Του Τάσου Ευαγγελίου
Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, ο ένας εκ των τριών στην υπόθεση Novartis, Nικόλας Μανιαδάκης που έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγέλλοντας την παραβίαση των δικαιωμάτων του.
Με αναφορά του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υποστηρίζει πως του ασκήθηκε δίωξη χωρίς να κληθεί καν ως ύποπτος καθώς και ότι αυτή στηρίχθηκε σε νέα κατάθεση του μάρτυρα «Σαράφη», το περιεχόμενο της οποίας είχε προαναγγελθεί σε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento.
Όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος μάρτυρας τον ενέπλεξε στις καταθέσεις του 10 μήνες μετά τις αρχικές του καταθέσεις εν τούτοις και μετά από αυτό δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες αφού ναι μεν άρθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα αλλά όχι (κατά την κρίσιμη περίοδο) η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.
Επίσης, έπρεπε οι καταθέσεις του υπό τις ιδιότητες αυτές να «εξαφανισθούν», δηλαδή να μην ισχύουν και να μη λαμβάνονται υπόψη, όπως ο ίδιος σημειώνει στην αναφορά του, στις διαδικασίες που ακολουθούνται.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος της σε βάρος του ποινικής δίωξης ο Ν. Μανιαδάκης αναφέρει ότι «η απευθείας άσκηση της ποινική δίωξης δηλαδή δεν ήταν καθόλου τυχαία» καθώς και ότι «Οι Εισαγγελείς Διαφθοράς γνωρίζουν πολύ καλά ex officio, ότι αποτελεί κραυγαλέα παραβίαση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου η απουσία προκαταρκτικής εξέτασης, πριν την άσκηση ποινικής δίωξης, για την απουσία της οποίας δεν έκαναν μάλιστα καθόλου λόγο, δεν έδωσαν ούτε μία, έστω και ανυπόστατη, δικαιολογία». Προσθέτει δέ πως «την ίδια απουσία αιτιολόγησης ακολούθησε και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών».
Προηγούμενη γνώση εφημερίδας
Στη συνέχεια ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας επισημαίνει ότι τα όσα σε βάρος του καταγγέλλει ο «Σαράφης» με την κατάθεσή του στις 27-11-2018 είχαν προαναγγελθεί στην εφημερίδα Documento στις 11-11-2018.
«Συγκεκριμένα, αναφέρομαι σε άρθρο της Κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Documento της 11-11-2018, το οποίο δημοσιεύθηκε τουλάχιστον δέκα πέντε ημέρες πριν από την πρώτη (από τις νέες) κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη», η οποία έλαβε χώρα στις 27-11-2018» τονίζει και παραθέτει το απόσπασμα που αναφέρει τα εξής:
«[…] τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί μια σειρά από πολύ σημαντικά γεγονότα που έρχονται να καταστήσουν αυτό το στάδιο της μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο της Novartis ως το πιο κρίσιμο και που συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωσή της. Καθώς ακόμη ένας προστατευόμενος μάρτυρας δείχνει διάθεση να αποκαλύψει και άλλες πτυχές του σκανδάλου, μιλώντας μάλιστα με τα πραγματικά του στοιχεία. Εν τω μεταξύ, άλλος ένας γνώστης του πώς είχε στηθεί το…μεγάλο πάρτι στην υγεία είναι έτοιμος να «κουμπώσει» με τη δική του μαρτυρία, καθιστώντας αποδείξεις τις ενδείξεις, τον διπλό ρόλο που έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει στην υπόθεση ο προστατευόμενος μάρτυρας, ο οποίος ενώ στην Ελλάδα κατέθεσε γενικώς και αορίστως, στην Αμερική τα είπε όλα χαρτί και καλαμάρι.
[…] Παράλληλα και σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο στενοί συνεργάτες της στην έρευνα, επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, θα πρέπει άμεσα να πάρουν αποφάσεις που συνδέονται με την επίλυση σημαντικών νομικών ζητημάτων.
Ένα από αυτά αφορά, βεβαίως, το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα κινηθούν σχετικά με την αντιμετώπιση του εν λόγω προστατευόμενου μάρτυρα, ώστε οι μεγάλες αποκαλύψεις μπροστά στις οποίες βρίσκονται να κατατεθούν επισήμως και με απόλυτη νομιμότητα ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν και ανάλογα. […]»
Στο σημείο αυτό ο Ν. Μανιαδάκης κάνει λόγο για συμπαιγνία. Πρέπει εν τούτοις να σημειωθεί ότι τα όσα περιλαμβάνει το δημοσίευμα επί της ουσίας επιβεβαιώθηκαν και με τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή και αφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο.
Είναι ενδεικτικό ότι πράγματι εμφανίσθηκε νέος μάρτυρας, ο Ν. Μανιάς, ο οποίος επωνύμως κατέθεσε μετά το δημοσίευμα, ζητώντας όμως... επιείκεια αφού θεωρείται εμπλεκόμενος στην υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση ο Ν. Μανιαδάκης θέτει ερωτήματα για το γεγονός πως η εφημερίδα γνώριζε τις εξελίξεις ενώ επισημαίνει και τις συνεχείς διαρροές που παρατηρούνται σχετικά με την υπόθεση της Novartis. Προσθέτει δε στο σημείο αυτό ότι ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως ο εισαγγελέας διαφθοράς αιτιολόγησε την απαγόρευση εξόδου σε βάρους του σημειώνοντας ότι «προκύπτουν ενδείξεις περί αναχώρησής του στο εξωτερικό, ενόψει και του γεγονότος ότι είχε πληροφορηθεί από δημοσιεύματα του τύπου ότι ενδεχομένως θα ανακληθεί το καθεστώς του ως προστατευόμενου μάρτυρα και ότι πρόκειται να καταστεί κατηγορούμενος.»
Με λίγα λόγια κατά τον πρώην προσταστευόμενο μάρτυρα ο Εισαγγελέας χρησιμοποιεί το δημοσίευμα «σαν επιχείρημα εις βάρος μου, ότι δηλαδή είχα λάβει γνώση -από αξιόπιστο φορέα προφανώς- των προθέσεών του και εξ αυτού του λόγου προσπαθούσα να διαφύγω στο εξωτερικό».
Επί της ουσίας ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας που κατηγορήθηκε από τον «Σαράφη» με αποτέλεσμα να του απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα την ώρα που επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο για Μαδρίτη, με την οικογένειά του και αφού σύμφωνα με τον ίδιο είχε ενημερώσει και τις αρχές καταγγέλλει όσα σε βάρος του έγιναν και οδηγεί τη χώρα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο υποστηρίζοντας παράλληλα πως παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από τουλάχιστον 10 αστυνομικούς σε βαθμό που να περιορίζεται η προσωπική του ζωή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ν.Μανιαδάκης έχει, μετά την απαγόρευση εξόδου και την άρση της ιδιότητας προστατευόμενου μάρτυρα, καταγγείλει πως:
- Δέχθηκε πιέσεις να δώσει ονόματα πολιτικών. Κάτι που όπως έχει δηλώσει αρνήθηκε αφού δεν γνώριζε κάτι σχετικό
- Οι προστατευόμενοι μάρτυρες γνωρίζονται μεταξύ τους αφού συναντήθηκαν έξω από τα γραφεία της εισαγγελίας Διαφθοράς.