Ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, με αφορμή την τρίτη κατά σειρά ακρόαση της ευρωβουλευτού από το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών την Παρασκευή εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του φερόμενου ως «εγκεφάλου» του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι.
Επίσης, έβαλε κατά της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου να παρατείνει κατά δύο μήνες την κράτηση της Εύας Καϊλή, αλλά και κατά του δικαστή, Μισέλ Κλεζ, για τον οποίο η υπεράσπιση του κρατούμενου Ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα κατέθεσε χθες αίτημα εξαίρεσής του από τη διαδικασία.
Καθεστώς προσωρινής κράτησης
Πέραν του πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι, σε καθεστώς προσωρινής κράτησης παραμένουν οι ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή και Μαρκ Ταραμπέλα, ενώ οι συνήγοροι των δύο τελευταίων συντονίστηκαν με κοινό στόχο, δηλαδή να εγκαλέσουν τις βελγικές δικαστικές αρχές για διαρροές στοιχείων της υπόθεσης προς τον Τύπο.
«Εσείς, ο Τύπος, γνωρίζετε καλύτερα ορισμένα μέρη του αρχείου που δεν έχουμε καν», τόνισε ο Σβεν Μαρί προς τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους.
Παρότι το προδικαστικό συμβούλιο χθες παρέτεινε την κράτηση των Καϊλή και Ταραμπέλα στη φυλακή Χάρεν, οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, ωστόσο, γνωστοποίησαν την κίνησή τους να ασκήσουν έφεση επί της απόφασης, η οποία θα εξεταστεί σε δεκαπέντε ημέρες.
Κατ' αντιμπαράσταση εξέταση με τον Παντσέρι
Ο συνήγορος της Εύας Καϊλή φέρεται να ζήτησε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της πελάτισσάς του με τον Αντόνιο Παντσέρι, δηλώνοντας σχετικά πως «διαπιστώνω ότι τα στοιχεία για την κράτηση της πελάτισσάς μου (σ.σ. Εύας Καϊλή) βασίζονται στις δηλώσεις του Παντσέρι, ο οποίος έλεγε ψέματα επί δύο μήνες και τώρα με το καθεστώς του μεταμελημένου, ο λόγος του έχει γίνει Ευαγγέλιο».
Το προδικαστικό συμβούλιο παρέμεινε ακλόνητο χθες στην απόφασή του να παραμείνει κρατούμενη, ακόμη και αν η ίδια απηύθυνε έκκληση, λέγοντας πως η υπόθεση επέφερε κόστος στην προσωπική της ζωή και ότι πλησιάζουν τα γενέθλια της κόρης της και το μόνο που θέλει είναι να τα περάσει μαζί της.
Από πλευράς του, ο δικηγόρος της, Σβεν Μαρί υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η κυρία Καϊλή ούτε να φύγει από τη χώρα, ούτε να αλλοιώσει στοιχεία, για τον απλό λόγο ότι η δικογραφία είναι γνωστή σε όλους», παρότι η αρχική του θέση, δηλαδή «να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους» ακόμη και με βραχιολάκι, δεν εισακούστηκε από τις βελγικές Αρχές.
«Πίστευα πραγματικά ότι έπρεπε και θα αποφυλακιζόταν, τουλάχιστον υπό την προϋπόθεση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης», υποστήριξε ο ίδιος στη «Le Soir». Επιπλέον, «το να πει κανείς ότι [σ.σ. η Εύα Καϊλή] συνιστά κίνδυνο να εξαφανιστούν οι αποδείξεις, συνιστά κίνδυνο συμπαιγνίας…», όπως εξήγησε.