Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μερικές φορές στην πολιτική υπάρχουν «λεπτομέρειες» που κάνουν τη διαφορά. «Λεπτομέρειες» που με μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να μην λένε πολλά, όμως κρύβουν ουσία, η οποία και έρχεται στη δημοσιότητα μήνες μετά.
Στην περίπτωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχει κάτι το περίεργο. Υπάρχουν όμως τρία στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν την σπουδαιότητα, κυρίως για τα όσα έρχονται, του συγκεκριμένου ραντεβού:
- Πρώτο στοιχείο. Είναι γνωστό ότι τις μέρες αυτές στη Νέα Υόρκη βρίσκονται σχεδόν 200 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό στην αμερικανική προεδρία έφτασαν πάρα πολλά αιτήματα ηγετών προκειμένου ο Αμερικανός πρόεδρος να συναντηθεί μαζί τους στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Προφανώς και ο κ. Τραμπ δεν μπορεί να κάνει αποδεκτά όλα τα αιτήματα γι'' αυτό και αποφασίζει να δει κατ'' ιδίαν περίπου μόνο δέκα.
- Δεύτερο στοιχείο. Ο χώρος αλλά και η σύνθεση του ραντεβού των δύο. Ο κ. Τραμπ επέλεξε να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη όχι σε κάποιο από τα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια στα γραφεία του ΟΗΕ αλλά εκτός. Πιο συγκεκριμένα όρισε ως τόπο συνάντησης το ξενοδοχείο στο οποίο θα παραθέσει επίσημο δείπνο στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Πριν δηλαδή αρχίσει η σημαντική εκδήλωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα δει τον Έλληνα πρωθυπουργό κατ'' ιδίαν για περίπου μισή ώρα. Μαζί τους στην αρχή της συνάντησης θα βρίσκονται οι δύο σύζυγοι, οι οποίες στη συνέχεια θα αποχωρήσουν και θα μείνουν μόνοι τους οι δύο ηγέτες. Είναι προφανές ότι η κίνηση της αμερικανικής προεδρίας να βάλει έστω και για την αρχή της συνάντησης, στο επικοινωνιακό «παιχνίδι» την πρώτη κυρία των ΗΠΑ λέει πολλά για το πώς αντιμετωπίζει ο αμερικανικός παράγοντας την Ελλάδα.
- Τρίτο στοιχείο. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές κανείς δεν γνώριζε αν ο πρόεδρος Τραμπ «έδινε» μία συνάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν. Με άλλα λόγια κανείς δεν ήξερε αν ο κ. Τραμπ θα δεχόταν τελικά να έχει τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο. Στην περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο επιβεβαιωθεί κερδισμένη βγαίνει η Ελλάδα, μιας και η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την τουρκική προκλητικότητα και ένα «όχι» της Αμερικής στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των πραγμάτων.
Χωρίς πάντως αμφιβολία η συνάντηση Τραμπ Μητσοτάκη είναι ένα ραντεβού σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία. Η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θεωρείται κομβική από ελληνικής πλευράς, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν δε λέει να σταματήσει την ρητορική της έντασης.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι για την ελληνική κυβέρνηση η στήριξη την ΗΠΑ και στον τομέα της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται στη συνάντηση με τον κ. Τραμπ να παρουσιάσει το βασικό πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού του σχεδίου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Η Ελλάδα έχει μπει ξανά στο ραντάρ της Αμερικής σε σχέση με τις επενδύσεις», λένε στην κυβέρνηση και υπενθυμίζουν το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα παραθέσει γεύμα στον κ. Μητσοτάκη παρουσία επενδυτών από τις ΗΠΑ, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα δεν αποκλείουν «χτύπημα» στο επενδυτικό πεδίο από επιχειρήσεις και funds αμερικανικών συμφερόντων, ως αποτέλεσμα και των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.