Της Κατερίνας Γαλανού
Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο «δεν θα εμφανίσω ποτέ την Ελλάδα αδύναμη στη διεθνή σκακιέρα. Αυτή η ισορροπία ρεαλισμού και προοπτικής θα είναι η πυξίδα μου» οι περισσότεροι θεώρησαν ίσως ότι είναι ένα ωραίο πολιτικό κλισέ απ΄αυτά που γεμίζουν συνήθως τις πρωθυπουργικές ομιλίες.
Σε εκείνη την χρονική στιγμή, η αποστροφή του πρωθυπουργού λειτουργούσε ως δέσμευση ότι δεν πρόκειται ούτε να επικαλεστεί, ούτε να κρυφτεί πίσω από τα δομικά προβλήματα, τις αδυναμίες αλλά και τις εθνικές προκλήσεις της Ελλάδας,για να δικαιολογήσει λάθη ή να αποστεί από τον στόχο του: να σπρώξει τη χώρα «στο δρόμο της προόδου» ώστε να «καταστεί αγνώριστος», όπως είχε πει, δανειζόμενος τις εκφράσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Σήμερα εν μέσω της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που διαρκώς κλιμακώνεται, τις απειλές και τα σχέδια Ερντογάν για τη « Γαλάζια Πατρίδα» και τη νέα βερσιόν οθωμανικής επικυριαρχίας στις τρεις θάλασσες ( Μαύρη Θάλασσα – Αιγαίο- Ανατολική Μεσόγειο) η κυβέρνηση εμφανίζει μια αποφασιστική,συνεκτική εξωτερική πολιτική που δεν επιτρέπει σε κανέναν να αντιμετωπίσει ή να θεωρήσει την Ελλάδα ως «αδύναμη».
Οι κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα, μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων της γείτονος και τη σύναψη του παράνομου και τυχοδιωτικού τουρκο-λιβυκού σύμφωνου, κρίνονται υποδειγματικές και εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική του Μητσοτάκη περί ισορροπίας και ρεαλισμού. Η δε εύλογη ανησυχία των πολιτών για τις εξελίξεις με τη γείτονα συνοδεύεται, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ,από μια ανακουφιστική σιγουριά για τους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης versus των «δειγμάτων» που είχε δώσει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Την ίδια όμως στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει τις στρατηγικές της συμμαχίες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ μέχρι το Παρίσι και την Αίγυπτο, δίνει στίγμα ισχυρής και εδραίας εθνικής αυτοπεποίθησης και γενικότερα δείχνει ότι “έξω πάει καλά” παρουσιάζει αρρυθμίες στην πραγματική οικονομία, που θεωρητικά ήταν το μεγάλο ατού της,
Οι καλές επιδόσεις και οι ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνονται και επικυρώνονται και μέσα από αναβαθμίσεις όπως αυτή του οίκου Fitch τείνουν να διαμορφώσουν μια ευφορία και μια αντίληψη, η οποία απέχει του αρχικού σχεδιασμού και δίνει βήμα σε πιο λαϊκίστικες νοοτροπίες.
Η λογική business as usual και το φλερτ με δοκιμασμένα αποτυχημένες «συνταγές» αρχίζει να διακρίνεται στον τρόπο λειτουργίας αλλά και το «φαίνεσθαι» ορισμένων σημαντικών «κρίκων» στο υπουργικό σχήμα.
Καθυστερήσεις και υπεκφυγές απ΄ όσα πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα «να καταστεί αγνώριστος» σύμφωνα με την δέσμευση Μητσοτάκη, δεν περνάνε κάτω από το «ραντάρ» ακόμη και τις μέρες που η εθνική ατζέντα μονοπωλεί την προσοχή του πρωθυπουργού.
Ιδεοληψίες λαϊκιστικής κοπής,αναδιανομή φτώχειας και ανακύκλωση επιδομάτων, καθησυχαστικές ωραιοποιήσεις δεν χωρούν στο αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη για...υποχρεωτική είσοδο της χώρας στο δρόμο της προόδου. Με δεδομένο μάλιστα ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία είναι πολύτιμα συστατικά για την πολλαπλή θωράκιση της εθνικής μας αυτοπεποίθησης και διασφάλισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Η δουλειά και οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν απ΄όσους μπορούν και θέλουν να υπηρετήσουν το κυβερνητικό σχέδιο και δεν υποκύπτουν στις σειρήνες του κρατισμού. Οι κίτρινες κάρτες έχουν ήδη βγει από το πρωθυπουργικό συρτάρι.
Όπως και το σχετικό απόσπασμα, επίσης από την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για όσους εντός και πέριξ της κυβέρνησης το έχουν ξεχάσει ή ακόμη χειρότερα το πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων.
«Η χώρα πρέπει τάχιστα να δημιουργήσει νέο πλούτο και να τον μοιράσει δίκαια. χώρα πρέπει τάχιστα να δημιουργήσει νέο πλούτο και να τον μοιράσει δίκαια. Όχι να ανακατανέμει τη φτώχεια και τη μιζέρια με πελατειακά κριτήρια. Η ανάπτυξη, συνεπώς, αναδεικνύεται, στο πρώτο και πιο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα στην οποία θα κριθεί, τελικά, η επιτυχία της Κυβέρνησης. Θα μειώσουμε την ανεργία, θα δημιουργήσουμε πολλές καλές δουλειές και θα βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Ανάπτυξη για όλους, αλλά και ανάπτυξη παντού. Γι? αυτό, πρωτίστως, μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες και αυτό θα κάνουμε».