Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους φαίνεται ότι είναι οι αγρότες, καθώς προετοιμάζονται για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Αθήνα την Τρίτη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, τους ξεκαθάρισε ότι δεν εγκρίνεται το αίτημά τους για κάθοδο στην πρωτεύουσα με τρακτέρ, ενώ συναίνεσε σε κάθοδο με αυτοκίνητα και λεωφορεία.
Όπως εξήγησε ο υπουργός στους αγρότες, η κάθοδός τους με τρακτέρ στην Αθήνα θα δημιουργούσε τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους.
«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοΐδη μας είπε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα. Εμείς όμως θα προχωρήσουμε σε αυτά που αποφασίστηκαν στην πανελλαδική μας συνάντηση», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας.
Όπως διαμήνυσε, «εμείς ως εκπρόσωποι των μπλόκων που συναντηθήκαμε με τον υπουργό δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφαση που πήραμε στην Νίκαιας και την Τρίτη θα ξεκινήσουμε με τρακτέρ, με λεωφορεία και αυτοκίνητα και θα κάνουμε κάθοδο στην Αθήνα για να κάνουμε συλλαλητήριο».
Με βάση τα νέα δεδομένα, πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, με τους αγρότες πάντως να διαμηνύουν ότι «εμείς θα κατέβουμε στην Αθήνα», χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχει αποφασιστεί ο τρόπος που θα συμβεί αυτό.
«Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες»
Πάντως, η κυβέρνηση, δια του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεκαθαρίζει ότι διατηρεί τις πόρτες του διαλόγου, που άνοιξε ο πρωθυπουργός, ανοιχτές.
«Δεν είναι ένα "μπρα ντε φερ" μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών» επανέλαβε ο Λευτέρης Αυγενάκης, καθώς όπως τόνισε «σεβόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «στεκόμαστε με γενναίες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και θα συνεχίσουμε όσο η οικονομία της χώρας είναι βελτιούμενη».
Ο κ. Αυγενάκης επιπλέον ανέφερε ότι από την κυβέρνηση έχουν κατατεθεί μια σειρά από βελτιωμένες προτάσεις που αξιολογούνται από τους εμπλεκόμενους.
«Κάποιοι ήθελαν περισσότερα, κάποιοι ικανοποιούνται και κάποιοι άλλοι νιώθουν ότι υπάρχει εμπιστοσύνη, στήριξη, πραγματικό και αδιάλειπτο ενδιαφέρον από την κυβέρνηση», σημείωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης, καταλήγοντας ότι «εμείς έτσι κι αλλιώς παραμένουμε ανοιχτοί στο διάλογο και διαθέσιμοι για να αρχίσουμε αυτή την κοινή προσπάθεια».
Το διπλό μήνυμα
Η κυβέρνηση στέλνει στους αγρότες διπλό μήνυμα, διατηρώντας πάντως ανοιχτά τα κανάλια του διαλόγου μαζί τους. Από τη μία, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο πακέτο μέτρων πέραν αυτών που τους ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχαν μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τρίτη, καθώς δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.
Από την άλλη, διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει κινήσεις που θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στους δρόμους, όπως η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα ή το κλείσιμο εθνικών οδών για πολλές ώρες. Με τον πρωθυπουργό εξάλλου, να έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πως ανοιχτός διάλογος με κλειστούς δρόμους, δεν γίνεται.
Συνεχίζονται οι συμβολικοί αποκλεισμοί
Σε συμβολικούς αποκλεισμούς (από μισή μέχρι δύο ώρες) σε διάφορα κομβικά σημεία της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε πολύωρους - κυρίως στα τελωνεία των περιοχών τους, εξακολουθούν να προχωρούν οι αγρότες.
Σήμερα Παρασκευή, νέο αγροτικό συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Αγιά της Λάρισας, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας προχώρησαν στον αποκλεισμό του τελωνείου της «Νίκης» στη Φλώρινα στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, για όλα τα φορτηγά μέχρι τις 15:00.
Στην Αγιά, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης της Π.Ε. Λάρισας
Επίσης, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στο μπλόκο Μουδανιών θα προχωρήσουν στο κλείσιμο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών από τις επτά το βράδυ και για δύο ώρες, ενώ στο Νησέλι Ημαθίας θα γίνει αντίστοιχη δράση από τις 18:00 το απόγευμα.
Παρατεταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ και σε όλα τα υπόλοιπα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί το τελευταίο διάστημα σε κεντρική και δυτική Μακεδονία.