μετά το πέρας της διαδικασίας, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες άφησε να φανεί ότι δεν θα αργήσει μια επίσκεψη στο Μαξίμου. Ως επισκέπτης για μια θεσμική συνάντηση που άργησε αρκετά αλλά είναι χρήσιμο να γίνει το γρηγορότερο.