Η υποτίμηση του Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ελλάδα υπήρξε κάτι σαν εθνικό σπορ, αναφέρουν σε σημερινό άρθρο τους οι New York Times με τίτλο «Η Ελλάδα υποτιμούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα είναι πρωθυπουργός».
Ο άνθρωπος που ορισμένοι τον υποτιμούσαν και αποκαλούσαν «Κούλη», τώρα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος, όπως σημειώνει το δημοσίευμα των NYT, τονίζοντας πως τώρα μετά την τελευταία του νίκη στις εθνικές εκλογές είναι αυτός που γελάει τελευταίος.
«Η άνοδος του για να γίνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μαρτυρία της αντοχής του και τη ριζική μετατόπιση του πολιτικού συστήματος της χώρας που μέσα σε μια δεκαετία έχει υποστεί ακραίες οικονομικές δυσκολίες όπως και την επακόλουθη αναμόρφωση των πολιτικών συμμαχιών.
Είναι επίσης μια εντυπωσιακή αναζωπύρωση για ένα πολιτικό κόμμα σε μια εποχή όπου τα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα αγωνίζονται να κερδίσουν τις εκλογές και να σχηματίσουν κυβερνήσεις χωρίς εταίρους», συνεχίζει το άρθρο.
Παράλληλα, αναφέρει ότι ο νεότερος από τα τέσσερα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα πρέπει να πείσει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού ότι είναι επιφορτισμένος στο να οδηγήσει αυτό το εξαντλημένο έθνος σε καλύτερους χρόνους.
«Θα χρειαστεί να κερδίσει εκείνους που πιστεύουν ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων της Ελλάδας.
Μπορεί να μην είναι εύκολο», τονίζουν οι ΝΥΤ.
«Ο κ. Μητσοτάκης απέκτησε πτυχίο στο Χάρβαρντ και μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ. Εργάστηκε στην επενδυτική τράπεζα Chase Investment Bank και στην McKinsey and Company, μια εταιρεία παροχής συμβουλών, στο Λονδίνο, προτού αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στην πολιτική.
Ο ίδιος δηλώνει ότι το επώνυμό του τον βοήθησε να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής αλλά ότι, εν πάση περιπτώσει, αυτό σημαίνει και περισσότερη ευθύνη».
«Δεν είδα ότι οι πολίτες με ψήφισαν επειδή προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
«Το οικογενειακό του όνομα και οι διασυνδέσεις που έχει του έδωσαν μια πορεία προς την πολιτική», δήλωσε ο Νίκος Μαλκούτζης, εκδότης της ιστοσελίδας οικονομικής ανάλυσης «MacroPolis».
«Αλλά, ως ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, έχει χαράξει τον δικό του δρόμο, υποστηρίζοντας τις φιλελεύθερες πολιτικές που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν ως «ανάθεμα» για τους Έλληνες ψηφοφόρους και πολιτικούς», προσθέτει.
«Υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν σε υποτιμούν», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν με πειράζει αυτό. Έχω μια δουλειά να κάνω, κι έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου» ,συμπληρώνει.
«Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι διασκεδάζει με τα όσα του προσάπτουν οι επικριτές του και τα αποδίδει στη «βρώμικη» πολιτική του βασικού του πολιτικού αντιπάλου, Αλέξη Τσίπρα», επισημαίνουν οι New York Times.
«Πρόκειται πραγματικά για νεοκομμουνιστικό στιλ»,επισημαίνει και συμπληρώνει «ότι απλά γελάει με τα σχόλια που προέρχονται από κάποιον που δεν έχει δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή του και που του πήρε δέκα χρόνια να αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στις αντιδράσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος ο κ. Μητσοτάκης στο εσωτερικό του κόμματος πριν από 3,5 χρόνια στην προσπάθεια να γίνει αρχηγός του κόμματος. «Ως κάποιος που στηρίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και έχει ψηφίσει υπέρ των δικαιωμάτων της L.G.B.T. κοινότητας θα έπρεπε να κερδίσει τους τους συντηρητικούς της παράταξης που "παντρεύονται" εθνικιστικές απόψεις και τάσσονται κατά των ομοφυλόφιλων και υπέρ της εκκλησίας, ενώ παράλληλα είναι υπέρ ενός πιο παρεμβατικού κράτους στις ζωές των πολιτών», σχολιάζει η αρθρογράφος.
Παρόλα αυτά, συνεχίζει «το κόμμα τον χρειάζεται και εν τέλει θεωρήθηκε ως κάποιος που θα μπορούσε να μεταρρυθμίσει την παράταξη και να βελτιώσει την εικόνα της ώστε να μπορεί να κερδίσει τις εκλογές».
«Εάν το κόμμα είναι μια μεγάλη εκκλησία τότε έχει μόνο έναν ιερέα», δηλώνει ο ίδιος. «Ήταν καθήκον μου να το κρατήσω ενωμένο και ταυτόχρονα να διασφαλίσω ότι θα το μετατρέψω σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη παράταξη», καταλήγει.
Φωτογραφία intime news