Το θέμα της πανδημίας κυριάρχησε στη συζήτηση στο Φόρουμ των Δελφών μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Πέδρο Σάντεθ με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας να παρεμβαίνει στο θέμα των πατέντων και να δίνει συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό, διότι ήταν εκ των πρώτων ηγετών που έθεσαν το θέμα πριν από ένα περίπου χρόνο στην αρχή της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
«Συγχαίρω τον Κυριάκο που ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι τα εμβόλια θα πρέπει να γίνουν παγκόσμιο αγαθό. Στηρίζω και εγώ αυτήν την προσέγγιση. Είναι πολύ σημαντική πέραν της απελευθέρωσης της χρήσης των πατεντών των εμβολίων να ενισχύσουμε και την δυνατότητα της παραγωγής εμβολίων», επεσήμανε ο Πέδρο Σάντεθ.
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας που σημειωτέον συγκυβερνά με τους Podemos ουσιαστικά απάντησε με τον τρόπο αυτόν στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα να εγείρουν εσωτερικό θέμα στην Ελλάδα αναφορικά με τις πατέντες, αποδίδοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη αδιαφορία, αλλά και έμμεση στήριξη στις φαρμακοβιομηχανίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε, με αφορμή την πρόθεση που εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζo Μπάιντεν, να στηρίξει έναν αντιπολιτευτικό λόγο, ο οποίος σημειωτέον δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με το θέμα των πατεντών και την πρόθεση να τεθεί θέμα άρσης τους. Άρσης που όμως αφορά στις τρίτες χώρες στο πλαίσιο της ανάγκης να εμβολιαστεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Και αυτό επί της βάσης της θέσης που διεθνώς έχουν θέσει οι επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία η ανοσία θα επιτευχθεί όταν το μεγαλύτερο τμήμα, αν όχι όλο, του πληθυσμού παγκοσμίως έχει πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο επικεφαλής του επεδίωξαν να στηρίξουν ένα νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα προτάσσοντας μια ανύπαρκτη ταξικού επιπέδου τακτική λέγοντας:
«Ο κ. Μητσοτάκης και οι "πηγές του" επιμένουν ότι ήταν δική του η πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων, για την οποία χλεύαζε τον κ. Τσίπρα μιλώντας για "εμβολιόδεντρα" στη Βουλή. Έχει δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση και αυτός και οι υπουργοί του που ειρωνεύονταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι να ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας και η κυβέρνηση Μπάιντεν. Ωστόσο, επειδή δυστυχώς δεν είναι απλά ανέμελος σχολιαστής ή αρθρογράφος αλλά πρωθυπουργός, περιμένουμε να ενημερώσει ποιες πρωτοβουλίες πήρε στην ΕΕ και διεθνώς για την άρση της πατέντας εδώ και έξι μήνες. Για να μην εκτίθεται, δεν πήρε απολύτως καμία».
Την ίδια στιγμή ετίθετο θέμα ότι τις πρωτοβουλίες ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρεί σε ανάρτηση αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης Μπάιντεν, όπου υποστήριζε τα εξής:
«Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο. Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών. Η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη.»
Η αναφορά του στα κέρδη των πολυεθνικών ανέδειξε και τις προθέσεις της Κουμουνδούρου όμως τα συγχαρητήρια του Πέδρο Σάντσεθ, του σοσιαλιστή Ισπανού Πρωθυπουργού που συγκυβερνά τη χώρα του με τους Podemos, απ' όπου πλέον έχει αποχωρήσει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, έρχεται να δείξει πως η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταγραφεί.
Και σε κάθε περίπτωση αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι το θέμα της πανδημίας δεν αποτελεί σημείο αντιπολιτευτικών κορωνών και πολιτικής αντιπαράθεσης. Πολύ δε περισσότερο όταν στο τέλος θα κριθούν ποιοι συνέβαλαν και ποιοι απαθείς πετροβολούσαν τις προσπάθειες διαχείρισης και αναχαίτισης της υγειονομικής κρίσης.