Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε σε επικοινωνιακό επίπεδο το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τα τελευταία 24ωρα κυρίως την Εύβοια αλλά και άλλα μέρη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό κάποιοι άσκησαν κριτική για την απόφαση του πρωθυπουργού να διακόψει τις ολιγόημερες διακοπές του και να βρεθεί στις δοκιμαζόμενες περιοχές, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό σόου. Από το στόχαστρο της κριτικής ορισμένων δεν γλίτωσε ούτε η επιλογή του κ.Μητσοτάκη να παραστεί στους εορτασμούς στο νησί της Μεγαλόχαρης.
Θα μου πείτε, η κυβέρνηση κυβερνά και άρα είναι λογικό κάθε κίνηση της να μπαίνει στο μικροσκόπιο. Πολλές φορές η κριτική αυτή μπορεί να είναι δίκαιη αλλά και άδικη. Όλα άλλωστε κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Την ίδια ώρα όμως ελάχιστοι ασχολήθηκαν με την «ηχηρή» απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως του αρχηγού της όλη αυτή την περίοδο, όπου οι πύρινες φλόγες απειλούσαν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Είναι γνωστό ότι ο κ.Τσίπρας, σύμφωνα με διαρροή από τον ΣΥΡΙΖΑ, έφυγε εκτός Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα για την Ισπανία οικογενειακώς. Μέχρι εδώ κανένα πρόβλημα, μια και όλοι έχουν το δικαίωμα στην ...ανάπαυλα. Ομως μαζί με τον κ. Τσίπρα φαίνεται πως και ολόκληρο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έριξε ρυθμούς ελέω..θερινής ραστώνης. Για παράδειγμα δε θα μπορούσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να κάνει ένα τουιτ ή μία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θυμίζοντας σε όλους ότι είναι παρών ;
Παράλληλα το κόμμα συνολικά μετά το κλείσιμο της βουλής μάλλον πήγε και εκείνο διακοπές, αφού η συνολική του παρουσία χαρακτηρίζεται από υποτονικότητα και εξαντλήθηκε στα απολύτως απαραίτητα.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι η απουσία Τσίπρα από τα δημόσια πράγματα πιθανόν να κρύβει και έναν βαθμό σκοπιμότητας, θέλοντας να καταδείξει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι καιρός ( αντιπολίτευση γαρ) εκτός από τον ίδιο να δραστηριοποιηθούν και άλλα στελέχη , μια και ο τέως πρωθυπουργός τα τελευταία 4,5 χρόνια βρισκόταν στο επίκεντρο.
Όποια εξήγηση και αν τελικώς ισχύει το συμπέρασμα είναι ένα: Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η οποία δείχνει να έχει βηματισμό, ο οποίος ασφαλώς και θα πρέπει να αξιολογείται, να σχολιάζεται και να επικρίνεται εφόσον χρειάζεται, η αντιπολίτευση ακόμα δεν έχει «ρολάρει» όπως λένε στον αθλητισμό
Σε κάθε περίπτωση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την επαναλειτουργία του κοινοβουλίου, την προσεχή εβδομάδα θα έχουν πολλές ευκαιρίες για να μετρήσουν δυνάμεις.
Μία από αυτές θα είναι και το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Ένα νομοθέτημα που θα κατατεθεί αυτόνομο εντός πιθανότατα του Αυγούστου και απαιτεί τη θετική ψήφο 200 βουλευτών για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Ένα νομοσχέδιο που αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να φανεί αν εννοεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πράξη τα όσα είπε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. «...Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω το μοντέλο αντιπολίτευσης που άσκησε η ΝΔ με διαρκή αντιπαράθεση και την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας για να βγει η χώρα από την κρίση...» είχε σημειώσει ο κ.Τσίπρας το βράδυ της 20ης Ιουλίου, κάτι που θα φανεί μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα.