Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Για τους περισσότερους μπορεί να μην λέει πολλά και απλώς να αποτελεί μία ακόμα διπλωματική «σύναξη», τα αποτελέσματα της οποίας θα παραμείνουν στα χαρτιά. Στην περίπτωση της τριμερούς συνόδου Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου όμως υπάρχουν δύο λεπτομέρειες που την κάνουν «ιδιαίτερη», με φόντο τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Από την μία η συγκυρία στην οποία διεξάγεται αποτελεί «χρυσή» ευκαιρία για την αποστολή των απαραίτητων μηνυμάτων προς την Άγκυρα από χώρες της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό δε θα πρέπει να ξεχνάμε τις κακές σχέσεις που διατηρεί η Αίγυπτος με την Τουρκία, κάτι που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το όλο διπλωματικό σκηνικό.
Από την άλλη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή στο κείμενο των συμπερασμάτων που θα ακολουθήσει της συνόδου θα αποτυπωθεί η διάθεση σαφούς καταδίκης των κινήσεων της Άγκυρας αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με άλλα λόγια στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί νωρίς το απόγευμα της Τρίτης θα γίνεται ρητή αναφορά στις παράνομες δραστηριότητες της γειτονικής χώρας, με παράλληλη έκφραση της πλήρους στήριξης στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, στοιχείο που θα εκφραστεί και στο επίσημο κείμενο, θα υπογραμμισθεί εκ νέου η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Θα τονίζεται επίσης ότι η συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων για λύση στο Κυπριακό είναι απαραίτητη για την ειρήνη την και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η λύση μπορεί να δοθεί μόνον στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.
Στη Σύνοδο θα υπογραφεί τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, καθώς και διμερή προγράμματα.
H τριμερής θα αποτελέσει εκτός όλων των άλλων και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλήσει για μία σειρά θεμάτων που απασχολούν την Αθήνα σε σχέση με την νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όπως σημειώνει αρμόδια πηγή κατά τη συνάντηση του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ-Σίσι θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή μας.
Θα τεθούν τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το Συριακό, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στην Λιβύη, αλλά και το μεταναστευτικό.
Στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας ο ενεργειακός τομέας κατέχει εξέχουσα θέση, καθώς η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για το East Mediterranean Gas Forum (EMGF) είναι εξαιρετικά σημαντική. Η Αθήνα, όπως επιμένουν κυβερνητικές πηγές, ελπίζει ότι το Forum θα δράσει ως καταλύτης για στενότερη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.