Οι επαφές Μητσοτάκη σε Βρυξέλλες, Λονδίνο, Φρανκφούρτη

Οι επαφές Μητσοτάκη σε Βρυξέλλες, Λονδίνο, Φρανκφούρτη

Του Απόστολου Χονδρόπουλου


Οι εξελίξεις που πυροδοτεί το Brexit επισκιάζουν κάθε άλλο ζήτημα, δίνοντας διαφορετικό περιεχόμενο και σε προγραμματισμένες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν πλέον στη σκιά των νέων δεδομένων που δημιουργούνται για την Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. Αυτό ισχύει και για τις διεθνείς επαφές του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο δεκαήμερο σε Βρυξέλλες, Λονδίνο, αλλά και Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθεί με τον Μ. Ντραγκι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που την Δευτέρα το βράδυ θα παραχωρήσει εφ'' όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη στον "Ενικό", θα λάβει μέρος την προσεχή Τρίτη στη Σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, όπου θα έχει και διμερή συνάντηση με τον Ιρλανδό ηγέτη, Enda Kenny. Την Τετάρτη προγραμματίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη να γίνει γενναία αυτοκριτική εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει νέο σχέδιο, μία συμφωνία αλήθειας, όπως είπε χαρακτηριστικά, που θα τονώσει την πίστη των Ευρωπαίων πολιτών στην χρησιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχέδιο που όπως ο ίδιος επισημαίνει θα πρέπει να "επανασυνδέσει με την πολιτική την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη, η οποία της γύρισε την πλάτη».

«Τα παραδοσιακά κόμματα επαναπαύτηκαν σε μία προσέγγιση «business as usual». Έδωσαν χώρο σε πολιτικά μορφώματα σχεδόν πρωτόγνωρα και σίγουρα αποσταθεροποιητικά. Η μεσαία τάξη συμπιέστηκε και άφησε χώρο στη γιγάντωση των άκρων», εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντας ότι «δεν καταφέραμε να χτίσουμε την Ευρώπη που ονειρεύτηκαν οι
πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ιδέας.»

« Το οικοδόμημα έμεινε ημιτελές", τονίζει και προσθέτει: "Είναι ασταθές διότι το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις εμβάθυνσης της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και ευάλωτο γιατί ειδικά τα τελευταία χρόνια της ύφεσης και της κρίσης, ενισχύθηκαν δημαγωγοί πολιτικοί που εκφράζουν εθνικιστικές και
λαϊκίστικες τάσεις σε όλη σχεδόν την Ευρώπη». Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει πως "η ΕΕ δεν έχει κερδίσει τους Ευρωπαίους σε συναισθηματικό επίπεδο". Όπως λέει χαρακτηριστικά "στη συνείδηση των περισσοτέρων αποτελεί ένα τεχνικό project".

Στη ΝΔ δεν χάνουν την ευκαιρία, με αφορμή και αυτές τις εξελίξεις, να στρέψουν πάντως τα πυρά τους και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας την φορά αυτή προς τον κυβερνητικό του εταίρο: " Ας ξαναδούν στην ελληνική
κυβέρνηση τις φωτογραφίες του κ. Καμμένου με τον Φάρατζ για να μην ξεχνούν πως έχουν πλειοψηφία στη Βουλή", σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Στο Λονδίνο

Επόμενος σταθμός για τον Πρόεδρο της ΝΔ αναμένεται να αποτελέσει το Λονδίνο όπου πάντως δεν είναι ακόμα σαφές εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και οι παρενέργειες που ήδη προκαλεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Βρετανίας, θα διαφοροποιήσουν σε κάτι τον αρχικό προγραμματισμό σε σχέση με τις πολιτικές επαφές που έχουν προγραμματιστεί στην βρετανική πρωτεύουσα. Ο κ. Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος διεθνών επενδυτών, αλλά προγραμματιζόταν να έχει συνάντηση κατά πάσα πιθανότητα με τον Ντ. Κάμερον, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών.

Με Μ. Ντράγκι

Μετά την βρετανική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να μεταβεί στην Φραγκφούρτη όπου στις 6 Ιουλίου θα έχει την πρώτη συνάντησή του με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν φυσικά οι εξελίξεις στην οικονομία τόσο σε σχέση με τη χώρα μας, όσο και με την Ευρώπη συνολικά μετά το Brexit. Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει και στον κ. Ντράγκι, μετά την γερμανίδα καγκελάριο A. Merkel και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Μ. Valls, την θέση του για ένα άλλο μείγμα πολιτικής που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη 4% τα επόμενα 5 χρόνια και θα προβάλει τη δέσμευση της ΝΔ να προωθήσει με ταχύτητα γενναίες μεταρρυθμίσεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%, έναν στόχο δηλαδή που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει "εθνικό".

Η συνάντηση αυτή, όπως και οι επαφές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα πραγματοποιηθούν στον απόηχο και της ευθείας κριτικής που ασκήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στους θεσμούς για την ακατανόητη, όπως την χαρακτήρισε, αποδοχή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση δίνοντας έμφαση στην αύξηση των φόρων αντί της μείωσης των κρατικών δαπανών.