Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας «είναι μια βαθύτερη συνέργεια με επένδυση σε υποδομές με όφελος κυρίως για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να τονίζει πως πρόκειται για μια συνέργεια που θα μπορούσε να αποφέρει ισχυρότερη αμυντική θωράκιση στην Ελλάδα στη παρούσα γεωπολιτική συγκυρία.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές Βάσεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως αυτή «δεν είναι απλά μια συμφωνία για τις Βάσεις, είναι κάτι βαθύτερο» για να προσθέσει ότι καταρχήν η κυβέρνηση εκτιμά πως «είναι ωφέλιμη για τη χώρα μας σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας», η οποία αυτή τη στιγμή «εξελίσσεται, αναβαθμίζεται» «με δράσεις, συνέργειες και βοήθεια στην ανάπτυξη υποδομών τις οποίες καρπώνονται τελικά και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως ο λόγος που αυτή τη στιγμή η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ «εξελίσσεται, αναβαθμίζεται και ίσως απογειώνεται είναι μια διαφορετική αντίληψη που διέπει τις ΗΠΑ ως προς την Ελλάδα, συνεπεία και της συμπεριφοράς της Τουρκίας».
«Η αίσθηση ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση και ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος στους κόλπους του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, «οδηγεί τους Αμερικανούς να θέλουν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και να ενισχύσουν την παρουσία τους εδώ όχι με στρατεύματα, αλλά με δράσεις, συνέργειες και βοήθεια στην ανάπτυξη υποδομών τις οποίες καρπώνονται τελικά και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».
«Εννοώ», είπε στη συνέχεια ο υπουργός Άμυνας, «μια κοινωνία συμφερόντων: Οι Αμερικάνοι εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ επενδύουν σε υποδομές που επιλέγουν σε συγκεκριμένες και σαφώς οριοθετημένες ελληνικές τοποθεσίες. Παράλληλα η συνύπαρξη των αμερικανικών με ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζει σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης και εμπειρίας που μπορούν να αποκομίσουν και οι δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ακόμη πως αυτό που μελετάται στο Στεφανοβίκειο είναι «κέντρο συνεκπαίδευσης Αμερικανών και Ελλήνων χειριστών ελικοπτέρων» με την Ελλάδα να επιλέγεται έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, «που επιθυμούν πάρα πολύ να αναπτύξουν τέτοιες συνέργειες», διότι «οι συνθήκες συνεκπαίδευσης θα είναι και πιο εντατικές και πιο πρόσφορες για να παίρνουν και οι δύο πλευρές το βέλτιστο αποτέλεσμα».