Μπορεί να μην υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη αναφορά, όμως όλοι πλέον τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα της ΝΔ λειτουργούν με την προοπτική της 9ης Απριλίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Πειραιώς οι ρυθμοί έχουν ανέβει και οι συσκέψεις είναι καθημερινές με το βλέμμα στραμμένο στη δεύτερη Κυριακή του Απρίλη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο κ. Μητσοτάκης είχε μέχρι την τελευταία στιγμή και την 21η Μαΐου ως ημέρα προσφυγής στις κάλπες. Όμως μια σειρά λόγων σύμφωνα με πληροφορίες, έγειραν την πλάστιγγα προς τον Απρίλιο.
- Η παραδοχή ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δε θα κάνει καλό στη χώρα. Έτσι και αλλιώς από το τέλος του 2022 η πολιτική επικαιρότητα περιστρέφεται γύρω από την ημερομηνία των εκλογών, κάτι που κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει.
- Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία πιθανότατα έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή για μερικούς μήνες των τουρκικών εκλογών. Παρότι δεν συνδέονται ευθέως οι δύο εκλογικές διαδικασίες, η μετακίνηση των εκλογών στη γειτονική χώρα δίνει τον αέρα στην όποια ελληνική κυβέρνηση προκύψει από τις διπλές εκλογές να σχηματιστεί πριν από τις εκλογές στην Τουρκία
- Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεση τους στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν σημαντικό προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα, κάτι που στην πολιτική πάντοτε λαμβάνεται υπόψιν όταν πρωθυπουργός αναζητά τον κατάλληλο χρόνο για προσφυγή στις κάλπες.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στις κάλπες εντός του Απριλίου και να μην περιμένει τον Μάιο για να στήσει τις κάλπες της απλής αναλογικής «προδίδεται», σύμφωνα με ορισμένα στελέχη, και από το μπαράζ των νομοθετικών πρωτοβουλιών που παίρνει η κυβέρνηση και οδηγούνται στο κοινοβούλιο. Κεντρικός άξονας η οικονομία και κυρίως η προσπάθεια στήριξης των νοικοκυριών που επλήγησαν τα τελευταία χρόνια, μέσα από στοχευμένες ρυθμίσεις.
Η κινητικότητα αυτή έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μία να προλάβει τυχόν πολιτικές εξελίξεις πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την ημερομηνία εκλογών και τη διάλυση της Βουλής (εφόσον ισχύσει η 9η Απριλίου, η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου). Από την άλλη με το νομοθετική «επίθεση» ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκλωβίζει σε πολιτικό επίπεδο τον Αλέξη Τσίπρα μετά την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αποχή του κόμματος από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.